Αθήνα

19 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Survivor: Αποβάλλουν James Καφετζή και Νίκο Μπάρτζη;

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κληρώνει για το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων

Αύριο Παρασκευή, αναμένεται να συνεδριάσει η αρμόδια επιτροπή προκειμένου να αποφανθεί για το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων αλλά και των πολυκαταστημάτων που δεν καλύπτονται από την πρόσφατη εγκύκλιο του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Μάλιστα ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΙ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο από την ερχόμενη Δευτέρα 12 Απριλίου είναι πιθανό να επαναλειτουργήσουν και τα εμπορικά κέντρα. Το αίτημά μας από την προηγούμενη εβδομάδα ήταν να ανοίξουν τα εμπορικά κέντρα, διότι τα περισσότερα έχουν αγοράσει μηχανήματα ιονισμού αέρα και αν η Επιτροπή το επιτρέψει, τη Δευτέρα μπορεί να ανοίξουν», δήλωσε.

Ο αποκλεισμός των εμπορικών κέντρων, από το άνοιγμα έστω και μερικώς του λιανεμπορίου, έχει προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια των επιχειρηματιών, ενώ ασκούνται πιέσεις προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως για να ανεβάσουν ρολά και οι παραπάνω κατηγορίες καταστημάτων.

Να σημειωθεί ότι σήμερα, μετά το θρίλερ που δημιουργήθηκε με το άνοιγμα της Notos, αναμένεται να ανεβάσει ρολά το Attica, ο ισόγειος χώρος που βρίσκεται στο City Link στη Αθήνα.
Υπενθυμίζεται ότι αρχικώς στο πολυκατάστημα Notos Com επεβλήθει πρόστιμο 8.000 ευρώ επειδή άνοιξε την Δευτέρα, αναγκάζοντας ωστόσο το Υπουργείο να το πάρει πίσω και να προβεί σε διευκρινήσεις για το ποιες επιεχειρήσεις μπορούν να λειτουργούν.

Έτσι με βάση τη σχετική εγκύκλιο, επιχειρήσεις που λειτουργούν υπό το καθεστώς “υποκατάστημα εντός πολυκαταστήματος” στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν.

Τι διευκρινίζει η εγκύκλιος
Αναλυτικά, όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο, ως προς την αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων που λειτουργούν υπό το καθεστώς, υποκατάστημα εντός πολυκαταστήματος (shop in a shop), στις περιοχές που εντάσσονται στο επιδημιολογικό επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, όπως η Αττική διευκρινίζονται:

α) Η αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων που προβλέπεται με την ως άνω ΚΥΑ, αφορά στις επιχειρήσεις που λειτουργούν υπό το καθεστώς υποκατάστημα εντός πολυκαταστήματος (shop in a shop), διαθέτουν δικό τους ΑΦΜ, διαφορετικό από τα υπόλοιπα που φιλοξενούνται στο πολυκατάστημα και εξυπηρετούν τους καταναλωτές σε δικό τους αυτοτελή χώρο (corner).

α) Στην αναστολή λειτουργίας που προβλέπεται με την ως άνω ΚΥΑ, δεν εμπίπτουν ωστόσο οι επιχειρήσεις εκείνες οι οποίες λειτουργούν υπό την διαχείριση ενός νομικού προσώπου και εκθέτουν τα προϊόντα τους σε ενιαίο χώρο, εκτεινόμενο σε έναν ή περισσότερους ορόφους, ακόμη και αν πρόκειται για προϊόντα διαφορετικών εμπορικών σημάτων. Οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να λειτουργούν σύμφωνα με την μέθοδο καθορισμού ραντεβού για αγορά εντός καταστήματος (click inside) και καθορισμού ραντεβού για παράδοση εκτός καταστήματος (click away). Επιπρόσθετα για αυτές ισχύουν τα μέτρα της αναλογίας του ενός ατόμου ανά 25 τ.μ και ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός των 20 ατόμων.

Ελλάκτωρ: Με το βλέμμα στην γενική συνέλευση της Πέμπτης
Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7: Τέλος οι αιτήσεις – Την Μεγάλη Εβδομάδα οι πληρωμές σε δικαιούχους
Ισχυρό ενδιαφέρον στο διαγωνισμό για την ανάπλαση της ΧΡΩΠΕΙ
Επίδομα 534 ευρώ: Καταβάλλεται αύριο σε 4.226 δικαιούχους – Ποιους αφορά
AirBnb: Ξεκινούν ελέγχους για αδήλωτα από την ΑΑΔΕ – Τα πρόστιμα
Πιέσεις για άνοιγμα των εμπορικών κέντρων – Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα την περίοδο του Πάσχα