Αθήνα

20 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Κώστας Πάντος για το σποτ του συνεδρίου Γονιμότητας: «Είναι σκληρό για τις γυναίκες έλεγε όμως την ωμή αλήθεια»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κλειστό παραμένει το 25% των καταστημάτων εστίασης – Πάνω από 1.000 τα λουκέτα στον κλάδο

Στη δικαιοσύνη προσφέυγουν οι επιχειρηματίες που αποκλείστηκαν από επιστρεπτέες προκαταβολές και προγραμμα ενισχύσεων μέσω ΕΣΠΑ.

Κλειστά συνεχίζουν να παραμένουν το 25% των καταστημάτων εστίασης, ενώ πάνω από 1.000 είναι τα λουκέτα που μετρά ο κλάδος τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επισιτιστικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) Γιώργο Καββαθά, η κατάσταση για τον κλάδο μάλιστα δεν αποκλείεται να είναι ακόμη χειρότερη, με περαιτέρω αύξηση των λουκέτων μετά το τέλος της θερινής περιόδου, όταν πλέον θα μπορεί να γίνει ολοκληρωμένα απολογισμός των επιχειρήσεων για το τι κατάφεραν να περισώσουν το φετινό καλοκαίρι και εάν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Από την άλλη πλευρά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης επισημαίνει πως είναι αναγκαίο οι επιχειρήσεις να λειτουργήσουν έως το τέλος του έτους με μειωμένες δαπάνες και να έχουν τη δυνατότητα μιας γενναίας ρύθμισης των συνολικών οφειλών τους.

Σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθήνας η εικόνα από πλευράς τζίρου στα εμπορικά καταστήματα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας μετά το άνοιγμα της αγοράς είναι ζοφερή. Σύμφωνα με την έρευνα οι πωλήσεις στο λιανεμπόριο της πρωτεύουσας, τον Μάιο του 2021 σε σύγκριση με τον Μάιο του 2019, δείχνουν ότι η πλειοψηφία 84,1% δηλώνει πτώση τζίρου με το 55,2% των ερωτηθέντων να δηλώνει πτώση τζίρου κάτω από 30% ενώ μόνο 8,8% δήλωσαν αύξηση τζίρου και αυτό οφείλεται στην ίδρυση νέων υποκαταστημάτων το 2021. Επίσης, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, λιγότεροι από τους μισούς (45,3%) δήλωσαν πτώση του τζίρου τον Μάιο του 2021 σε σύγκριση με τον Μάιο του 2020, όμως χαρακτηρίζεται ενθαρρυντικό ότι ένας στους τέσσερεις (24,9%) πέτυχε αύξηση έως 15% τον Μάιο του 2021 σε σύγκριση με το Μάιο του 2020, αν και περισσότεροι από τους μισούς (50,2%) είχαν ίδια αποτελέσματα με τον περυσινό Μάιο ή δήλωσαν αυξημένο τζίρο. Σε επίπεδο πενταμήνου του 2021 σε σχέση με το 2020, το 68% των ερωτηθέντων κατέγραψε πτώση τζίρου.

Την ίδια στιγμή, στην δικαιοσύνη ετοιμάζονται να προσφύγουν οι ιδιοκτήτες πολλών επιχειρήσεων αποκλείσθηκαν από την επιστρεπτέες προκαταβολές καθώς και εκείνοι που αποκλείονται και από το ειδικό πρόγραμμα ενισχύσεων μέσω ΕΣΠΑ. Όπως υποστηρίζουν η οικονομική ζημία που έχουν υποστεί είναι πλέον ανυπολόγιστη.

Συνεχίζεται και το μήνα Ιούνιο η ρύθμιση απαλλαγής υποχρέωσης ενοικίου

Συνεχίζεται και για τον μήνα Ιούνιο η ρύθμιση που προβλέπει πλήρη απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ενοικίου για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού, των μεταφορών, τα γυμναστήρια και επιχειρήσεις στις οποίες επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα.
Η καταβολή μειωμένου ενοικίου κατά 40% ισχύει τον μήνα Ιούνιο για το λιανεμπόριο, για την κύρια κατοικία των εργαζόμενων που τίθενται σε αναστολή εργασίας τον μήνα Ιούνιο, καθώς και για τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών αυτών.
Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, ο Ιούνιος αναμένεται να είναι ο τελευταίος μήνας για τον οποίο προβλέπονται ευνοϊκές ρυθμίσεις αναφορικά με την υποχρέωση καταβολής ενοικίου, με εξαίρεση ελάχιστες περιπτώσεις επιχειρήσεων που ενδέχεται να απαιτηθεί να παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή τον μήνα Ιούλιο.
Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, πληρωτέων τον μήνα Ιούνιο, για τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή τον μήνα Ιούνιο.

Επιστρέφει η μουσική από τα μέσα Ιουνίου

Από τα μέσα Ιουνίου εκτιμάται ότι θα επιστρέψει η μουσική στα καταστήματα.
Όπως όλα δείχνουν, πάντα υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστεί η αποκλιμάκωση στην πορεία της πανδημίας, η κυβέρνηση και ειδικοί εξετάζουν τα επόμενα βήματα χαλάρωσης στα περιοριστικά μέτρα.
Ήδη, το στίγμα των προθέσεων έδωσε ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων), Γρηγόρης Τάσιος.
«Να σας δώσω και μία καλή είδηση: ότι από τα μέσα Ιουνίου, όπως όλα δείχνουν, θα μπορούμε να έχουμε εστίαση και μετά μουσικής και να ελπίζουμε πια σε ένα κανονικό ελληνικό καλοκαίρι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τάσιος, μετά τη σύσκεψη του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου την περασμένη Τρίτη με εκπροσώπους των τουριστικών επιχειρήσεων.

Μηδενικά ενοίκια: Ποιοι μένουν στη λίστα και τον Ιούνιο – Όλες οι λεπτομέρειες
Συντάξεις: Πότε θα πληρωθούν κύριες και επικουρικές – Αναλυτικά οι ημερομηνίες
Ψήφος εμπιστοσύνης στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ από νέο θεσμικό επενδυτή – Η AtlasInvest απέκτησε το 3,6% του Ομίλου έναντι 11,2 εκατ. ευρώ
Η Ελλάδα ένας από τους πιο περιζήτητους δανειολήπτες στην Ευρώπη, σύμφωνα με το Bloomberg
Υψηλή προσφορά 26 δισ. ευρώ για το 10ετές ομόλογο
Συντάξεις και επιδόματα Ιουλίου: Oι ημερομηνίες πληρωμών