ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», ο συγκεκριμένος στόχος έχει καταγραφεί από τις σεισμικές έρευνες που πραγματοποίησε το 2012-2013 η εξειδικευμένη σε αυτές νορβηγική εταιρεία PGS, η οποία είχε προσκληθεί από τον τότε υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του για την έναρξη των γύρων παραχωρήσεων δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.
Οι Νορβηγοί είχαν σκανάρει τότε με το σεισμογραφικό τους σκάφος «Nordic Explorer» τις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και νότια της Κρήτης, συλλέγοντας γεωλογικά δεδομένα από συνολική έκταση 225.000 τ.χλμ.
Τα σεισμογραφικά αποτελέσματα βγήκαν προς πώληση σε υποψήφιους επενδυτές και πριν από περίπου έξι χρόνια μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες έσπευσαν να τα αποκτήσουν προκειμένου να τα επεξεργαστούν, να τα μελετήσουν και να λάβουν τελικές αποφάσεις.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», το 2015 τα δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, η οποία βρισκόταν και συνεχίζει να είναι σε αναβρασμό ερευνών και γεωτρήσεων για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων, ανέτρεψε το κοίτασμα «Ζορ» της Αιγύπτου. Το ανακάλυψε η ιταλική Eni και οι ποσότητές του έχουν μετρηθεί σε περίπου 30 τρισ. κυβικά πόδια.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανακάλυψη της ευρύτερης περιοχής. Μέχρι τότε την πρωτοκαθεδρία είχαν εκείνα του Ισραήλ, το «Λεβιάθαν» (22 τρισ. κυβικά πόδια) και το «Ταμάρ» (10 τρισ. κυβικά πόδια).
ΕΛΠΕ: «Πολύ αισιόδοξο και ακραίο σενάριο»
Εξαιρετικά επιφυλακτικός είναι ο επικεφαλής των ΕΛΠΕ, Ανδρέας Σιαμίσης σχετικά με τα περί κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Κρήτη, χαρακτηρίζοντας ως «πολύ αισιόδοξο» και «ακραίο» σενάριο τις εκτιμήσεις που παρουσιάστηκαν σε επιστημονική συνάντηση και οι οποίες έκαναν λόγο για ένα κοίτασμα ανάλογο του Ζορ της Αιγύπτου.
«Κάλο θα ήταν να περιμένουμε λίγο» ήταν η συμβουλή του. Όπως είπε το πρόγραμμα ερευνών των ΕΛΠΕ θα πάρει τρία με πέντε χρονιά για να ωριμάσει.
Παράλληλα, οι πληροφορίες έκαναν λόγο για ίχνη ύπαρξης ενός γιγαντιαίου κοιτάσματος φυσικού αερίου εντός των παραχωρήσεων στην κοινοπραξία Total – ExxonMobil – ΕΛΠΕ στην Κρήτη από την επεξεργασία των σχετικών σεισμικών δεδομένων.
Ο στόχος έχει πάρει την κωδική ονομασία «Τάλως». Είναι ενδεικτικό ότι οι ποσότητες θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς για περίπου 70 χρόνια. Κι αυτό γιατί η Ελλάδα καταναλώνει ετησίως περί τα 4 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.
Στην κοινοπραξία έχουν παραχωρηθεί δύο υπεράκτια μπλοκ στην Κρήτη, δυτικά και νοτιοδυτικά του νησιού, οι συμβάσεις των οποίων κυρώθηκαν από τη Βουλή στις αρχές Οκτωβρίου. Έτσι, τα στοιχεία που έχουν ήδη στη διάθεσή τους οι εταιρείες, και τα οποία προέρχονται από τις σεισμικές έρευνες που πραγματοποίησε η νορβηγική PGS, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα εμπλουτιστούν από τις σεισμικές καταγραφές που θα πραγματοποιήσουν στα «οικόπεδα» κατά την πρώτη φάση των ερευνών.
Ροή Ειδήσεων
14/01/2025 | 18:30
Μίλτος Χαρόβας: «Πριν παίξω στη «Γη της Ελιάς» δεν την έβλεπα τη σειρά, δεν ήξερα κανέναν»
14/01/2025 | 18:22
Νάνσυ Ζαμπέτογλου για τα φίλτρα στο Instagram: «Έχω φωτογραφίες στο προφίλ μου που δεν είμαι εγώ»
14/01/2025 | 18:20
Διευκρινίσεις από την Hellenic Train για τη σύγκρουση της αμαξοστοιχίας με αυτοκίνητο στην Πάτρα
14/01/2025 | 18:10
Frontex: Μειωμένες οι παράνομες αφίξεις στην κεντρική Μεσόγειο – Άυξηση στην ανατολική διαδρομή
14/01/2025 | 18:00
Γιάννης Καψάλης για Χριστοδουλόπουλο: «Ας το λύσουν μόνοι τους, δεν εμπλεκόμαστε»
14/01/2025 | 17:45
Δίκη για το Μάτι: «Δεν έχω ευθύνη για το επιχειρησιακό μέρος» – Η απολογία του τότε υπαρχηγού της Πυροσβεστικής Β. Ματθαιόπουλου
14/01/2025 | 17:44
Τι ειπώθηκε στη συνάντηση του Σ. Φάμελλου με τη Λ. Κατσέλη – Η υποδοχή της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ από τα υπόλοιπα κόμματα
14/01/2025 | 17:30
Γ.Γ. Υπ. Μεταφορών για ανέπαφες πληρωμές εισιτηρίων στον ΟΑΣΑ: Γινόμαστε μια «έξυπνη» πόλη στις μετακινήσεις
13/01/2025 | 09:34
Σάκης Κατσούλης για τον χωρισμό του από την Μαριαλένα Ρουμελιώτη: «Εγώ αυτό δεν μπορούσα να το αντέξω»
13/01/2025 | 09:49