Αθήνα

18 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Στο νοσοκομείο η Ολυμπία Χοψονίδου (ΦΩΤΟ)

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Στο 1% του ΑΕΠ το κόστος των παροχών Τσίπρα

Δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα, που ανεβάζει το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων στο 1% του ΑΕΠ, δηλαδή σε 1,9 δισ. ευρώ. 

Την ίδια ώρα, η ελληνική πλευρά βλέπει κόστος μόλις 0,6%. Η μεγάλη διαφορά υπάρχει λόγω των διαφορετικών εκτιμήσεων για τη δημοσιονομική επίπτωση των ρυθμίσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Οι δύο αυτές διαφωνίες όμως, φτάνουν να ποσοτικοποιούνται ακόμη και πάνω από 1% του ΑΕΠ δηλαδή πάνω από 2 δις. ευρώ.

Την διαφωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόσο με την πρόβλεψη της ελληνικής κυβέρνησης για τον φετινό δημοσιονομικό χώρο όσο και με την κοστολόγηση των μέτρων, αποτυπώνει η έκθεση των θεσμών που δόθηκε στη δημοσιότητα. Έτσι, η Κομισιόν, βλέπει το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα (πριν τα μέτρα που νομοθετήθηκαν στις 15 Μαίου για ΦΠΑ και συντάξεις) στο 3,6% του ΑΕΠ και όχι στο 4,1% όπως υποστηρίζει η ελληνική πλευρά (με τις σχετικές προβλέψεις να αποτυπώνονται στο πρόγραμμα Σταθερότητας που κατατέθηκε τον Απρίλιο στην Κομισιόν). Όσον αφορά στην κοστολόγηση των μέτρων:

1. Υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά όσον αφορά στην μέτρηση της επίπτωσης από τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Για την ρύθμιση των ασφαλιστικών ταμείων, οι θεσμοί βλέπουν «τρύπα» η οποία θα κυμαίνεται από 0,3% έως και 0,6% του ΑΕΠ σε αντίθεση με την ελληνική πλευρά η οποία βλέπει θετική επίδραση της τάξεως του 0,2% του ΑΕΠ για το 2019 και 0,3% για το 2020. Αναλυτικά, οι θεσμοί βλέπουν ότι η ρύθμιση στα ασφαλιστικά ταμεία θα δημιουργήσει δημοσιονομικό κενό 0,1-0,2% και για το 2019 και για το 2020 ενώ η ελληνική πλευρά βλέπει θετικό δημοσιονομικό χώρο 0,1%. Όσον αφορά στην ρύθμιση της εφορίας, το άνοιγμα εκτιμάται από 0,2% έως 0,4% για φέτος και από 0,1% έως 0,3% για του χρόνου με την κυβέρνηση να βλέπει θετική επίδραση 0,1% για το 2019 και 0,2% για το 2020.

2. Για τα μέτρα του ΦΠΑ φαίνεται να υπάρχει συμφωνία ως προς τη δημοσιονομική επίπτωση: 0,3% για το 2019 και 0,4% για το 2020. Βέβαια, ο «λογαριασμός» έτσι όπως αποτυπώνεται στην έκθεση της Κομισιόν είναι πιο βαρύς συγκριτικά με τα όσα είχαν γίνει γνωστά μέχρι τώρα από την κυβέρνηση (η οποία μιλούσε για επίπτωση 440 εκατ. ευρώ για το 2019

3. Σύμπτωση υπάρχει και για τις συντάξεις. Η καταβολή της 13ης σύνταξης και των ευνοϊκών διατάξεων για τις συντάξεις χηρείας θα κοστίσουν 0,5% του ΑΕΠ.

Με αυτά τα δεδομένα, ο συνολικός λογαριασμός των μέτρων ανεβαίνει από το 1,1 έως το 1,4% του ΑΕΠ με βάση τις εκτιμήσεις των θεσμών για το 2019 και στο 1,2-1,5% για το 2020 έναντι 0,6% που είναι η πρόβλεψη της Ελλάδας. Άρα, υπάρχει διαφορά η οποία κυμαίνεται από 0,5% (περίπου 900 εκατ. ευρώ) έως και 0,9% (δηλαδή κοντά στα 1,6 δις. ευρώ).

ΕΚΘΕΣΗ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Ελλάκτωρ: «Όλα θα τελειώσουν στην γενική σύνελευση της 22ης Απριλίου»
Ελλάκτωρ: Αγωγή κατά Καλλιτσάντση και Εξάρχου για υπεξαίρεση
Μεγάλες ευκαιρίες για την αξιοποίηση της ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας στην παραγωγή υδρογόνου με ηλεκτρόλυση νερού
To πρώην Οινοποιείο Καμπά μεταμορφώνεται σε εμπορικό πάρκο επιχειρηματικότητας, ψυχαγωγίας και άθλησης
Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7: Πότε λήγει η προθεσμία για τους δικαιούχους
Fitch: Βιώσιμο το ελληνικό χρέος παρά τον κορονοϊό