Αθήνα

 

28 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

akinita 1
Συνεχίζεται η αυξητική τάση τιμών στην αγορά ακινήτων – Οι Έλληνες και οι ξένοι αγοραστές, οι κατηγορίες ακινήτων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαπαβίτσας εναντίον του επικεφαλής της Task Force, Φέρβεϊ: Ηταν φοιτητής μου και δεν τον θυμάμαι…

Για τον επικεφαλής της Task Force, Μάαρτεν Φέρβεϊ, γράφει ο οικονομολόγος και πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Λαπαβίτσας,  ο οποίος τον κατηγορεί ότι θέλει να μεταμορφώσει την Ελλάδα σε “μεταναστευτική υγειονομική ζώνη της ΕΕ”, ενώ αναφέρει σκωπτικά ότι ήταν και φοιτητής στο πανεπιστήμιο SOAS του Λονδίνου όπου δίδασκε, αλλά δεν τον θυμάται.

Γράφει ο Κώστας Λαπαβίτσας στο ιστολόγιο του

Ο προκουράτωρ

Ένας παμπάλαιος θεσμός της Ρώμης ήταν ο προκουράτωρ, η δουλειά του οποίου ήταν να διαχειρίζεται την περιουσία πάμπλουτων Συγκλητικών και άλλων. Ο Οκταβιανός Αύγουστος του έδωσε πολιτικό χαρακτήρα διορίζοντας προκουράτορες για τη δική του τεράστια περιουσία και για τις αυτοκρατορικές επαρχίες. Μετά τον Αύγουστο, ο πολιτικός θεσμός γενικεύτηκε.

Τα πρώτα χρόνια οι πολιτικοί προκουράτορες συχνά ήταν απελεύθεροι δούλοι που γίνονταν ζάπλουτοι και πανίσχυροι. Μια τέτοια ιστορική μορφή ήταν ο ελληνικής καταγωγής Μάρκος Αντώνιος Πάλλας, απελεύθερος του Κλαύδιου και εραστής της Αγριππίνας. Σταδιακά μετεξελίχθηκαν σε έμμισθους αξιωματούχους, με αυστηρή διοικητική ιεραρχία. Ήταν κατά κανόνα ικανοί άνθρωποι, από σχετικά χαμηλή κοινωνική τάξη, που γίνονταν άριστοι φορείς της αυτοκρατορικής ισχύος. Διαχειρίζονταν κυρίως τα οικονομικά των επαρχιών, αλλά σταδιακά απόκτησαν και δικαστικές και εκτελεστικές εξουσίες.

[adsense]

Ο Μάαρτεν Φέρβεϊ είναι διευθυντής της «Υπηρεσίας Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων» της ΕΕ για την Ελλάδα από την 1 Ιουλίου 2015. Διαδέχθηκε τον Χορστ Ράιχενμπαχ, αλλάζοντας και τον τίτλο της «Ομάδας Δράσης» του τελευταίου. Τα αντικείμενο όμως παρέμεινε το ίδιο: η εποπτεία της εφαρμογής των μνημονιακών οικονομικών πολιτικών και ο έλεγχος της λειτουργίας και δομής του ελληνικού κράτους, ή ό,τι έχει απομείνει από αυτό.

Ο κ. Φέρβεϊ είναι Ολλανδός, με μακρά θητεία στο Υπουργείο Οικονομικών της χώρας του και στους μηχανισμούς της ΕΕ. Από 1ης Σεπτεμβρίου 2011 μέχρι 30ης Ιουνίου 2015 ήταν υποδιευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, ιδιότητα με την οποία ανέλαβε επικεφαλής του κυπριακού προγράμματος «διάσωσης». Από 1ης Ιουλίου 2015, όπως ήδη ανέφερα, ανέλαβε την Ελλάδα.

Ο κ. Φέρβεϊ δείχνει άνθρωπος χαμηλών τόνων, μεθοδικός, εργατικός, φιλόδοξος, με στόχους και προσήλωση. Το 1994 αποφοίτησε με μεταπτυχιακό στα Οικονομικά από το Γκρόνινγκεν, ένα εξαιρετικό ολλανδικό πανεπιστήμιο. Μάλλον θα ήταν καλός φοιτητής, αφού προσλήφθηκε αμέσως στο Υπουργείο Οικονομικών της χώρας του. Φαίνεται ανήσυχος άνθρωπος, δεδομένου ότι το 1999-2002 άλλαξε δουλειά, πηγαίνοντας στην Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης και ζώντας στη Μανίλα. Εκεί προφανώς διαπίστωσε ότι τα κυρίαρχα Οικονομικά, ακόμη και επιπέδου Γκρόνινγκεν, δεν επαρκούν για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Έτσι αποφάσισε να κάνει ένα ακόμη μεταπτυχιακό στα Οικονομικά της Ανάπτυξης. Πολύ λογικά σκεπτόμενος επέλεξε να το κάνει δι’ αλληλογραφίας στη Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου το 2001-2. Πράγμα που σημαίνει ότι διατέλεσε φοιτητής μου. Ω, πως τα φέρνει η μοίρα …

Δεν μπορώ να πω ότι τον θυμάμαι και σίγουρα δεν ξέρω αν τα μεταπτυχιακά στην Ανάπτυξη έχουν βοηθήσει τον κ. Φέρβεϊ στο βαρύτατο έργο του, είτε στην Κύπρο, είτε στην Ελλάδα. Από κάπου όμως θα πρέπει να αντλήσει νέα δύναμη, διότι από εδώ και πέρα θα έχει ακόμη περισσότερα καθήκοντα. Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, στην οποία συνέβαλε με τόση επιτυχία και ο πρωθυπουργός μας, αποφάσισε τη δημιουργία ενός τεράστιου μηχανισμού 4000 ανθρώπων, οι οποίοι θα εξετάζουν ταχύτατα τις ατομικές αιτήσεις όσων διαβαίνουν το Αιγαίο, θα επιτελούν την επαναπροώθηση στην Τουρκία, θα διευθετούν την ανταλλαγή ενός «παράνομου» με έναν που θα παίρνει άσυλο, καθώς και πολλά άλλα απίθανα που προέβλεψε η ΕΕ.

Επικεφαλής της θα είναι ο κ. Φέρβεϊ. Για το σκοπό αυτό θα έχει στη διάθεση του 60 δικαστές και περίπου 3000 προσωπικό ασφαλείας, Έλληνες και ξένους, οι οποίοι θα εποπτεύουν και μέρος των συνόρων της Ελλάδας. Πέρα από τις εκτενέστατες οικονομικές του δικαιοδοσίες, λοιπόν, ο κ. Φέρβεϊ μόλις απόκτησε και δικαστικές και εκτελεστικές.

Δεν γνωρίζω αν θα τα καταφέρει να ανταποκριθεί με επιτυχία στο ηράκλειο έργο του, παρά τις αδιαμφισβήτητες ικανότητές του. Αν, για παράδειγμα, οι ροές παραμείνουν στους 1000-2000 ανθρώπους τη μέρα, η κατάσταση σύντομα θα τεθεί εκτός ελέγχου. Αλλά ακόμη κι αν μειωθούν οι ροές, το σχέδιο της ΕΕ είναι τόσο απάνθρωπο και δυσεφάρμοστο που γρήγορα θα εμφανιστούν σημαντικά προβλήματα.

Όπως και να εξελιχθούν τα πράγματα, ο νέος ρόλος του κ. Φέρβεϊ σηματοδοτεί την μεταμόρφωση της Ελλάδας σε μια, ας την πούμε, «μεταναστευτική υγειονομική ζώνη» της ΕΕ, χειρότερα από την Τουρκία που τουλάχιστον διατηρεί την κυριαρχία της. Ο προκουράτωρ δεν είχε ποτέ απλή αποστολή και είμαι βέβαιος ότι ο κ. Φέρβεϊ θα δώσει τον καλύτερο εαυτό του στην υπηρεσία του υπερκρατικού μορφώματος που πληρώνει το μισθό του. Το τι θα συμβεί στην επαρχία του θα εξαρτηθεί από το πόσο ακόμη θα ανεχθεί ο λαός της την απώλεια κυριαρχίας και τη διαπόμπευσή του.

Ροή Ειδήσεων

georgantas1905

19/05/2024 | 15:00

Θέμης Γεωργαντάς: “Όταν μέθυσα με τις ρακιές στην εκπομπή της Ναταλίας Γερμανού, δεν ήθελα να βγαίνω από το σπίτι”

19/05/2024 | 14:50

Ψηφιακό σχολείο, νέα εφαρμογή της ΔΥΠΑ, πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου στην ανασκόπηση του Πρωθυπουργού

19/05/2024 | 14:40

Χριστοδουλίδης: Επίσημα θα τιμά η Κύπρος την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων του Πόντου
sxizas1905 1

19/05/2024 | 14:30

Στάθης Σχίζας για Χρήστο Δάντη: “Δεν μπορείς να κάνεις αυτή τη δήλωση όταν είσαι αυτός ο γίγαντας”

19/05/2024 | 14:20

Παγώνη για αφρικανική σκόνη: Τι να προσέχουν οι πολίτες, τι είπε για Παρβοϊό

19/05/2024 | 14:10

Μπέττυ Μαγγίρα για Αλευρά – Καλούτα: “Αυτό ήταν το μεγαλύτερο λάθος τους”
20240406 ertsk voridis455

19/05/2024 | 14:00

Βορίδης: Η συνέχιση της θετικής πορείας της χώρας διασφαλίζεται μόνο μέσα από μία ισχυρή ΝΔ

19/05/2024 | 13:40

Καναδάς: Γιατροί αρνούνται μεταμόσχευση ήπατος σε 36χρονη αν και ο σύντροφός της είναι συμβατός δότης

19/05/2024 | 13:30

Κόρινθος: Δεν πρόλαβε να κατέβει από το αυτοκίνητο και γέννησε στο προαύλιο του νοσοκομείου
menidi dolofonia drastis

19/05/2024 | 13:20

Μενίδι: Με παρέμβαση της αλβανικής πρεσβείας στην κηδεία της 40χρονης ο ανήλικος γιος της

19/05/2024 | 13:10

Συντάξεις: Τα τρία βήματα για να αυξηθεί το ποσό – Αναλυτικά παραδείγματα

19/05/2024 | 13:00

Περίεργη εξαφάνιση στον Πτελεό Μαγνησίας: Η κληρονομιά και τα ευρήματα στο ελαιοτριβείο
psifodeltia kalpi 768x512 1

19/05/2024 | 12:50

Πολιτική σύγκρουση με το βλέμμα στραμμένο στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

19/05/2024 | 12:40

Πάτρα: Έκανε μήνυση στον αδερφό της γιατί της έκοψε το αυτί για… κληρονομικές διαφορές

19/05/2024 | 12:30

Τέμπη: «Δεν μπορεί η φωτιά να ξεκίνησε από τις μηχανές» – Όσα λέει ο πραγματογνώμονας Βασίλης Κοκοτσάκης
akinita 1
Συνεχίζεται η αυξητική τάση τιμών στην αγορά ακινήτων – Οι Έλληνες και οι ξένοι αγοραστές, οι κατηγορίες ακινήτων
youth pass
Youth Pass: Όσα πρέπει να ξέρετε για τους δικαιούχους και τη διαδικασία – Πότε καταβάλλεται, πού εξαργυρώνεται
sydaxi scaled 1
Συντάξεις: Οι ημερομηνίες πληρωμής για τον Ιούνιο
Φορολογικές δηλώσεις: Έως 26 Ιουλίου η υποβολή τους – Προσοχή για λάθη στις προσυμπληρωμένες
supermarket 5202138 1280
Σε τι τιμές κυμαίνονται ψάρια, θαλασσινά, λαχανικά & φρούτα – Στους Ευρωπαίους πρωταθλητές της ακρίβειας η Ελλάδα
tourismos diakopes e1685167545537
Ρόδος: Αισιόδοξοι οι επιχειρηματίες του τουρισμού για την καλοκαιρινή σεζόν