Αθήνα

8 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Σάββατο 23 Ιανουαρίου

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Mε διατίμηση συγκρατούν τις ανατιμήσεις προϊόντων – Στο μικροσκόπιο του υπουργείου Ανάπτυξης 20 κωδικοί

Λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων ότι εντοπίστηκε αλυσίδα super market που προχώρησε σε μεγάλες αυξήσεις σε βασικά είδη διατροφής την ημέρα που ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το lockdown, το Υπουργείο έρχεται να περάσει τροπολογία στην οποία δίδεται η δυνατότητα καθορισμού ανώτατης τιμής πώλησης στους καταναλωτές για αγαθά ή υπηρεσίες που είναι απαραίτητα για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή.

Δείτε επίσης

Κορονοϊός – Λινού: Δεν υπάρχει διαφάνεια στα δεδομένα του ΕΟΔΥ
Η πρώτη χώρα που εγκρίνει το εμβόλιο της Pfizer! Ξεκινούν εμβολιασμοί για τον κορονοϊό στη Βρετανία

Ο Άδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε τότε ότι «θέλουμε οι επιχειρήσεις να έχουν κέρδος και όχι ζημιές. Το κέρδος όμως δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από αυτό που είχαν υπό φυσιολογικές συνθήκες. Κανείς δεν μπορεί να παίξει με την συμφορά του ελληνικού λαού. Η συντριπτική πλειοψηφία των super market έχουν δείχνει συνέπεια. Μόνο μια αλυσίδα προχώρησε σε αυξήσεις. Πλέον όλοι πρέπει να ξέρουν ότι παρακολουθούμε το θέμα και έχουμε το εργαλείο επιβολής προστίμων».

Και ενώ ήδη παρατηρούνται ανατιμήσεις στην αγορά, το Υπουργείο Ανάπτυξης προχωρά σε κατάθεση τροπολογίας στην οποία προβλέπεται ότι μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου του 2021, απαγορεύεται η συνομολόγηση ή η λήψη περιουσιακών ωφελημάτων που αφορούν στην πώληση οποιουδήποτε αγαθού ή υπηρεσίας που είναι απαραίτητο για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή, ιδίως δε φαρμακευτικών προϊόντων, τεστ ανίχνευσης ιού ή οποιαδήποτε άλλου ισοδύναμου μέτρου, μέσων ατομικής προστασίας και προσωπικής υγιεινής όπως χειρουργικών μασκών, αντισηπτικών υγρών και άλλων υλικών απολύμανσης, εφόσον τα ωφελήματα αυτά υπερβαίνουν την αξία της παροχής, τόσο ώστε το μικτό περιθώριο κέρδους να είναι μεγαλύτερο του αντίστοιχου περιθωρίου προ της 1ης Σεπτεμβρίου του 2020 για τα ως άνω προϊόντα και υπηρεσίες».

Την ίδια στιγμή η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή «τρέχει» έρευνα στις τιμές 20 βασικών προϊόντων.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη ξεκινήσει σαρωτικοί έλεγχοι στα τιμολόγια προμηθευτών και λιανεμπόρων για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν φαινόμενα αισχροκέρδειας λόγω του νέου lockdown.

Ήδη στο Υπουργείο υπάρχουν αναφορές για ανατιμήσεις, αν και αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να αποδειχθεί αν πρόκειται για αισχροκέρδεια ή για κάποιες δικαιολογημένες ανατιμήσεις που σχετίζονται με τις μεταξύ τους συναλλακτικές πρακτικές.

Αυξάνεται η κατανάλωση – Μειώνονται οι προσφορές

Στελέχη της αγοράς του λιανεμπορίου υποστηρίζουν ότι από τη αρχή της πανδημίας παρατηρούνται αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων, οι οποίες όμως έχουν προκύψει από τη μείωση στις προσφορές των προϊόντων, γεγονός που οδηγεί έμμεσα σε αύξηση της μέσης τιμή του καλαθιού.

Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία άνοδο 3% έχουν καταγράψει οι τιμές της κατηγορίας των προϊόντων νοικοκυριού, δηλαδή καθαριστικά, απολυμαντικά, κλπ. και 1,3% οι τιμές στα τρόφιμα ενώ μείωση 8,6% σημείωσαν οι τιμές των προϊόντων ατομικής φροντίδας και υγιεινής. Οι ανατιμήσεις αυτές συνδέονται και με τη μείωση κατά 3,2 μονάδες των προσφορών. Στα τρόφιμα οι προσφορές μειώθηκαν κατά 3,9 μονάδες, 1,8 μονάδες στα προϊόντα προσωπικής υγιεινής και 0,6 μονάδες στα προϊόντα για το σπίτι.

Την ίδια στιγμή η κατανάλωση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Nielsen για το διάστημα από Ιανουάριο μέχρι Οκτώβριο η συνολική αγορά των Super Markets αναπτύχθηκε κατά +8,4%, ενώ αντίστοιχα το καλάθι των ταχυκίνητων αγαθών σε αυτή την αγορά κατά +8,7%. Όλες οι κατηγορίες προϊόντων παρουσίασαν θετική ανάπτυξη, με τα προϊόντα φροντίδας σπιτιού και τα προϊόντα Bazaar, που είχαν διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης με +17,6% και +13,3% αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Η Ραλλία Χρηστίδου έρχεται στο TheCaller WEB TV και το «ΤΕΧΝΟΛόΓΙΟ»

Έξαλλη η Στικούδη: Κρίνουν γιατί έχω παντρευτεί αυτόν που έχω παντρευτεί! Δε δέχομαι κανένα να μου τον μειώνει

Κορονοϊός: Συγκλονίζει ο εθελοντής πρώην νοσοκόμος που συμμετείχε στις δοκιμές του εμβολίου των Pfizer και Biontech

Φίλιππος Σαχινίδης: Τι σημαίνει μεταρρύθμιση στην Ελλάδα;
Συντάξεις Φεβρουαρίου: Ξεκινούν οι πληρωμές στους συνταξιούχους
Επίδομα 534 ευρώ: Πότε θα δοθεί για τις αναστολές Ιανουαρίου
Περιορίζονται οι δικαιούχοι της Επιστρεπτέας Προκαταβολής – Πότε αρχίζουν οι πληρωμές
Σταϊκούρας: Η κυβέρνηση έχει στηρίξει και θα συνεχίσει να στηρίζει τις επιχειρήσεις
Θετικά μηνύματα από τη βιομηχανία στο τέλος του 2020 – Οι εξαγωγές βοήθησαν την διατήρηση του κλάδου