Αθήνα

16 oC

αραιές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Άγριες Μέλισσες: Ο Μελέτης μαθαίνει τη σκληρή αλήθεια και καταρρέει

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Mε μικρή μείωση (-3,7%) παραγωγής αντέδρασε στην κρίση του 2020 η ασφαλιστική αγορά

Ανθεκτική αναδείχθηκε η εγχώρια ασφαλιστική αγορά απέναντι στην οικονομική κρίση αφού σύμφωνα με στοιχεία της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, κατά το 12μηνο 2020 , η συνολική παραγωγή εν μέσω κρίσης διαμορφώθηκε στα 3,924 δις. Ευρώ μειωμένη μόλις κατά -3,7% έναντι του 2019.

Αντέδρασαν τα αντανακλαστικά των ασφαλιστικών εταιρειών και των διαμεσολαβητών

Η εξέλιξη αυτή προκλήθηκε αφ’ ενός από την ενεργοποίηση των διαδικασιών ψηφιακών πωλήσεων που ακολούθησαν από νωρίς οι ασφαλιστικές και αφ’ ετέρου από την διαφοροποίηση των ασφαλιστικών προιόντων που πουλήθηκαν.  Επίσης ο κλάδος αυτοκινήτου που αποτελεί το 20% περίπου της ασφαλιστικής αγοράς κατέγραψε πολύ μικρή μείωση (μόλις -5,7%) σε μία χρονιά κρίσης όπου ουσιαστικά τα αυτοκίνητα ήταν αποκλεισμένα από την κυκλοφορία για περίπου 4 μήνες λόγω των lockdowns.  Οι ασφαλιστικές κατάφεραν να διατηρήσουν τα συμβόλαιά του 2019 με ελάχιστες απώλειες στην παραγωγή τους και η μείωση του -5,7% αποδίδεται κυρίως σε τιμολογιακές πρακτικές (μειώσεις ασφαλίστρων) την προηγούμενη χρονιά.  Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η μικρή μείωση παραγωγής παρά τη μεγάλη κρίση επιτεύχθηκε χάρις στην επιμονή των διαμεσολαβητών προς την προσέγγιση των πελατών τους για την διατήρηση των συμβολαίων τους.

Ασφαλίσεις ζωής

Οι ασφαλίσεις ζωής μειώθηκαν κατά -8% έναντι του 2019 και διαμορφώθηκαν στα 1,818 δις. Ευρώ , μείωση που αποδίδεται κυρίως στα κλασσικά προιόντα ζωής , στις εργασίες κεφαλαιοποίησης και στα κεφάλαια από συλλογικά συνταξιοδοτικά ταμεία.  Αντίθετα εξαιρετικά κινήθηκε η παραγωγή των ασφαλιστικών-επενδυτικών προιόντων (unit linked) που αυξήθηκαν κατά 55,3% στα 399,75 εκατ. Ευρώ και αντιστάθμισαν τις απώλειες των άλλων κλαδων.

Γενικές ασφαλίσεις (ασφαλίσεις κατά ζημιών)

Στις Γενικές Ασφαλίσεις, η παραγωγή κατέγραψε οριακή αύξηση 0,4% και διαμορφώθηκε στα 2,105 δις. Ευρώ. Ο κλάδος αστικής ευθύνης αυτοκινήτου στον οποίο καταγράφηκαν μεγάλη τιμολογιακή μείωση ασφαλίστρων , είχε παραγωγή στο 12μηνο της τάξης των 707,415 εκατ. Ευρώ με μείωση -5,7%.  Στους υπόλοιπους μεγάλους υπο-κλάδους των Γενικών Ασφαλίσεων, ιδιαίτερη άνοδο είχαν οι ασθένειες-ατυχήματα (κλάδος υγείας) με συνολική παραγωγή 350 εκατ. Ευρώ και μεσοσταθμική μεταβολή της τάξης του 8% περίπου.  Οι ασφαλίσεις χερσαίων οχημάτων αυξήθηκαν κατά 1,4% στα 223,7 εκατ. Ευρώ και οι Γενικές Αστικές Ευθύνες είχαν άνοδο 6,7% και διαμορφώθηκαν στα 104,047 εκατ. Ευρώ.  Σημαντική ήταν η ανάκαμψη των ασφαλίσεων ζημιών αγαθών κατά 11,9% σε σχέση με το 2019 (διαμορφώθηκαν στα 101,537 εκατ. Ευρώ) γεγονός που αποδίδεται στις προσπάθειες των επαγγελματιών της αγοράς να προστατέψουν προιόντα εν μέσω lockdowns.

Πώς ο Mr Jumbo βγαίνει αλώβητος από την αύξηση των ναυτικών ναύλων 
Ελλάκτωρ: «Όλα θα τελειώσουν στην γενική σύνελευση της 22ης Απριλίου»
Ελλάκτωρ: Αγωγή κατά Καλλιτσάντση και Εξάρχου για υπεξαίρεση
Μεγάλες ευκαιρίες για την αξιοποίηση της ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας στην παραγωγή υδρογόνου με ηλεκτρόλυση νερού
To πρώην Οινοποιείο Καμπά μεταμορφώνεται σε εμπορικό πάρκο επιχειρηματικότητας, ψυχαγωγίας και άθλησης
Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7: Πότε λήγει η προθεσμία για τους δικαιούχους