• Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου
  • 20:33

Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

Δυσοίωνη πρόβλεψη- "Πισωγύρισμα" στα εισοδήματα του 2009 θα κάνει η Ελλάδα το 2029

Πισωγύρισμα στα εισοδήματα του 2009 θα κάνει η Ελλάδα το 2029.

Αυτό προβλέπει ο καθηγητής Οικονομικών Π. Πετράκης, ο οποίος παρουσίασε στο Οικονομικό Επιμελητήριο τις βασικές του θέσεις για τον Προϋπολογισμό.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των σημερινών δεδομένων και με την προυπόθεση ότι όλα θα πάνε καλά τα επόμενα χρόνια,  θα πρέπει να φτάσουμε στο 2029 προκειμένου το κατά κεφαλήν ΑΕΠ να έχει επανέλθει στα επίπεδα του 2009!
Μάλιστα για το διαθέσιμο εισόδημα οι Έλληνες θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τη δεκαετία του 2030!

Σημειώνεται ότι το 2009 η Ελλάδα βρισκόταν στο 94% του μέσου κοινοτικού όρου, όσον αφορά στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ εκπεφρασμένο σε Μονάδες Αγοραστικής Δύναμης.
Το 2010 είχε πέσει 9 μονάδες και το 2011 άλλες 10 μονάδες.

Τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στο 67% του κοινοτικού μέσου όρου, πίσω από τη Μάλτα, την Πορτογαλία, τη Σλοβακία, και την Εσθονία, η οποία πριν από μια δεκαετία βρισκόταν σε χαμηλότερα επίπεδα από εμάς.

Επίσης συζητήθηκε, ο χρόνος που θα χρειαστεί για να φτάσει στις τσέπες των πολιτών η «ανάκαμψη».
Το ερώτημα έμεινε αναπάντητο, ενώ σημείωσαν ότι πάντα υπάρχει μια καθυστέρηση μεταξύ της αύξησης του ΑΕΠ και της βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.

Επίσης τονίστηκε ότι η τάση μείωση της ανεργίας μπορεί να χαρακτηριστεί ως θετικό σημάδι. Ωστόσο, επισημάνθηκε ότι η μείωση της ανεργίας οφείλεται στην αύξηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, δηλαδή συμβάσεις μερικής απασχόλησης.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών εξαντλείται υπό το βάρος των αμείωτων φορολογικών επιβαρύνσεων, οι υπονομεύουν τις όποιες προοπτικές ανάκαμψης.

Υπολογίζεται ότι τα φορολογικά μέτρα που ψηφίστηκαν και εφαρμόζονται από το 2015 και μετά, θα αποφέρουν το 2018, κάτι παραπάνω από 5,5 δις ευρώ, ενώ συνολικά οι φόροι που πρέπει να μπουν στα κρατικά ταμεία για να βγει ο λογαριασμός του Προϋπολογισμού, θα ξεπεράσουν τα 48 δις ευρώ!

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι κάθε μήνα προστίθενται  πάνω από 1 δις ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών στστα χρέη προς τις εφορίες, που άγγιξαν τα 100 δις ευρώ δηλαδή το 56% του ΑΕΠ.

 

Send this to a friend