Αθήνα

15 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Θεσσαλονίκη: «Είσαι η νέα Μπουμπουλίνα» – Τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο στην μητέρα που εναντιώθηκε στα self tests (BINTEO)

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μετρούν πληγές οι μεγάλοι του λιανεμπορίου

Σημαντικές είναι οι επιπτώσεις της πανδημίας στους μεγάλους παίκτες του λιανεμπορίου, που μπορεί μεν να αύξησαν σημαντικά τις ηλεκτρονικές τους πωλήσεις, δεν κατάφεραν όμως, όπως είναι αναμενόμενο, να καλύψουν το τζίρο των φυσικών τους καταστημάτων.

Ενδεικτική η περίπτωση των Αττικών Πολυκαταστημάτων όπου το 2020 κατέγραψε κάμψη τζίρου κατά 46% σε σχέση με το 2019, με τις πωλήσεις της να διαμορφώνονται στα 100 εκατ. ευρώ (από 182 εκατ. ευρώ το 2019) και τις λειτουργικές της ζημιές να διαμορφώνονται στο 1,5 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη η εταιρία H&M (η οικονομική χρήση της αλυσίδας ξεκινά την 1 Δεκεμβρίου κάθε έτους και ολοκληρώνεται στις 30 Νοεμβρίου)- παρουσίασε πτώση πωλήσεων 24%, ενώ σε επίπεδο Ομίλου η πτώση άγγιξε το 18%.

Στο πρώτο lockdown και συγκεκριμένα την περίοδο Μάρτιος – Μάιος η αλυσίδα έχασε το 52% του τζίρου της, ενώ στο δεύτερο lockdown η πτώση άγγιξε το 30%.

Πτώση τζίρου κατά 13% σημείωσε και η Κωτσόβολος, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η μητρική Dixons Carphone.

Επίσης η αδυναμία της να ανταποκριθεί στις αυξημένες παραγγελίες στο ηλεκτρονικό της κατάστημα και η μη εφαρμογή του click away, οδήγησαν σε ιστορική πτώση των πωλήσεων της Jumbo.

Συγκεκριμένα στο σύνολο του ομίλου καταγράφηκε μείωση των πωλήσεων κατά -54% περίπου διευρύνοντας τις συνολικές απώλειες για το έτος στο -18,2% από -10,7% το 11μηνο.

Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Απρίλιο, όπου τα περισσότερα καταστήματα παρέμειναν κλειστά, οι πωλήσεις της Jumbo κατέγραψαν πτώση (-86%), σε σύγκριση πάντα με τον αντίστοιχο μήνα.

Λουκέτα και απώλειες τζίρου 5 δισ. ευρώ

Για τραγική εικόνα κάνουν λόγο στελέχη της αγοράς και επιχειρηματίες, καθώς εκτιμάται ότι 1 στις 5 επιχειρήσεις του λιανεμπορίου έχουν κατεβάσει ρολά. Η εικόνα αυτή προέρχεται από μια γιορτινή περίοδο που μόνο τέτοια δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αφού οι πωλήσεις των καταστημάτων κινήθηκαν στο 10% με 35% σε σχέση με τον χριστουγεννιάτικο τζίρο του 2019, καταφέρνοντας με τα βίας να μπουν στα ταμεία περί το 1,5 δισ. Ευρώ από 3,5 δις ευρώ που ήταν προ πανδημίας.

Όσον αφορά τις συσσωρευτικές απώλειες του 2020 για τον κλάδο του εμπορίου, ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ.

Ίδια η εικόνα που επικρατεί και για την πορεία του τζίρου των εκπτώσεων καθώς παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι θα κινηθεί στο 50% του περσινού, δηλαδή στα 2,5 δισ. ευρώ, ενδεχομένως και χαμηλότερα

Την ίδια στιγμή, 1 στις 5 επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, έχουν κατεβάσει ρολά, ενώ τα ενοικιαστήρια σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας όσο και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας αυξάνονται.

Τέλη κυκλοφορίας: Επιστρέφει η πληρωμή με το μήνα – Κατατέθηκε η τροπολογία
Ενοίκια: Γιατί είναι ακόμη «στα ύψη» – Ο ρόλος των Airbnb – Λίστα με τα πιο δημοφιλή προάστια της Αττικής (ΠΙΝΑΚΕΣ)
Αναδρομικά συνταξιούχων: Πότε πληρώνονται όσοι έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης – Τι ποσά θα λάβουν
Πώς ο Mr Jumbo βγαίνει αλώβητος από την αύξηση των ναυτικών ναύλων 
Ελλάκτωρ: «Όλα θα τελειώσουν στην γενική σύνελευση της 22ης Απριλίου»
Ελλάκτωρ: Αγωγή κατά Καλλιτσάντση και Εξάρχου για υπεξαίρεση