Αθήνα

14 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Έκπληξη στο Survivor – Έφυγε η Ελίζαμπεθ Ελέτσι! «Έχω παγώσει, δεν το περίμενα»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Mόνο η ένδυση, η υπόδηση και το κόσμημα ανοίγουν από τη Δευτέρα με click in shop

Μορφή ντόμινο παίρνουν οι αντιδράσεις των εμπόρων σε μεγάλες πόλεις

Δείτε επίσης

Άνοιγμα καταστημάτων: Αγορές μόνο στον δήμο μας και μέσα σε 3 ώρες;

Mόνο ο κλάδος της ένδυσης της υπόδησης και του κοσμήματος με την μέθοδο του click in shop αναμένεται να ανοίξει από την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, μετά και την σχετική απόφαση της Επιτροπής των Λοιμοξιολόγων που συνεδριάζει αυτή την Παρασκευή. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΣΕΕ, Γιώργο Καρανίκα, οι μόνοι κλάδοι που θα λειτουργήσουν από Δευτέρα με την μέθοδο του click in shop είναι αυτοί της ένδυσης, της υπόδησης και του κοσμήματος, ενώ ασκούνται πιέσεις και από άλλους κλάδους για άνοιγμα της αγοράς με την μέθοδο του click away, κάτι που σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχουμε από το Υπουργείο Ανάπτυξης θα γίνει σταδιακά».

Σύμφωνα με τον κ. Καρανίκα, «οι εμπορικές επιχειρήσεις έχουν υποστεί τεράστιο πλήγμα, καθώς μέσα στην περίοδο των γιορτών καθώς οι καταναλωτές δεν προχώρησαν σε αγορές αφού, το ρούχο ή το παπούτσι δεν μπορεί να δοκιμαστεί στο πεζοδρόμιο».  «Μιλάμε για 220.000 εμπορικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, εκ των οποίων οι 130.000 είναι ατομικές. Άρα καταλαβαίνουμε ότι οι οικογένειες αυτές δεν έχουν να ζήσουν», επισημαίνει ο κ. Καρανίκας.

Να σημειωθεί ότι στο πρώτο 9μηνο του 2020, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ο κλάδος του λιανεμπορίου έχει χάσει 3 δισ, ποσοστιαία αυτό σημαίνει περίπου 15%. Εάν με μια πρώτη ανάγνωση φαίνεται ως μικρό ποσοστό , δεν είναι, καθώς στον κλάδο του λιανεμπορίου ανήκουν και τα σούπερ μάρκετ, που έχουν κάνει τεράστιους τζίρους, καθώς και οι επιχειρήσεις καυσίμων. Πιο συγκεκριμένα, από τους 44 κλάδους του λιανεμπορίου, οι 39 έχουν πτώση. Οι 4 κλάδοι που διατηρούν ή και αυξάνουν τις δυνάμεις τους είναι: τρόφιμα, φάρμακα, ψηφιακό εμπόριο και κινητά τηλέφωνα. Οι 39 κλάδοι έχουν πτώση από 20 έως 70%, ενώ η ένδυση – υπόδηση το πρώτο 9μηνο του 2020, έχει καταγράψει πτώση περισσότερο από 30% . Στα ποσοστά αυτά δεν έχουν υπολογιστεί οι απώλειες της εορταστικής περιόδου.

Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας, το ίδιο με το παραπάνω διάστημα, μόνο το 12,4% είδε ίδιο ή καλύτερο τζίρο σε σχέση με πέρσι, περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις είχαν πτώση τζίρου έως 50%, ενώ 3 στις δέκα είδαν τον τζίρο τους να πέφτει περισσότερο από 50%.
Στις τουριστικές περιοχές οι εμπορικές επιχειρήσεις βυθίστηκαν με την πτώση να ξεπερνά το 75%, ενώ στα μεγάλα εμπορικά κέντρα η πτώση ήταν κοντά στο 40%. Στις τοπικές αγορές τα πράγματα ήταν λίγο καλύτερα, με πτώση που κυμάνθηκε στο 25%.

Μορφή ντόμινο οι αντιδράσεις του εμπορικού κόσμου σε μεγάλους νομούς

Για αντιδράσεις που μπορεί να πάρουν την μορφή ντόμινο, κάνουν λόγο στελέχη του εμπορικού κόσμου της χώρας, οι οποίες σημειώνονται σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.
Οι αντιδράσεις των εμπόρων ξεκίνησαν από την Χαλκίδα και μεταφέρθηκαν στα Χανιά, όπου οι έμποροι προχώρησαν την περασμένη Δευτέρα σε συμβολικό αποκλεισμό του κτηρίου της Τράπεζας της Ελλάδας. Οι έμποροι, με πρωτοβουλία του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου προχώρησαν στην κινητοποίηση προκειμένου να δηλώσουν τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρίσκονται και την ανάγκη στήριξης τους.

Τέλος σε κινητοποιήσεις καλεί τα μέλη του ο Εμπορικός Σύλλογος Άρτας, κάνοντας λόγοι για εμπαιγμό και ανικανότητα εκ μέρους της κυβέρνησης. Κινητοποιήσεις που μορφοποιούνται στο «κρέμασμα» μαύρων πανιών στα καταστήματά τους την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου και σε αυτοκινούμενη πορεία στην πόλη, το Σάββατο 16 Ιανουαρίου.
Ειδικότερα σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Άρτας αναφέρονται ότι από τους δέκα μήνες εμφάνισης του covid 19 στη χώρα μας, τα καταστήματά μας παραμένουν κλειστά, τους πέντε, με κυβερνητική απόφαση, ενώ οι υποχρεώσεις: ενοίκια, ασφαλιστικές, εισφορές, πάγια έξοδα των επιχειρήσεων, επιταγές, δόσεις δανείων έχουν συσσωρευτεί».

Ικανοποίηση των εμπόρων από την καταναλωτική κίνηση
Ρεκόρ πωλήσεων μετοχικών αμοιβαίων κεφαλαίων τον Νοέμβριο 2020 στην Ευρώπη
ΕΚΤ: Διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια, συνεχίζει και επαυξάνει τα προγράμματα αγοράς και επαναγοράς ομολόγων
Τράπεζα της Ελλάδος: Στο 35,8% τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια – Απαιτούνται επιπλέον ενέργειες από Τράπεζες και Πολιτεία
Νέοι προορισμοί σε Ελλάδα και εξωτερικό από την SKY express
«Tρέχουν» οι πωλήσεις των σουπερ μάρκετ