Αθήνα

19 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Γρηγόρης Πετράκος: Παραλήρημα σε βίντεο για τον κορονοϊό! «Μας μεταχειρίζονται ως μπαταρίες…»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Yπομονή, η ανάπτυξη… έρχεται! Μας προσπέρασε και η… Ναμίμπια σε ανταγωνιστικότητα!

Τριτοκοσμική είναι η απεικόνιση της χώρας μας στην έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ όσον αφορά στην κατάταξη της ανταγωνιστικότητας, αφού καταλαμβάνει την 86η θέση...

Τριτοκοσμική είναι η απεικόνιση της χώρας μας στην έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ όσον αφορά στην κατάταξη της ανταγωνιστικότητας, αφού καταλαμβάνει την 86η θέση.

Η έκθεση «Global Competitiveness Report 2016 – 2017» δείχνει ότι η Ελλάδα βρισκόταν πέρυσι στη θέση 81, ενώ φέτος στην 86η στη λίστα με τις πιο ανταγωνιστικές οικονομίες μεταξύ 138 χωρών βάσει παραγωγικότητας και ευημερίας.

Η Ελλάδα βρίσκεται πίσω από χώρες όπως το Μαυροβούνιο, η Αλβανία, τη Γουατεμάλα, τα Σκόπια και η Βουλγαρία.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η απόρριψη της διαφάνειας απειλεί την ανάπτυξη και την ευημερία. Τονίζεται, επίσης, ότι τα μέτρα τόνωσης, όπως η ποσοτική χαλάρωση δεν είναι αρκετά για να στηρίξουν την ανάπτυξη και πρέπει να συνοδεύονται από μεταρρυθμίσεις που προωθούν την ανταγωνιστικότητα.

Οι πιο επιβαρυντικοί παράγοντες για την επιχειρηματικότητα είναι η αστάθεια στις εφαρμοζόμενες πολιτικές, η φορολογία, η αναποτελεσματική δημόσια γραφειοκρατία και η δύσκολη πρόσβαση του ιδιωτικού τομέα σε φρέσκα δάνεια.

antagonistikotita

Από την  έκθεση, τα δεδομένα της οποίας αναλύει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας, προκύπτει ότι η χώρα, με βαθμολογία 4,00 (με ανώτερη αξιολόγηση το 7), έχει να διανύσει μακρύ δρόμο για να προσεγγίσει επιδόσεις αντίστοιχες, για παράδειγμα, με αυτές της “πρωταθλήτριας” κόσμου στην ανταγωνιστικότητα -για 8η συνεχόμενη χρονιά- Ελβετίας (βαθμολογία 5,81).

Ισχυρές επιδόσεις σε όλους τους επιμέρους τομείς, συνεχίζει να πετυχαίνει διαχρονικά η Σιγκαπούρη (5,72), που κατατάσσεται -επίσης για 8η φορά- στη 2η θέση της λίστας με τις πιο ανταγωνιστικές οικονομίες του πλανήτη.

Στο Δείκτη Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας 2016 – 2017 του World Economic Forum, την 3η θέση καταλαμβάνουν οι ΗΠΑ (με βαθμολογία 5,70), ενώ από την 4η μέχρι και την 7η θέση στην κατάταξη της λίστας με τις πιο ανταγωνιστικές οικονομίες του πλανήτη καταλαμβάνουν ευρωπαϊκές χώρες, η Ολλανδία (5,57), η Γερμανία (5,57), η Σουηδία (5,53) και η Μεγάλη Βρετανία (5,49). Ιαπωνία (5,48) και Χονγκ Κονγκ (με βαθμολογία 5,48) ακολουθούν, ενώ η Φινλανδία (5,44) συμπληρώνει τη δεκάδα των πρωταθλητών κόσμου στην ανταγωνιστικότητα.

Τις επόμενες δέκα θέσεις (11 – 20) με τις πιο ανταγωνιστικές οικονομίες του κόσμου συμπληρώνουν η Νορβηγία, η Δανία, η Νέα Ζηλανδία, η Κίνα, ο Καναδάς, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Βέλγιο, το Κατάρ, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο. Στον αντίποδα, τη χειρότερη επίδοση παγκόσμια στη φετινή αξιολόγηση κατέχει η Υεμένη (με βαθμολογία 2,74) καταλαμβάνοντας την τελευταία θέση της σχετικής λίστας.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την έκθεση

Επιδόματα ΟΠΕΚΑ: Μπαράζ πληρωμών σήμερα για τους δικαιούχους
Πτωχευτικός Κώδικας: Πότε μια επιχείρηση βγαίνει σε πτώχευση και τι ισχύει με την προστασία της πρώτης κατοικίας;
Επίδομα 534€: Ποιοι δικαιούχοι πληρώνονται
Επίδομα θέρμανσης: Πότε θα δουν τα χρήματα στους λογαριασμούς τους οι δικαιούχοι
ΟΠΕΚΑ: Τα προνοιακά επιδόματα που πληρώνονται την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου
Επιστρεπτέα Προκαταβολή 3: Πιστώνεται σήμερα σε 7.315 δικαιούχους ποσό ύψους 303,9 εκατ. ευρώ