Αθήνα

13 oC

θύελλα με βροχοπτώσεις

Nέα μέτρα - φωτιά προτείνει ο ΟΟΣΑ

Nέα μέτρα - φωτιά προτείνει ο ΟΟΣΑ

O ΟΟΣΑ στην ετήσια Έκθεση του ζητά, από την ελληνική κυβέρνηση να βάλει «φωτιά» στη φορολογία των καυσίμων για "οικολογικούς" λόγους, όπως λέει...

«Απαιτούνται υψηλότερες τιμές για μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, έτσι ώστε να ενθαρρυνθεί η μείωση της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα μεσοπρόθεσμα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΟΟΣΑ, «φωτογραφίζοντας» έτσι την τιμή της βενζίνης, του πετρελαίου κίνησης και του πετρελαίου θέρμανσης, ενώ ανοίγει έμμεσα και θέμα αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΗ, δεδομένου ότι η βασική πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας παραμένει ο διόλου οικολογικός λιγνίτης.

Οι οικονομολόγοι του Οργανισμού υπογραμμίζουν, βέβαια, ότι οι αυξήσεις πρέπει να γίνουν με ήπιο τρόπο, έτσι ώστε να εξομαλυνθούν βραχυπρόθεσμα οι επιπτώσεις στα νοικοκυριά, που θα αντιμετωπίσουν υψηλότερους λογαριασμούς για την ενέργεια που χρησιμοποιούν, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζουν με ποιο τρόπο μπορεί να γίνει αυτή η ήπια αύξηση, τη στιγμή που πρέπει να εφαρμόζονται παράλληλα και δύσκολα δημοσιονομικά μέτρα.

To περίεργο είναι όμως, ότι ο Οργανισμός βάζει στο στόχαστρο του τα κίνητρα για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, τα οποία σύμφωνα με τους οικονομολόγους του συμβάλλουν στο ελλειμματικό ενεργειακό ισοζύγιο...

[adsense]

Aναφορικά με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι θα αρχίσει να ανακάμπτει στο δεύτερο εξάμηνο του 2016, καθώς θα αυξάνεται η εμπιστοσύνη και οι εξαγωγές θα διατηρούν τη δυναμική τους.

Συγκεκριμένα, ο ΟΟΣΑ εκτιμά μείωση του ΑΕΠ κατά 1,4% φέτος και 1,2% το 2016, ενώ για το 2017 προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,1%. «Η ανάκαμψη θα ενισχυθεί το 2017, καθώς οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η ισχυρότερη εξωτερική ζήτηση θα δώσουν ώθηση στις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης», σημειώνει.

Σχετικά με την ανεργία, ο ΟΟΣΑ προβλέπει μείωση του ποσοστού της φέτος στο 25,2% από 26,5% πέρυσι και περαιτέρω μείωση το 2016 στο 24,8% και το 2017 στο 23,4%. «Η ανεργία θα μειωθεί, αλλά βαθμιαία, κάτι που τονίζει τη σημασία των προσπαθειών για τη μείωση της φτώχειας», σημειώνει η έκθεση.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να είναι αρνητικός (-0,9%) φέτος, για να περάσει σε θετικό έδαφος το 2016 και το 2017 (0,7% και 0,5%, αντίστοιχα).

Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 4,3% του ΑΕΠ φέτος από 3,6% πέρυσι και να αυξηθεί στο 7,7% το 2016 (σ.σ.: στο έλλειμμα λαμβάνεται υπόψη και η πρόβλεψη για την κρατική στήριξη στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών), για να μειωθεί στο 1,5% του ΑΕΠ το 2017.

Το δημόσιο χρέος αναμένεται να αυξηθεί από 181,3% του ΑΕΠ πέρυσι στο 190% φέτος και στο 200% το 2016, πριν υποχωρήσει το 2017 στο 197,4% του ΑΕΠ. «Η επιτυχής διαπραγμάτευση για τη μείωση του βάρους χρέους μπορεί να περιορίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες και να ενισχύσει την εμπιστοσύνη», σημειώνει η έκθεση.

Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών προβλέπεται να σημειώσει έλλειμμα -0,3% του ΑΕΠ φέτος και πλεόνασμα το 2016 και το 2017 (1,2% και 1,9%, αντίστοιχα).

«Ενώ η ανάπτυξη έχει κρίσιμη σημασία για τη μείωση του βάρους του δημόσιου χρέους μεσοπρόθεσμα, η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων είναι καθοριστική για τον περιορισμό του χρέους και τη διασφάλιση ομαλής χρηματοδότησης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους».

«Η ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης, περιλαμβανομένης της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, είναι αναγκαίο στοιχείο της προσπάθειας αυτής. Η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η άρση των κεφαλαιακών ελέγχων θα διευκόλυνε τους χρηματοδοτικούς περιορισμούς και θα άνοιγε έτσι τον δρόμο για την ανάπτυξη. Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων θα βελτίωναν την ανταγωνιστικότητα και θα δημιουργούσαν θέσεις εργασίας. Οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση θα μείωναν το ρυθμιστικό βάτος και θα αύξαναν την ικανότητα των κοινωνικών προγραμμάτων να προστατεύσουν τους πιο ευάλωτους», υπογραμμίζει ο ΟΟΣΑ.

Send this to a friend