Αθήνα

12 oC

αραιές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Κορωπί: Ανατροπή στο θρίλερ με την εξαφάνιση της 19χρονης Άρτεμις (vid)

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο ΕΝΦΙΑ που μέχρι πέρυσι μας έλεγαν να μη πληρώσουμε, απογείωσε τα δημόσια έσοδα

Ο φόρος έσωσε τους στόχους

Σύμφωνα με πληροφορίες τα φορολογικά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού τον Οκτώβριο παρουσίασαν αύξηση κατά 714 εκατ. και ανήλθαν στα 4,386 δισ. ευρώ από 4,196 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος για τον συγκεκριμένο μήνα.

Αυτή η εξέλιξη των φορολογικών εσόδων του προϋπολογισμού δημιουργεί θετικό κλίμα στο υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ που έχει τεθεί για φέτος.

Η επίτευξη του στόχου είναι κρίσιμη για την εκτέλεση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές της χώρας.

Στην αύξηση των φορολογικών εσόδων τον Οκτώβριο εκτιμάται, ότι συνέβαλε σημαντικά και η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, η προθεσμία για την καταβολή της οποίας έληγε στο τέλος του προηγούμενου μήνα.

[adsense]

Τον ίδιο μήνα οι επιστροφές φόρου του δημοσίου προς τους ιδιώτες διαμορφώθηκαν σε 257 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 150 εκατ. ευρώ.

Θετική είναι η εξέλιξη και στις ληξιπρόθεσμες οφειλες των ιδιωτών προς το δημόσιο. Συγκεκριμένα, αυξήθηκαν κατά 600 εκατ. ευρώ -αν και το συγκεκριμένο ποσό είναι πολύ μικρότερο από τις αυξήσεις των οφειλών των προηγούμενων μηνών.

Να υπενθυμιστεί ότι τον Σεπτέμβριο η αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο είχε υπερβεί κατά πολύ το 1 δισ. ευρώ γεγονός που οφειλόταν και στο ότι τον μήνα αυτόν έληγε η δεύτερη δόση για την εξόφληση του φόρου εισοδήματος.

ΟΑΕΔ: Νέο πρόγραμμα για 5.000 άνεργους με 550 ευρώ το μήνα
«Εξοικονομώ – Αυτονομώ»: Τουλάχιστον 80.000 κτίρια θα ενταχθούν εντός του 2021
Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ενισχύσεις 7,3 δισ. ευρώ στους δικαιούχους
Συντάξεις Απριλίου: Αναλυτικά οι ημερομηνίες πληρωμής των συνταξιούχων
Φορολογικές δηλώσεις 2021: Ένας στους δύο φορολογουμένους θα έχει μηδενικά εκκαθαριστικά
Έκτακτη επιχορήγηση 3.000 ευρώ για επιχειρήσεις και 1.000 ευρώ για κάθε εργαζόμενο