• Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου
  • 01:28

Αθήνα

15 oC

ασθενείς βροχοπτώσεις

Οι αλήθειες για την… αιματηρή ανακεφαλαιοποίηση της «πρώτης φοράς Αριστεράς»

Οι αλήθειες για την… αιματηρή ανακεφαλαιοποίηση της «πρώτης φοράς Αριστεράς»

Πρόκειται για μια πρωτοφανή ζημιά για τους παλαιούς μεγαλομετόχους και μικρομετόχους που δεν είχε και δεν θα έχει κανένα ιστορικό προηγούμενο, ενώ στο στόχαστρο έβαλαν και το ΤΧΣ ως μέτοχο που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των ελλήνων φορολογουμένων...

Ποιες είναι οι πικρές αλήθειες;

1) Οι τράπεζες προ της ανακεφαλαιοποίησης είχαν 18 δισεκ. κεφάλαια.

Το γεγονός ότι επιβλήθηκε ανακεφαλαιοποίηση 14 δισεκ. σε ένα κλάδο που διέθετε κεφάλαια ήταν η πρώτη μεγάλη παγίδα.

Βέβαια θα ειπωθεί και ορθά ότι έγινε μια τεράστιας παρασκηνιακή παρέμβαση ώστε να μειωθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες από 22-23 δισεκ. στα 14,4 δισεκ. ή 14-13,8 δισεκ. μετά την αναθεώρηση από τον SSM των κεφαλαιακών αναγκών.

Επίσης να πούμε ότι η ανακεφαλαιοποίηση του 2015 είναι η μια από τις δύο φάσεις της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών θα χρειαστεί νέος γύρος το 2017.

2) Οι ξένοι επενδυτές έχοντας και αυτοί υποστεί οικονομική καταστροφή απαίτησαν, προσέξτε, απαίτησαν για να συμμετάσχουν στις ανακεφαλαιοποιήσεις με συνολικά 5,1 δισεκ. νέα κεφάλαια πλην των LME των ομολογιούχων, οι τιμές στα βιβλία προσφορών να είναι στο μηδέν.

3) Όπως αναφέρει το bankingnews.gr μετά τα stress tests που μέρες πριν τις επίσημες ανακοινώσεις από την ΕΚΤ παρουσίασε με απόλυτη ακρίβεια τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, επανέλαβε μια μαύρη επιτυχία να παρουσιάσει με απόλυτη ακρίβεια τις τιμές των βιβλίων προσφορών.

[adsense]

Οι τιμές των προσφορών ήταν ο απόλυτος εκμηδενισμός, ο απόλυτος εξευτελισμός, ο απόλυτος διασυρμός του έλληνα μικρομετόχου.

Τα discount στις τιμές των βιβλίων προσφορών έφθασαν ακόμη και το -98% πρόκειται για τον απόλυτο εκμηδενισμό είναι βιβλικών διαστάσεων οι ζημίες για τους επενδυτές.

Οι ξένοι αποτίμησαν την Eurobank 147 εκατ, την Πειραιώς 18 εκατ, την Εθνική 105 εκατ και η Alpha bank 500 εκατ.

Αν αναλογιστούμε ότι οι τράπεζες διαθέτουν 345 δισεκ. ενεργητικό και 210 δισεκ. σταθμισμένο ενεργητικό να αποτιμάται με όρους χρηματιστηρίου όλος ο τραπεζικός κλάδος 800 εκατ περίπου είναι ο απόλυτος εξευτελισμός.

4) Ποιοι ευθύνονται για την καταστροφή των παλαιών μετόχων και μικρομετόχων;

Ευθύνονται οι θεσμοί, η ΕΚΤ και ο SSM που δεν προνόησαν;

Ευθύνεται η ελληνική κυβέρνηση που από αριστερή αποδείχθηκε σοκαριστικά νεοφιλελεύθερη;

Ευθύνονται όλοι μαζί γιατί απέτυχαν να δουν την συνολική εικόνα του προβλήματος;

Πρόκειται για μια ακραία και απαράδεκτη εικόνα πλήρους αφανισμού 200-300 χιλιάδων μικρομετόχων και παλαιών επενδυτών.

5)Ποιοι αποφάσισαν ότι για να επενδυθούν 5,1 δισεκ. νέων κεφαλαίων (1,55 δισεκ. στην Alpha, 1,5 δισεκ. στην Eurobank, 475 εκατ στην Εθνική και 1,34 δισεκ. στην Πειραιώς αν όλα πάνε καλά 5-5,1 δισ) από διεθνείς επενδυτές θα πρέπει να μηδενίσουν οι αξίες των τραπεζών;

Θα πρέπει οι ελληνικές τράπεζες να ξεπουληθούν  με τον πιο ακραία βάναυσο τρόπο;

Ότι οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να χαριστούν 18 δισεκ. υπάρχοντα κεφάλαια για να επενδύσουν 5 δισεκ. νέα κεφάλαια οι ξένοι και να αποκομίσουν μια ακραία υπεραξία;

6)Ποιοι αποφάσισαν να δωρίσουν, να χαρίσουν, να ξεπουλήσουν τις ελληνικές τράπεζες στους ξένους επενδυτές;

Ποιοι αποφάσισαν ότι με 5 δισεκ. αγοράζεται όλη η ελληνική οικονομία γιατί οι τράπεζες είναι η εθνική οικονομία;

Ποιος μπορεί να είναι υπερήφανος που χαρίστηκαν οι ελληνικές τράπεζες;

7)Ποιοι αποφάσισαν ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας άρα και ο φορολογούμενος πολίτης  θα πρέπει να χάσει τα 40 δισεκ. που επένδυσε στις ελληνικές τράπεζες το 2013 και να αποδεχθεί ότι πρέπει να τα ξεγράψει;

Το ΤΧΣ θα διαθέτει μετά την ανακεφαλαιοποίηση το 21% του μετοχικού κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών.

Ταυτόχρονα θα έχει επενδύσει 40 δισεκ. το 2013, περίπου 1,35 δισεκ. προνομιούχες μετοχές του δημοσίου που μετατρέπονται σε κοινές στην Εθνική και 5,5 δισεκ. νέα κεφάλαια στην ανακεφαλαιοποίηση του 2015 δηλαδή συνολικά 47 δισεκ.

Για να ανακτήσει με το 21% που κατέχει στις τράπεζες το ΤΧΣ τα 47 δισεκ. που επένδυσε θα πρέπει η συνολική κεφαλαιοποίηση στο χρηματιστήριο του κλάδου να ξεπεράσει τα 230 δισεκ. ευρώ.

Αναδημοσίευση από: bankingnews.gr

Send this to a friend