• Σάββατο, 19 Ιανουαρίου
  • 06:07

Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

Οι οίκοι αξιολόγησης αδειάζουν Τσακαλώτο - Διαψεύδουν όσα δήλωσε για την προληπτική γραμμή

Οι οίκοι αξιολόγησης διαψεύδουν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν θα αναβαθμίσουν τα ελληνικά ομόλογα αν η χώρα επιλέξει την προληπτική πιστωτική γραμμή, μετά την έξοδο από το μνημόνιο.

Μιλώντας στην Εφημερίδα των Συντακτών υποστήριξε ότι «με την προληπτική γραμμή πίστωσης, άρα και πρόγραμμα, οι οίκοι αξιολόγησης δεν θα αναβαθμίσουν τα ομόλογα σε επίπεδο να επενδύσουν και τα ασφαλιστικά τα ταμεία (investment grade). Άρα το μόνο που θα πετύχουμε είναι έναν χρόνο καθυστέρησης για να γυρίσουμε στην κανονικότητα».

Εκπρόσωποι των τεσσάρων οίκων (Moody's, DBRS, Fitch, Standard & Poor's), μίλησαν στην Καθημερινή και διέψευσαν τον Υπουργό Οικονομικών. Υποστήριξαν ότι αυτό που έχει σημασία είναι να υπάρξουν αυστηροί όροι που θα εξασφαλίσουν τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο μιας εξόδου χωρίς χρηματοδότηση αλλά με ενισχυμένη εποπτεία.

Όπως είπαν, η προληπτική γραμμή στήριξης δεν θα ήταν ένας αρνητικός παράγων για την αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων.

Σύμφωνα με την κ. Κάθριν Μιούελμπρονερ: «Οι υποθέσεις μας σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση της Ελλάδας έχουν βασιστεί στο ότι η χώρα θα δημιουργήσει ένα μεγάλο αποθεματικό ρευστότητας το οποίο θα λειτουργήσει ως εναλλακτική λύση σε μια προληπτική πιστωτική γραμμή. Ωστόσο, μια τέτοια πιστωτική γραμμή δεν θα ήταν αρνητική για τις αξιολογήσεις. Για εμάς, το κλειδί είναι να υπάρξει κάποια ενισχυμένη παρακολούθηση καθώς και όροι και προϋποθέσεις, ώστε οι ελληνικές αρχές να παραμείνουν αφοσιωμένες στις συνετές δημοσιονομικές πολιτικές και στη μεταρρυθμιστική πορεία. Μια προληπτική πιστωτική γραμμή θα το στήριζε αυτό».

Ο Νίκολα Τζέιμς από τον οίκο αξιολόγησης DBRS δήλωσε: «Η επιλογή της προληπτικής πιστωτικής γραμμής δεν θα ήταν ένας αρνητικός παράγων για την αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων».

 

Send this to a friend