Αθήνα

12 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Survivor – Κώστας Παπαδόπουλος σε Τριαντάφυλλο: Μυρίζει το στόμα σου, φύγε από εδώ! (vid)

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οργή του εμπορικού κόσμου για νέο κλείσιμο των καταστημάτων

«Δεν ξανακλείνουμε, τέλος»: Αυτή είναι η φράση που βγαίνει από τα στόματα των εμπόρων και των επαγγελματιών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων όλης της Ελλάδας, απαντώντας στα νέα σενάρια που ακούγονται για λουκέτο στα καταστήματα και επιστροφή του click away.

Δείτε επίσης

«Δεν θα κλείσει η αγορά», λέει ο Άδ. Γεωργιάδης– Πως θα λειτουργήσουν τα εμπορικά καταστήματα

Σε επιστολή του ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σταύρος Καφούνης προς τον Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη επισημαίνει ότι «για άλλη μία φορά παρακολουθούμε με αγωνία την πιθανότητα να περιοριστεί η λειτουργία των καταστημάτων, που μέσα σε αυτές τις δύο εβδομάδες προσπαθούν να επουλώσουν τις πληγές των δύο lockdown και μίας δύσκολης ενδιάμεσης περιόδου».

Από την άλλη, προσθέτει ο πρόεδρος του ΕΣΑ, «παραμένει ανεξέλεγκτη η άσκοπη κυκλοφορία στους δρόμους, συζητούμε αν θα επιτρέπονται διαμαρτυρίες με μόνο 100 ή περισσότερα άτομα, αν θα κάνουμε σκι, αν θα λειτουργήσει η εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες χωρίς περιοριστικά μέτρα παρόμοια με αυτά  που εφαρμόζαμε στο παρελθόν και επιπλέον βλέπουμε να συνεχίζεται η ανεξέλεγκτη λειτουργία των μεγάλων καταστημάτων τροφίμων».

Ο Σταύρος Καφούνης αναφέρει στον υπουργό ότι «το εμπόριο είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας, ο κλάδος που αποτελείται από χιλιάδες πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, ο οποίος συντηρεί εκατομμύρια οικογένειες και έχει επιδείξει απόλυτη υπευθυνότητα κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του εν μέσω της υγειονομικής κρίσης. Άλλωστε τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και εσείς έχετε σημειώσει ότι το λιανεμπόριο είναι ο ασφαλέστερος κλάδος της ελληνικής οικονομίας».

Με βάση πληροφορίες τις υπάρχουσες πληροφορίες ορισμένοι λοιμωξιολόγοι, οι οποίοι συνεδριάζουν σήμερα, εισηγούνται στην κυβέρνηση την επαναφορά του click away για τα καταστήματα ένδυσης, υπόδυσης και τα κοσμηματοπωλεία από τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου. Μάλιστα, υπάρχουν και φωνές που ζητούν να εφαρμοστούν τα μέτρα ακόμη και από αύριο Σάββατο ή την Κυριακή, κάτι το οποίο κάθε άλλο παρά ικανοποιεί τους εμπόρους, οι οποίοι ανέμεναν να πάρουν μια οικονομική ανάσα κατά την τρέχουσα περίοδο των εκπτώσεων.

«Αν γίνει κάτι τέτοιο καταστρεφόμαστε», αναφέρουν εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου, ενώ όπως επισημαίνει ο Αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας Μάκης Σαββίδης «το on – off της αγοράς είναι καταστροφικό για το λιανεμπόριο. Χρειάζεται και απαιτείται πλάνο από την κυβέρνηση για την επόμενη μέρα για ένα κλάδο που αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη της ελληνικής οικονομίας».

Λουκέτα και απώλειες τζίρου 5 δισ. ευρώ

Την ίδια στιγμή λουκέτο εκτιμάται ότι έχει μπει ήδη για 1 στις 5 επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, οι οποίες δεν πρόκειται να ξανανεβάσουν ρολά.

Η εικόνα αυτή προέρχεται από μια γιορτινή περίοδο που μόνο τέτοια δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αφού οι πωλήσεις των καταστημάτων κινήθηκαν στο 10% με 35% σε σχέση με τον χριστουγεννιάτικο τζίρο του 2019, καταφέρνοντας με τα βίας να μπουν στα ταμεία περί το 1,5 δισ. Ευρώ από 3,5 δις ευρώ που ήταν προ πανδημίας.

Όσον αφορά τις συσσωρευτικές απώλειες του 2020 για τον κλάδο του εμπορίου, ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ.

Ίδια η εικόνα που επικρατεί και για την πορεία του τζίρου των εκπτώσεων καθώς παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι θα κινηθεί στο 50% του περσινού, δηλαδή στα 2,5 δισ. ευρώ, ενδεχομένως και χαμηλότερα

Την ίδια στιγμή, 1 στις 5 επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, έχουν κατεβάσει ρολά, ενώ τα ενοικιαστήρια σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας όσο και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας αυξάνονται.

To CVC εξαγοράζει και τη Δωδώνη 
Πιέσεις για άνοιγμα των εμπορικών κέντρων – Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα την περίοδο του Πάσχα
Γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ: Το πλειοψηφικό πακέτο της αποκτά η CVC Capital
Eλλάκτωρ: Απίστευτες μεθοδεύσεις από τους εφοπλιστές με στόχο την λειτουργία της εταιρείας 
Dogecoin: Άλμα 10% μέσα σε 24 ώρες για το κρυπτονόμισμα με σύμβολο τον σκύλο Shiba Inu
ΥπΟΙΚ: Δέσμη φορολογικών ελαφρύνσεων και διευκολύνσεων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις