• Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου
  • 07:48

Αθήνα

12 oC

αραιές νεφώσεις

Είναι οριστικό! Πάμε σε παράταση υποβολής φορολογικών δηλώσεων

Είναι οριστικό! Πάμε σε παράταση υποβολής φορολογικών δηλώσεων

Την παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων ανακοίνωσε εν τέλει το υπουργείο Οικονομικών, αφού η προθεσμία έληγε στις 30 Ιουνίου.

[adsense]

Η παράταση θα ισχύσει μέχρι τις 15 Ιουλίου, ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ "η απόφαση ελήφθη εξετάζοντας την κατάσταση σχετικά με τις φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί και τα προβλήματα που προέκυψαν τόσο από την αποχή των φοροτεχνικών- λογιστών από την κατάθεση φορολογικών δηλώσεων, όσο και από άλλους λόγους". Όπως διευκρινίζεται αφορά "στην υποβολή δηλώσεων τόσο από φυσικά όσο και από νομικά πρόσωπα".

Το ΥΠΟΙΚ ξεκαθαρίζει, μάλιστα, ότι «δεν προτίθεται να παρατείνει τη διαδικασία των υποβολών, πέρα από τη νέα καταληκτική ημερομηνία». Αν και το ίδιο είχε πει και ο αρμόδιος υπουργός Τρύφων Αλεξιάδης παλιότερα και τελικά ήρθε τώρα η 15ημερη παράταση.

Aναλυτικά η ανακοίνωση του υπ. Οικονομικών:

Το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζοντας την κατάσταση σχετικά με τις φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί και τα προβλήματα που προέκυψαν τόσο από την αποχή των φοροτεχνικών- λογιστών από την κατάθεση φορολογικών δηλώσεων, όσο και από άλλους λόγους, προχωρά σε ολιγοήμερη παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής τους, έως την Παρασκευή 15/7/2016. Η παράταση αφορά την υποβολή δηλώσεων τόσο των φυσικών, όσο και των νομικών προσώπων.

Το Υπουργείο Οικονομικών τονίζει πως δεν προτίθεται να παρατείνει τη διαδικασία των υποβολών, πέρα από τη νέα καταληκτική ημερομηνία.

Οι φορολογούμενοι και οι λογιστές- φοροτεχνικοί καλούνται να υποβάλουν έγκαιρα τις δηλώσεις ώστε να αποφευχθούν προβλήματα σχετικά με την έγκαιρη εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ και την πληρωμή των σχετικών υποχρεώσεων, σε όσο το δυνατό περισσότερες δόσεις.

[adsense]

Υπενθυμίζεται ότι η εκπρόθεσμη δήλωση φόρου εισοδήματος επιφέρει:

1. Πρόστιμο 100 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος δεν τηρεί βιβλία.

2. Πρόστιμο 250 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση απλοποιημένα λογιστικά πρότυπα.

3. Πρόστιμο 500 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση πλήρη λογιστικά πρότυπα.

4. Για κάθε μήνα καθυστέρησης καταβολής του φόρου, προσαύξηση 0,73% στο ποσό του φόρου που οφείλει.

Send this to a friend