Αθήνα

 

19 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

Προαστιακός: Στραβωμένες ράγες στο δρομολόγιο Πάτρα – Ρίο – Εκκενώθηκε τρένο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάτρα-Πύργος: Σε 3 μήνες έγιναν όσα σε 5 χρόνια

Μπροστά από τα χρονοδιαγράμματα προχωρά η κατασκευή του οδικού Πάτρα – Πύργος από την Ολυμπία Οδό.

Όπως ανέφερε χτες σε δημοσιογραφική αποστολή ο Παναγιώτης Παπανικόλας, πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της παραχωρησιούχου εταιρείας Ολυμπίας Οδού, η πρόοδος του έργου έχει φτάσει το 3,5%.

Μάλιστα, επισήμανε ότι μέσα σε τρεις μήνες από την εγκατάσταση των τριών εργοταξίων, έχουν γίνει πέντε φορές περισσότερες εργασίες από τα προηγούμενα πέντε χρόνια.

Στα τρία εργοτάξια – το πρώτο από το Μιντιλόγλι (από το σημερινό τέλος της Ολυμπίας Οδού στην Περιμετρική Πάτρας) μέχρι τα Καραϊικα που έχει η αναλάβει η ΑΒΑΞ, το δεύτερο από τα Καραϊικα μέχρι τη Γαστούνη που έχει αναλάβει η ΑΚΤΩΡ και το τρίτο από τη Γαστούνη μέχρι τον Πύργο που έχει αναλάβει η ΤΕΡΝΑ – οι εργασίες βρίσκονται και λίγο μπροστά από τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί, ενώ αυτή εκτελούνται χωματουργικές εργασίες και άλλα τεχνικά έργα σε μήκος δρόμου περίπου 30 χλμ.

Να σημειωθεί ότι το έργο χωρίζεται σε δύο τμήματα. Το πρώτο αφορά στο κομμάτι από το Μιντιλόγλι μέχρι την Κάτω Αχαΐα και το δεύτερο από την Κάτω Αχαΐα μέχρι τον Πύργο.

Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης είναι 36 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης για το Κ. Αχαΐα- Πύργος και 40 μήνες για το Μιντιλόγλι -Κάτω Αχαΐα. Ως πιο δύσκολο κομμάτι, ο κ. Παπανικόλας χαρακτήρισε το τμήμα Μιντιλόγλι – Κ. Αχαΐα. «Μας θυμίζει λίγο την κατασκευή του Κόρινθος – Πάτρα».

Καμπανάκι για την αύξηση του κόστους

Καμπανάκι για την αύξηση του κόστους του έργου που έχει προκαλέσει η άνοδος των τιμών των υλικών, χτύπησε ο κ. Παπανικόλας Σύμφωνα με τον ίδιο η Ολυμπία Οδός έχει ζητήσει από το υπουργείο αναπροσαρμογή των τιμών υλικών, κάτι που ισχύει σήμερα με τα δημόσια έργα αλλά όχι με τις συμβάσεις παραχώρησεις.

Όπως είπε ο κ. Παπανικόλας οι τιμές που έχουν δοθεί για το έργο έχουν υπολογιστεί με βάση τα τιμολόγια του 2006, ενώ ήδη βρ΄σικονται σε εξέλιξη οι σχετικές συζητήσεις με το Υπουργείο προκειμένου να υπάρξει αναπροσαρμογή τιμών.

Τι θα γίνει με Αρχαία Ολυμπία και Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα

Όσον αφορά το θέμα της επέκτασης της Ολυμπίας Οδού μέχρι την Αρχαία Ολυμπία, ο κ.Παπανικόλας σημείωσε πως αυτό θα ξεκινήσει όταν το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενεργοποιήσει την σχετική προαίρεση στην σύμβαση παραχώρησης, ενώ για το θέμα της κατασκευής του τμήματος Πύργος-Καλό Νερό-Τσακώνα, στο οποίο όπως έγινε γνωστό έχουν ξεκινήσει οι μελέτες ο επικεφαλής της Ολυμπίας Οδού σημείωσε πως αυτό θα προχωρήσει εφόσον το υπουργείο αποφασίσει την κατασκευή του σε μελλοντικό χρόνο.

Το έργο

To συνολικό σημερινό κόστος κατασκευής ανέρχεται σε 331 εκατομμύρια ευρώ και χρηματοδοτείται από ένα συνδυασμό ιδιωτικών κεφαλαίων των μετόχων, τραπεζικών δανείων, ευρωπαϊκών κονδυλίων και συμβολή Ελληνικού Δημοσίου. Συγκεκριμένα, κατά την περίοδο κατασκευής, το έργο χρηματοδοτείται κατά 35% από Kεφάλαια του Παραχωρησιούχου (τραπεζικά δάνεια & ίδια κεφάλαια) και 65% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ελληνικό Δημόσιο.

Το έργο αφορά στην αναβάθμιση ενός τμήματος 13 χιλιομέτρων (Μιντιλόγλι-Κάτω Αχαγιά) και την κατασκευή ενός νέου αυτοκινητόδρομου μήκους 61 χιλιομέτρων. Συνολικά μιλάμε για ένα νέο τμήμα αυτοκινητόδρομου της Ολυμπίας Οδού συνολικού μήκους 75χλμ.

Όταν θα παραδοθεί σε λειτουργία προβλέπονται δυο μετωπικοί σταθμοί διοδίων σε Κάτω Αχαγιά και Χανάκια και δύο πλευρικούς σταθμούς σε Κάτω Αχαγιά και Αμαλιάδα.

Με το νέο αυτοκινητόδρομο, ο χρόνος ταξιδιού από την Πάτρα έως τον Πύργο μειώνεται κατά ~40’. Συνεπώς, το συνολικό ταξίδι Αθήνα- Πύργος θα γίνεται πλέον σε 2 ώρες και 45’’.

Ειδικά για την εξυπηρέτηση της Βιομηχανικής Περιοχής Πάτρας (ΒΙΠΕ) ολοκληρώνεται μια περιφερειακή αρτηρία 25 χλμ. δίχως χρέωση, που ξεκινά από την περιοχή του Ρίου (18 χλμ. Περιμετρικής) και φτάνει έως τον κόμβο ΒΙΠΕ Πάτρας (τα πρώτα 7χλμ. του νέου αυτοκινητόδρομου).

Τόνωση της τοπικής οικονομίας και ειδικά της αγροτικής παραγωγής του Νομού Ηλείας

Δεκάδες χιλιάδες τόνοι αγροτικών και μεταποιημένων προϊόντων (οπωροκηπευτικά, κονσερβοειδή κλπ.) διακινούνται κάθε χρόνο από το νομό Ηλείας προς τα μεγάλα αστικά κέντρα κυρίως της Αθήνας και άλλους διεθνείς προορισμούς. Για το νομό Ηλείας η αγροτική παραγωγή αποτελεί κυρίαρχο τομέα της συνολικής οικονομικής δραστηριότητάς του.

Επικοινωνία με τα Ιόνια Νησιά

Δεδομένου ότι από το νομό Ηλείας ξεκινούν οι θαλάσσιες συνδέσεις της ενδοχώρας με τα νησιά του Ιονίου (Ζάκυνθο, Ιθάκη, Κεφαλονιά, Κύθηρα), η κατασκευή της Πατρών-Πύργου θα συντελέσει στην κατάργηση των δυσχερειών της σύνδεσης αυτής των νησιών με τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας και θα διευκολύνει την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη τους.

Τουριστική ανάπτυξη της Δυτικής Πελοποννήσου

Η Δυτική Πελοπόννησος, από την Πάτρα μέχρι το νοτιότερο άκρο της, τη Μεσσηνιακή Μάνη, διαθέτει καταπληκτικές αμμώδεις ακτές υψηλού φυσικού κάλλους, από τις ομορφότερες της χώρας.

Ωστόσο, η έλλειψη συγκοινωνιακών υποδομών έχει αποτρέψει την τουριστική ανάπτυξή της σε ικανοποιητικά επίπεδα. Η κατασκευή της Πατρών-Πύργου σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες θαλάσσιες συνδέσεις και τους λιμένες υποδοχής (Πάτρα-Κυλλήνη- Κατάκολο, κλπ.), καθώς και το διεθνές Αεροδρόμιο του Αράξου, είναι βέβαιο ότι θα συμβάλλει στη δημιουργία ενός δεύτερου κύματος ανάπτυξης των τουριστικών εγκαταστάσεων σε όλη τη περιοχή. Σημαντική θα είναι και η συμβολή του αυτοκινητόδρομου και στην -έμμεση- διευκόλυνση των τουριστών που καταφθάνουν με κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι του Κατάκολου με προορισμό την Αρχαία Ολυμπία.

Ροή Ειδήσεων

diakinisi metanaston kykloma 0104

01/04/2023 | 22:46

Κύκλωμα διακίνησης μεταναστών: Kατηγορούνται για τον θάνατο γυναίκας που πέθανε από την κακοκαιρία

01/04/2023 | 22:24

Ανδρουλάκης: Στις κυβερνήσεις συνεργασίας, οι συγκλίσεις είναι και στα πρόσωπα – Οι γνωστοί μιντιάρχες θέλουν να πείσουν το λαό για δίλημμα «Μητσοτάκης ή χάος»

01/04/2023 | 22:10

Αυτό είναι το τραγούδι-«καρφί» του Μιθριδάτη για την κυβέρνηση, στίχους του οποίου ανήρτησε ο Τσίπρας ανακοινώνοντάς τον υποψήφιο
koklonis vandi 0104

01/04/2023 | 21:51

Κοκλώνης σε Βάνδη: Δέσποινα, ζω νυφούλα να σε δω – Μπορεί να μην έχω ξανθά μαλλιά, ξέρεις Καίτη τι εννοώ, αλλά νιώθω κάτι θα ζήσω

01/04/2023 | 21:22

Χανιά: 80χρονος οδηγός «καρφώθηκε» σε καφετέρια, στη συνέχεια έκανε όπισθεν και παρέσυρε τα τραπεζοκαθίσματα!

01/04/2023 | 21:00

Ευρυδίκη Παπαδοπούλου: «Πήγαμε στο σπίτι του Ατζούν και μάς είπαν ‘’κανονίστε κακομοίρηδες μην κλέψετε τίποτα’’»

01/04/2023 | 20:55

Στυλίδα: 50χρονος σκοτώθηκε από ηλεκτροπληξία όταν πήγε να βάλει μια παλιά μπαλαντέζα στην πρίζα

01/04/2023 | 20:34

Στρεπτόκοκκος Α: 3 παιδιά έχουν πεθάνει στη χώρα μας μέσα σε 2 μήνες – Τι είναι η λοίμωξη από στρεπτόκοκκο Α και πότε πρέπει να ανησυχήσουν οι γονείς

01/04/2023 | 20:15

«Ξανθός Μάγος»: Γνωστός και από την τηλεόραση ο 78χρονος που συνελήφθη για το βιασμό της βαφτισιμιάς του- «Με εκδικήθηκε επειδή δεν της έδωσα λεφτά», λέει ο ίδιος
tsipras mithridatis 0104

01/04/2023 | 19:53

Μιθριδάτης: Υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ ο γνωστός ράπερ – Η… ιδιαίτερη ανακοίνωση του Τσίπρα

01/04/2023 | 19:42

Σοφία Βόσσου: Για μια βραδιά έπαιρνα 1,5 με 2 εκατ. δραχμές – Σπαταλούσα τα χρήματά μου με τους φίλους μου

01/04/2023 | 19:32

Ελίνα Παπίλα: Όταν γέννησα το τρίτο παιδί, μού έγραφαν μετά από ένα χρόνο πότε γεννάς και «γελούσαν»

01/04/2023 | 19:18

Κόλπο Κασιδιάρη για να «κατέβει» το κόμμα του με άλλον αρχηγό;

01/04/2023 | 19:05

Έλενα Γκρέκου: Για να αποδείξω πως έχω φωνή πάλεψα, γιατί ήμουν εντυπωσιακή και όλοι εστίαζαν στο πως θα κάνουν κάτι ερωτικό μαζί μου

01/04/2023 | 18:56

Μνημόσυνο για τα 57 θύματα στα Τέμπη και εικονοστάσι στο σημείο του δυστυχήματος
forologikes ypologistis oikonomia 0104
Φορολογικές δηλώσεις 2023: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι μέσα από 20 ερωτήσεις και απαντήσεις
Σε ισχύ, από σήμερα, ο νέος κατώτατος μισθός στα 780 ευρώ
screenshot 6
ΕΛΣΤΑΤ: Στο 5,4% ο πληθωρισμός τον Μάρτιο από 6,5% τον Φεβρουάριο
«Σπίτι μου»: Από Δευτέρα οι αιτήσεις για τα στεγαστικά δάνεια σε νέους – Ποια είναι τα κριτήρια
ΔΥΠΑ: Πότε ξεκινά η προπληρωμή επιδομάτων και Δώρου Πάσχα
Επιπλέον 5 δισ. ευρώ διεκδικεί η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης