Αθήνα

23 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

13 άνθρωποι πέθαναν αφού εμβολιάστηκαν κατά της γρίπης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κύβος ερρίφθη! Οι περικοπές του “κόφτη” θα προέλθουν από μισθούς και συντάξεις

«Κλείδωσε» η συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων μεταξύ Ελλάδας και δανειστών για το πακέτο των νέων μέτρων, με τον περιβόητο δημοσιονομικό «κόφτη» να παραμένει σε εκκρεμότητα, που όπως φαίνεται το μεγαλύτερο μέρος των περικοπών θα προέλθει από μισθούς και συντάξεις, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές...

«Κλείδωσε» η συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων μεταξύ Ελλάδας και δανειστών για το πακέτο των νέων μέτρων, με τον περιβόητο δημοσιονομικό «κόφτη» να παραμένει σε εκκρεμότητα, που όπως φαίνεται το μεγαλύτερο μέρος των περικοπών θα προέλθει από μισθούς και συντάξεις, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές.

[adsense]

«Μας πήρε χρόνο, αλλά έχουμε συμφωνία», υποστήριξε κορυφαίος ευρωπαίος αξιωματούχος το μεσημέρι της Παρασκευής, υπογραμμίζοντας ότι όλες οι πλευρές έκαναν σκληρή δουλειά το τελευταίο διάστημα. Ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει ακόμα τελική συμφωνία όσον αφορά τις λεπτομέρειες του μηχανισμού αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι επί αυτού του μηχανισμού αναμένεται συμφωνία εντός του Σαββατοκύριακου, ούτως ώστε να νομοθετηθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Όπως εξήγησε, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αναμένουν ορισμένες διευκρινίσεις από τις ελληνικές Αρχές, όσον αφορά την «αξιοπιστία» του μηχανισμού αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης.

Διευκρίνισε ότι η δόση, που θα δοθεί στην Ελλάδα μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης στις 24 Μαΐου θα ανέλθει στα 10,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6,5 δισ. θα δοθούν άμεσα για την κάλυψη των εξωτερικών υποχρεώσεων, δηλαδή την αποπληρωμή των δανείων, και κάθε μήνα θα δίνονται 700 με 800 εκατομμύρια για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.

Ωστόσο, είπε ότι υπάρχουν δεκαέξι ακόμα προαπαιτούμενα προκείμενου να κλείσει η τρέχουσα αξιολόγηση, ενώ ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι υπάρχει ένας τεράστιος όγκος θεμάτων, 43 συνολικά προαπαιτούμενα, για τη δεύτερη αξιολόγηση του Οκτωβρίου.

Πρόκειται, πέραν του πακέτου των έμμεσων φόρων, για τη δυνατότητα πώλησης δανείων και το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας με απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ καθώς και την περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση της φορολογικής διοίκησης στην Ελλάδα.

Στο μεταξύ, στο 24% θα διαμορφωθεί ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ από τον Ιούλιο του 2016, καθώς και ο ειδικός φόρος στο φυσικό αέριο για χρήση ηλεκτροπαραγωγής. Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, στο δεύτερο πακέτο μέτρων, το οποίο όπως όλα δείχνουν θα έχει ψηφιστεί πριν από το Eurogroup της 24ης Μαΐου, θα περιληφθούν όλες οι αυξήσεις έμμεσων φόρων η εφαρμογή των οποίων θα γίνει σταδιακά από τον Ιούλιο του 2016 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2018.

Εξάλλου, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, για το πρώτο τρίμηνο του 2016 η ύφεση στην ελληνική οικονομία βαθαίνει ξανά.

[adsense]

«Έχουμε μεγάλες διαφορές με το ΔΝΤ στο θέμα του χρέους, ωστόσο σημειώνεται πρόοδος»

Εξάλλου, την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τη DW, το χάσμα μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ για το θέμα του ελληνικού χρέους παραμένει. «Έχουμε μεγάλες διαφορές με το ΔΝΤ στο θέμα του χρέους, ωστόσο σημειώνεται πρόοδος», δήλωσε πηγή της Ευρωζώνης στην DW αναφερόμενη στη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση της Ομάδας  Εργασίας του Εurogroup (EWG), που συνεχίζονται και σήμερα στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η DW, οι διαφορές είναι προς το παρόν μεγάλες για το χρέος, γιατί το ΔΝΤ θεωρεί ότι τα μέτρα που συζητούν οι Ευρωπαίοι δεν δίνουν λύση σε βάθος χρόνου, αλλά περιορίζονται σε μια διαχείριση για τα επόμενα χρόνια και φυσικά δεν διασφαλίζεται η βιωσιμότητα.

Αναδρομικά συνταξιούχων: Ξεκίνησαν οι πληρωμές – Αυτά είναι τα ποσά για κάθε κατηγορία
Folli Follie: Πότε θα κριθεί η διάσωση της
Συντάξεις Νοεμβρίου: Ξεκινά από σήμερα η καταβολή – Οι ημερομηνίες ανά ταμείο
Επίδομα 534 ευρώ: Λήγει η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων
Αναδρομικά: Πιστώνονται από σήμερα στους συνταξιούχους
Συν-Εργασία: Μέχρι τέλος του έτους η επιδότηση του 100% των ασφαλιστικών εισφορών