Αθήνα

14 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Άγριες Μέλισσες: Ο Βόσκαρης βασανίζει άγρια τη Σοφούλα μετά το γάμο τους!

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς η πανδημία ακύρωσε τις φετινές χειμερινές εκπτώσεις στο εμπόριο

Μπορεί σήμερα να ξεκινούν τυπικά οι χειμερινές εκπτώσεις (οι οποίες διαρκούν μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου), εντούτοις σύμφωνα με εκπροσώπους του εμπορίου, από τον περασμένο Μάρτιο έχουν σταματήσει να υπάρχουν εκπτώσεις, τουλάχιστον όπως τις γνωρίζαμε.

Δείτε επίσης

Επίδομα 534 ευρώ: Δείτε πότε πληρώνονται οι αναστολές Δεκεμβρίου και το δώρο Χριστουγέννων

«Δεν υπάρχουν εκπτώσεις στο εμπόριο. Οι τελευταίες έγιναν μετά το περασμένο Πάσχα, που οι έμποροι πριν την επιβολή του πρώτου lockdown, είχαν ήδη στοκάρει προϊόντα τα οποία κατά την διάρκεια των εκπτώσεων έσπευσαν να ξεστοκάρουν. Εκ τότε οι αγορές προϊόντων που κάνουν είναι ελάχιστες. Άρα για ποιες εκπτώσεις μιλάμε;»,

τονίζει ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μάκης Σαββίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι έμποροι πριν από κάθε σεζόν κάνουν παραγγελίες εμπορευμάτων και εν συνεχεία ό,τι απομείνει πωλούνται στις εκπτώσεις.

Οι τελευταίες μεγάλες παραγγελίες εμπορευμάτων που έγιναν από τον εμπορικό κόσμο ήταν της περασμένης ανοιξιάτικης σεζόν οι οποίοι δεν γνώριζαν για αυτό που θα επακολουθήσει στο λιανεμπόριο. Από τα προϊόντα που προμηθεύτηκαν τα περισσότερα έμειναν απούλητα. Έτσι από το Σεπτέμβριο όπου το on off της αγοράς καλά κρατεί, οι παραγγελίες εμπορευμάτων που έχουν γίνει από το σύνολο των αλυσίδων της αγοράς να είναι ελάχιστες, με αποτέλεσμα και η εκπτωτική περίοδο που ξεκινά σήμερα να είναι άνευ ουσιαστικού αντικρύσματος.  Να σημειωθεί ότι για τις περισσότερες αλυσίδες του εμπορίου όλους τους προηγούμενους μήνες, υπήρχαν προσφορές στα εμπορεύματα τους της τάξης του 20% με 30%.

«Το λιανεμπόριο δε μπορεί να ανοιγοκλείνει κατά βούληση»

Οργή επικρατεί στο κλάδο του λιανεμπορίου για την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλλει ξανά λουκέτο στα καταστήματα με άρση του click away. Σε ανακοίνωση του ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας τονίζει ότι «είναι άξιο περιέργειας,  γιατί προκρίνεται η επαναλειτουργία των σχολείων σε σχέση με την επαναλειτουργία του λιανικού εμπορίου, το οποίο βρίσκεται για όγδοη εβδομάδα κλειστό και υπό καθεστώς οικονομικής ασφυξίας. Θεωρούμε κρίσιμη προτεραιότητα την άμεση επαναλειτουργία των καταστημάτων, αρχικά έστω και με τη μορφή του “click away” και σύντομα με τη μορφή του “click in shop”, προφανώς συνυπολογίζοντας τους υγειονομικούς δείκτες.

H λειτουργία των σχολείων θα μπορούσε να ακολουθήσει στη συνέχεια, προβλέποντας ειδική μέριμνα για γονείς με παιδιά στη πρωτοβάθμια εκπαίδευση.   Σε καμία περίπτωση δεν δεχόμαστε για ακόμα μία φορά το λιανικό εμπόριο να είναι ο εύκολος στόχος, πού ανοίγει και να κλείνει κατά βούληση, ερήμην μας. Ας μην ξεχνάμε ότι αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη της χώρας που από την αρχή της υγειονομικής κρίσης σηκώνει στην πλάτη του τεράστιο οικονομικό βάρος».

Η επιβολή του νέου lockdοwn, ήρθε την στιγμή που ο εμπορικός κόσμος βρισκόταν σε συζητήσεις με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τον τρόπο που θα λειτουργήσει καλύτερα ο νέος τρόπος λειτουργία του λιανεμπορίου, το click in shop όπου ο καταναλωτής θα έχει την δυνατότητα να κλείνει ραντεβού και να δοκιμάζει τα προϊόντα που θέλει να αγοράσει.
Mε το click in shop που στόχο είχε να λειτουργεί παράλληλα με το click away, ο χρόνος παραμονής εντός του καταστήματος θα είναι συγκεκριμένος, ενώ ο αριθμός των πελατών θα καθορίζεται με βάση τα τετραγωνικά του καταστήματος.

Λουκέτο έβαλαν 1 στις 5 επιχειρήσεις

Την ίδια στιγμή λουκέτο εκτιμάται ότι έχει μπει ήδη για 1 στις 5 επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, οι οποίες δεν πρόκειται να ξανανεβάσουν ρολά.
Η εικόνα αυτή προέρχεται από μια γιορτινή περίοδο που μόνο τέτοια δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αφού οι πωλήσεις των καταστημάτων κινήθηκαν φέτος στο 10% με 35% σε σχέση με τον χριστουγεννιάτικο τζίρο του 2019. Να σημειωθεί ότι οι εκτιμήσεις για τον χριστουγεννιάτικο τζίρο του λιανεμπορίου κάνουν λόγο για 1,5 δις. Ευρώ από 3,5 δις ευρώ που ήταν το 2019.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η σωρευτική μείωση του τζίρου του Δεκεμβρίου στο λιανεμπόριο τα τελευταία δέκα χρόνια υπολογίζεται σε 35%, ποσοστό που μεταφράζεται σε απώλειες 2 δισ. ευρώ.
Όσον αφορά το εμπόριο οι εκτιμήσεις μιλούν για απώλειες άνω των 5 δις. Ευρώ το 2020. Από τους κλάδους που φαίνεται να κινήθηκαν καλύτερα είναι οι αλυσίδες ηλεκτρονικών συσκευών και ειδών τεχνολογίας όπως και τα καταστήματα παιχνιδιών, ενώ μεγάλη πτώση βλέπουν τα συνοικιακά εμπορικά χωρίς οργανωμένα e-shop.

Σταϊκούρας: Την επόμενη εβδομάδα πληρώνονται επίδομα θέρμανσης και επιστρεπτέα προκαταβολή
Φίλιππος Σαχινίδης: Τι σημαίνει μεταρρύθμιση στην Ελλάδα;
Συντάξεις Φεβρουαρίου: Ξεκινούν οι πληρωμές στους συνταξιούχους
Επίδομα 534 ευρώ: Πότε θα δοθεί για τις αναστολές Ιανουαρίου
Περιορίζονται οι δικαιούχοι της Επιστρεπτέας Προκαταβολής – Πότε αρχίζουν οι πληρωμές
Σταϊκούρας: Η κυβέρνηση έχει στηρίξει και θα συνεχίσει να στηρίζει τις επιχειρήσεις