Αθήνα

14 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Άγριες Μέλισσες: Η εκδίκηση του Βόσκαρη μέσα από τη φυλακή – Καρφώνει τον Δούκα πώς σκότωσε τον Γιώργη Σταμίρη!

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς τα ισχυρά funds και οι ξένοι Όμιλοι «άλωσαν» την ελληνική αγορά τροφίμων

Πεδίο ισχυρής ανάκαμψης διαβλέπουν τα funds στην ελληνική αγορά τροφίμων, μία τάση που καταγράφεται την τελευταία διετία με πολλές συμφωνίες να έχουν ήδη κλείσει και άλλες να ετοιμάζονται να πραγματοποιηθούν μέσα στους επόμενους μήνες.

Ακόμη και πριν την πανδημία, οι εκτιμήσεις ήταν ότι ο τομέας των τροφίμων είναι εκείνος που θα «τρέξει» λόγω της αύξησης της κατανάλωσης αλλά και μετά την πανδημία ο κλάδος αυτός, απέδειξε ότι έχει ισχυρές αντιστάσεις, κάτι που έχουν δει τα ισχυρά funds στην χώρα μας βολιδοσκοπόντας μεγάλες εταιρείες δραστηριοποιούμενες σε κλάδους τροφίμων με ισχυρή ζήτηση.

Ένα από τα πιο πρόσφατα και μεγαλύτερα deal που πραγματοποιήθηκε στον κλάδο των τροφίμων και άγγιξε τα 600 εκατ. ευρώ είναι η απόκτηση της Vivartia από CVC Capital.

Έτσι ένας από τους μεγαλύτερους Ομίλους τροφίμων, υπό την σκέπη του οποίου βρίσκονται μεταξύ άλλων τα brands ΔΕΛΤΑ, Μπάρμπα Στάθης, Χρυσή Ζύμη αλλά και Goody’s, Everest, Flocafe, άλλαξε χέρια, ενώ το CVC σχεδιάζει την εξαγορά και άλλων εταιρειών στον κλάδο των τροφίμων.

Eντονες είναι οι διεργασίες που συντελούνται στις γαλακτοβιομηχανίες της χώρας με το επικείμενο deal της απόκτησης της Δωδώνη από τη Vivartia με αντίστοιχη είσοδο της Lime Capital στο μετοχικό κεφάλαιο της Vivartia, να συγκεντρώνει τα βλέμματα.

Όπως προκύπτει από τις συζητήσεις του ρωσικών συμφερόντων επενδυτικού κεφαλαίου με τους εκπροσώπους της CVC Capital Partners, η Lime Capital αναμένεται να έχει ενεργό ρόλο στο management της Vivartia.

Μάλιστα όπως ακούγεται στο σχήμα είναι πολύ πιθανόν να προστεθεί και η βιομηχανία Κολιός, η οποία μέσα στο 2019 ολοκλήρωσε την συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς καθώς εγκρίθηκε η αναδιάρθρωση βραχυπρόθεσμου δανεισμού σε μακροπρόθεσμο.

Στην επένδυση 11 εκατ ευρώ προχώρησαν τα funds EOS Capital Partners και Elikonos 2 S.C.A. SICAR στην Eurocatering, γνωστή με το brand «Φρεσκούλης», η οποία ετοιμάζεται να δημιουργήσει νέο εργοστάσιο συσκευασίας λαχανικών και έτοιμων σαλατών, όπως επίσης και η επένδυση ύψους 4 εκατ. ευρώ από το Elikonos 2 S.C.A. SICAR στη Mega Yeeros.

Επίσης, η Μινέρβα Ελαιουργικών Επιχειρήσεων, της οποίας μέτοχος είναι η Deca Investments εξαγόρασε το Pummaro από την Ελαΐς Unilever.

H Deca Investments έχει επενδύσει στρατηγικά ήδη στην Damavand, η οποία δραστηριοποιείται στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, κυρίως τομάτας και χυμών φρούτων.

Δυναμική είσοδο στην ελληνική αγορά έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια ο Ινδός επιχειρηματίας Taizoon Khorakiwala του Ομίλου της Switz Group.

Τελευταίο απόκτημα του Ομίλου είναι η Κρητών Άρτος. Η Switzgroup έχει ήδη εξαγοράσει στην Ελλάδα δύο εταιρείες από τον κλάδο των πρώτων υλών ζαχαροπλαστικής, την  Olympic foods και την CSM Bakery Solutions.

Ενδιαφέρον από σοβαρό επενδυτικό ‘Όμιλο της Νορβηγίας προσέλκυσε η Κανάκης, χάρη στην εξειδίκευσή της σε ένα σημαντικό τμήμα της αγοράς τροφίμων και την υγιή οικονομική θέση της, με αποτέλεσμα να κλείσει μία από τις σημαντικότερες συμφωνίας εξαγοράς ελληνικής εταιρείας τροφίμων των τελευταίων ετών.

Πρόκειται για τον νορβηγικό Όμιλο Οrkla o οποίος έχει ηγετική θέση στις σκανδιναβικές χώρες (Νορβηγία, Σουηδία, Φιλανδία) με σημαντικά brand στο χώρο των τροφίμων, του εξειδικευμένου λιανικού εμπορίου και των φαρμακείων. Εκτός από τις σκανδιναβικές χώρες διατηρεί παρουσία στις χώρες της Βαλτικής, στην Kεντρική Ευρώπη και στην Ινδία.

Στον ιταλικό Όμιλο παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων Granarolo πέρασε το 2017 το 50,01% της ελληνικής εταιρείας διανομής Quality Brands International (QBI). Βασικός μέτοχος μέχρι πρότινος ήταν η εταιρεία «Οπτιμα» (συμφερόντων Στέφανου Παντελιάδη) διατήρησε το 49,99% των μετοχών, καθώς και το μάνατζμεντ.

Τέλος τον Μάιο του 2018, η ελληνική χαρτοποποιία ΠΑΚΟ της οικογένειας Κολιόπουλου πέρασε στην UNIPAK EΛΛΑΣ Α.Ε. που ανήκει στον λιβανέζικο όμιλο Frem Industrial Group SAL, ενώ και η εταιρεία εξαγωγής λαδιού «Your Greek Olive Oil», πέρασε στην αμερικανική διαδικτυακή πλατφόρμα αγροτικών προϊόντων, Basketo Inc.

Αύξηση των ενοικίων – Οι τιμές των ακινήτων ανά περιοχή (Πίνακες)
Έλλειψη ρευστού και απολύσεις από τις ελληνικές επιχειρήσεις
ΟΑΕΔ: Προπληρωμή επιδομάτων και Δώρου Πάσχα – Πότε θα δοθούν
Εν αναμονή του ανοίγματος οι έμποροι σε Θεσσαλονίκη, Αχαϊα, Κοζάνη
Reds: Στην τελική ευθεία το Cambas Project
Ελλάκτωρ: Γνωστοποίηση για τα μετοχικά ποσοστά – Με 25,824% οι Μπάκος- Καϋμενάκης και Αν. Καλλιτσάντσης