Αθήνα

17 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Γρηγόρης Πετράκος: Παραλήρημα σε βίντεο για τον κορονοϊό! «Μας μεταχειρίζονται ως μπαταρίες…»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H ανάπτυξη έρχεται… Πρωταθλητές Ευρώπης στην ανεργία, ενώ “πατώσαμε” και στην ανταγωνιστικότητα!

Συνεχίζει να συγκεντρώνει... αρνητικές πρωτιές η χώρα μας, καθώς αφενός η ανεργία διαμορφώθηκε τον Φεβρουάριο στο 24,2%, έναντι 24,4% τον Ιανουάριο, και αφετέρου η Ελλάδα υποχώρησε 6 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας, πέφτοντας στην 56η από την 50ή μεταξύ 61 χωρών...

Συνεχίζει να συγκεντρώνει… αρνητικές πρωτιές η χώρα μας, καθώς αφενός η ανεργία διαμορφώθηκε τον Φεβρουάριο στο 24,2%, έναντι 24,4% τον Ιανουάριο, και αφετέρου η Ελλάδα υποχώρησε 6 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας, πέφτοντας στην 56η από την 50ή μεταξύ 61 χωρών.

[adsense]

Κρατάμε γερά τα… σκήπτρα της ανεργίας μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.

Ειδικότερα, η ανεργία στην Ελλάδα διαμορφώθηκε τον Φεβρουάριο στο 24,2%, έναντι 24,4% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Στην Ευρωζώνη, η ανεργία τον Απρίλιο του 2016 παρέμεινε σταθερή στο 10,2% σε σχέση με τον Μάρτιο, καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2011. Στην «ΕΕ των 28» η ανεργία διαμορφώθηκε στο 8,7% (έναντι 8,8% τον Μάρτιο), καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2009. Ένα χρόνο πριν, τον Απρίλιο του 2015, η ανεργία στην Ευρωζώνη ήταν 11% και στην ΕΕ 9,6%.

Δεν υπάρχουν στοιχεία για την ανεργία στην Ελλάδα τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2016. Συνολικά, τον Απρίλιο καταγράφονται 21,22 εκατομμύρια άνεργοι στην ΕΕ και 16,42 εκατομμύρια άνεργοι στην Ευρωζώνη.

Τα υψηλότερα επίπεδα ανεργίας στην ΕΕ καταγράφονται στην Ελλάδα (24,2% τον Φεβρουάριο) και την Ισπανία (20,1%). Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας σημειώθηκαν στην Τσεχία (4,1%), τη Γερμανία (4,2%) και τη Μάλτα (4,3%).

Ειδικότερα, στην Ελλάδα, ο αριθμός των ανέργων τον Φεβρουάριο διαμορφώθηκε στα 1,16 εκατομμύρια. Το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες διαμορφώθηκε στο 20,6% και στις γυναίκες στο 28,7%. Εξάλλου, μικρή πτώση κατέγραψαν τα ποσοστά ανεργίας των νέων (κάτω των 25 ετών) στην Ελλάδα, από 51,9% τον Ιανουάριο σε 51,4% τον Φεβρουάριο.

Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας των νέων καταγράφονται στην Ελλάδα (51,4%), την Ισπανία (45%), την Κροατία (38,9%) και την Ιταλία (36,9%). Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στη Γερμανία (7%), τη Μάλτα (8,9%) και την Τσεχία (9,5%).

Τον Απρίλιο η ανεργία των νέων στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 21,1% και στην ΕΕ στο 18,8%.

[adsense]

Έξι θέσεις υποχώρησε η ανταγωνιστικότητα το 2015 ελέω capital controls

Την ίδια στιγμή, εξάλλου, 6 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας, στην 56η από την 50ή μεταξύ 61 χωρών, υποχώρησε η Ελλάδα το 2015. Η δίνη στην οποία βρέθηκε η ελληνική οικονομία τη χρονιά που πέρασε, με την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και την πιστωτική ασφυξία επανέφεραν την έλλειψη εμπιστοσύνης τόσο στην εθνική οικονομία όσο και στις ελληνικές επιχειρήσεις. Η Ελλάδα, σύμφωνα με την κατάταξη του IMD (Institute for Management Development), βρίσκεται σε υψηλότερη θέση μόνο από χώρες όπως η Βραζιλία, η Ουκρανία και η Βενεζουέλα, οι οποίες σπαράσσονται από κοινωνικές αναταραχές και πολεμικές συγκρούσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Παγκόσμιας Επετηρίδας Ανταγωνιστικότητας 2016 (σ.σ. προκύπτουν βάσει των επιδόσεων της προηγούμενης χρονιάς, εν προκειμένω του 2015) την οποία καταρτίζει το IMD, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 56η θέση από την 50ή στην έκθεση του 2015 μεταξύ 61 χωρών.

Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκε η Ελλάδα σε ό,τι αφορά την Επιχειρηματική Αποτελεσματικότητα, χάνοντας 14 θέσεις και κατατάχθηκε στην 57η από την 43η θέση στην έκθεση του 2015 (σ.σ. αφορούσε τις επιδόσεις του 2014). Η ραγδαία αυτή υποχώρηση αποδίδεται στην πιστωτική ασφυξία και στην έλλειψη ρευστότητας των εγχώριων επιχειρήσεων ως αποτέλεσμα, κυρίως, των capital controls. Κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι ότι η Ελλάδα καταλαμβάνει την τελευταία θέση μεταξύ των «61» στους δείκτες χρηματοοικονομικού κινδύνου και λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού κλάδου, ενώ σημειώνει τη δεύτερη χειρότερη επίδοση (κατατάσσεται στην 60ή θέση) στον δείκτη διαθεσιμότητας πιστώσεων προς τις επιχειρήσεις. Προτελευταία κατατάσσεται η Ελλάδα και σε ό,τι αφορά την εικόνα της στο εξωτερικό. Το τελευταίο αυτό στοιχείο, το οποίο συνιστά επί της ουσίας το έλλειμμα εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία και επιχειρηματικότητα αλλά και προς το πολιτικό σύστημα, αντανακλάται αφενός στη δυσκολία των μεταποιητικών επιχειρήσεων να εξάγουν τα προϊόντα τους στις διεθνείς αγορές και αφετέρου στην αδυναμία προσέλκυσης μεγάλων παραγωγικών επενδύσεων.

Σε ό,τι αφορά τις άλλες τρεις κατηγορίες δεικτών, η κατάταξη της Ελλάδας διαμορφώθηκε ως εξής:

• Οικονομική Αποδοτικότητα: η Ελλάδα διατηρήθηκε στην 58η θέση, όπως και στην περυσινή έκθεση.

• Κυβερνητική Αποτελεσματικότητα: η Ελλάδα υποχώρησε στην 59η θέση, υποχωρώντας κατά δύο θέσεις.

• Υποδομές: από την 35η θέση στην επετηρίδα του 2015, η Ελλάδα υποχώρησε στην 38η θέση.

Η εικόνα για την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας είναι πιο απογοητευτική, εάν συγκριθεί με αυτή άλλων χωρών που βρέθηκαν σε καθεστώς Μνημονίου ή εφαρμόστηκαν ανάλογα μέτρα λιτότητας, όπως για παράδειγμα η Ισπανία. Η Ιρλανδία έκανε το μεγαλύτερο άλμα ανταγωνιστικότητας, καθώς στη φετινή έκθεση κατατάσσεται στην έβδομη θέση από την 16η πέρυσι, η Ισπανία κατατάσσεται στην 34η θέση από την 37η πέρυσι, ενώ η Πορτογαλία υποχώρησε στην 39η από την 36η θέση, αρκετά ψηλότερα πάντως από την Ελλάδα. Σε καλύτερη θέση από την Ελλάδα βρίσκονται επίσης δύο βαλκανικές χώρες και παράλληλα μέλη της Ε.Ε., η Ρουμανία (στην 49η θέση) και η Βουλγαρία (στην 50ή θέση).

Επιδόματα ΟΠΕΚΑ: Μπαράζ πληρωμών σήμερα για τους δικαιούχους
Πτωχευτικός Κώδικας: Πότε μια επιχείρηση βγαίνει σε πτώχευση και τι ισχύει με την προστασία της πρώτης κατοικίας;
Επίδομα 534€: Ποιοι δικαιούχοι πληρώνονται
Επίδομα θέρμανσης: Πότε θα δουν τα χρήματα στους λογαριασμούς τους οι δικαιούχοι
ΟΠΕΚΑ: Τα προνοιακά επιδόματα που πληρώνονται την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου
Επιστρεπτέα Προκαταβολή 3: Πιστώνεται σήμερα σε 7.315 δικαιούχους ποσό ύψους 303,9 εκατ. ευρώ