
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η εταιρεία αναμένει το «πράσινο φως» από τη ΡΑΕ, για να υλοποιήσει τα πρώτα πιλοτικά έργα διανομής βιομεθανίου και υδρογόνου στην Ελλάδα
Σε μια εποχή που η ενεργειακή αυτονομία και ενεργειακή ασφάλεια είναι ζητούμενο για την Ευρώπη, στην Ελλάδα η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) Α.Ε. έχει εδώ και καιρό κάνει μια στρατηγική επιλογή που σήμερα τη δικαιώνει: έχει προετοιμαστεί κατάλληλα για να υποδεχθεί στα δίκτυά της τα αέρια καύσιμα του μέλλοντος, το τοπικά παραγόμενο βιομεθάνιο και υδρογόνο.
Παράλληλα με την υλοποίηση του αναπτυξιακού της προγράμματος – του μεγαλύτερου, σήμερα στην Ευρώπη, project επέκτασης δικτύων διανομής φυσικού αερίου με πάνω από 2.000 χλμ διακλαδώσεων και 170.000 συνδέσεις καταναλωτών έως το 2036- η ΔΕΔΑ έχει επενδύσει σε «πράσινα», ψηφιακά και καινοτόμα δίκτυα τα οποία είναι έτοιμα, τεχνολογικά, για τη μετάβαση της χώρας μας προς μια οικονομία μηδενικών εκπομπών ρύπων, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην απεξάρτησή της από το εισαγόμενο ρωσικό φυσικό αέριο.
Είναι, μάλιστα, ο πρώτος Διαχειριστής Διανομής Φυσικού Αερίου στην Ελλάδα που θα προχωρήσει στην υλοποίηση πιλοτικών έργων διανομής βιομεθανίου και υδρογόνου στη χώρα μας.
Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΕΔΑ έχει ήδη εκπονήσει μελέτες αναφορικά με την ανάπτυξη των σχετικών αγορών, επεξεργάζεται και έχει υποβάλλει στους αρμόδιους φορείς προτάσεις για τις αναγκαίες ρυθμιστικές και νομοθετικές προσαρμογές και αναμένει από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) να ανάψει το «πράσινο φως» για την κατ΄ εξαίρεση αδειοδότησή της προκειμένου να μπορέσει να υλοποιήσει άμεσα τα πιλοτικά έργα.

Σε Σέρρες και Ημαθία, το βιομεθάνιο – Στη Δυτική Μακεδονία, το υδρογόνο
Το πρώτο πιλοτικό έργο της ΔΕΔΑ για τη διανομή βιομεθανίου, θα υλοποιηθεί στον δήμο Νιγρήτας Σερρών και θα τροφοδοτεί κυρίως οικιακούς και εμπορικούς καταναλωτές, ενώ το δεύτερο στον δήμο Αλεξάνδρειας Ημαθίας και θα τροφοδοτεί κυρίως βιομηχανικούς καταναλωτές.
Το βιομεθάνιο θα παράγεται τοπικά από υπολείμματα του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα, συνιστώντας μια εγχώρια πηγή ενέργειας που, ταυτόχρονα, συμβάλλει στην ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας.
Στη συνέχεια, το βιομεθάνιο θα εγχέεται στα γειτνιάζοντα δίκτυα της ΔΕΔΑ χαμηλής και μέσης πίεσης και θα διανέμεται ως μείγμα με το φυσικό αέριο.
Την ίδια ώρα, η ΔΕΔΑ έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για τη διανομή υδρογόνου, προετοιμάζοντας την υλοποίηση ενός τρίτου πιλοτικού έργου με τίτλο «Χωριό Υδρογόνου» στη Δυτική Μακεδονία. Το υδρογόνο θα παράγεται με δύο μεθόδους: υδρόλυση με ηλεκτρισμό από ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά και από τη μετατροπή του φυσικού αερίου.
Ένα μέρος από το παραγόμενο υδρογόνο θα μετατρέπεται σε ηλεκτρισμό, μέσω κυψελών υδρογόνου, για την κάλυψη των ηλεκτρικών αναγκών των κατοικιών, ενώ το υπόλοιπο θα διανέμεται μέσω ενός δικτύου διανομής υδρογόνου για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης με ατομικούς λέβητες υδρογόνου που θα είναι εγκαταστημένοι σε κάθε κατοικία.
Τα πιλοτικά έργα της ΔΕΔΑ θα αποτελέσουν «οδηγό» για την ανάπτυξη της αγοράς του βιομεθανίου και του υδρογόνου στη χώρα μας και τον προσδιορισμό των βέλτιστων πρακτικών που θα πρέπει να υιοθετηθούν.
Το νέο ευρωπαϊκό σχέδιο για την απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, ξεκινώντας από το φυσικό αέριο, καθιστούν αναγκαία την επίσπευση των έργων αυτών της ΔΕΔΑ, καθώς συμβάλλουν στην επίτευξη της ενεργειακής αυτάρκειας της Ελλάδας και ενδυναμώνουν τη θέση της μπροστά στις νέες προκλήσεις.
Ταυτόχρονα, όμως, ανοίγουν πεδίο δόξης λαμπρό για νέες επενδύσεις, συνεισφέροντας σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη και στην αύξηση της απασχόλησης στη χώρα μας, με ισχυρές και καινοτόμες ενεργειακές υποδομές που κάνουν πράξη την ισότιμη όλων των Ελλήνων στο μεγάλο αγαθό της ενέργειας.
Ροή Ειδήσεων

01/07/2022 | 16:31
Υπουργείο Εξωτερικών: Διάβημα προς τον Ρώσο πρέσβη για την απέλαση των 8 Ελλήνων διπλωματών
01/07/2022 | 16:00
Αδιόρθωτος ο Ερντογάν: «Δεν επιθυμούμε να πάμε σε πόλεμο με την Ελλάδα, αλλά δεν τηρεί τις υποσχέσεις της»
01/07/2022 | 15:47
Μητσοτάκης: Ανακοίνωσε επέκταση του προγράμματος για μακροχρόνια άνεργους ηλικίας 55-67 ετών
01/07/2022 | 15:34
Σαρώνει τις γειτονιές της Αθήνας και φουλάρει τις εκλογικές μηχανές ο Παύλος Γερουλάνος

01/07/2022 | 15:22
Ιωάννα Παλιοσπύρου: Χωρίς ίχνος μακιγιάζ μας δείχνει το ειδικό μασάζ που κάνει στο πρόσωπο μετά τις επεμβάσεις

29/06/2022 | 14:49
Κατέρρευσε η Μοιραράκη στην κηδεία του Κοντούλη- H συγκλονιστική στιγμή που τον φιλά για τελευταία φορά
29/06/2022 | 12:47
«Αρπάχτηκε» ο Ευαγγελάτος με τον πρόεδρο ΚΤΕΛ Ξάνθης για τον οδηγό που ήθελε να κατεβάσει κοπέλα που φορούσε… τοπάκι
29/06/2022 | 23:36
Γιάννης Μπέζος: «O Tσιτσάνης ήταν ο πιο σνομπ άνθρωπος που πέρασε ποτέ από την Ελλάδα»

29/06/2022 | 14:37
Πάτρα 3 παιδιά: «Θα αποδείξουμε ότι η σπιτονοικοκυρά Ευγενία Κούτρα δεν έφυγε από παθολογικά αίτια», λέει ο δικηγόρος των συγγενών της
29/06/2022 | 22:13
Ιερέας: «Προτιμότερο να γεννήσει το παιδί και μετά να το σκοτώσει» – Η αντίδραση Λιάγκα on air
29/06/2022 | 17:28
Πανελλαδικές εξετάσεις 2022: Η μαθήτρια που συγκέντρωσε 19.890 μόρια αποκαλύτει το μυστικό της επιτυχίας

29/06/2022 | 15:43
Ο Φαήλος Κρανιδιώτης «φωτογραφίζει» την Φαίη Σκορδά: «Ας κλείσουν πρώτα τα πόδια τους…»
29/06/2022 | 18:25
Γυναικοκτονία στην Καβάλα: Της έδειξε τα μπράτσα του, την φίλησε με το ζόρι και την σκότωσε- Σοκαριστικό ντοκουμέντο
30/06/2022 | 14:55
Eξομολόγηση Ακρίτα: Είχα κάνει άμβλωση στα 18- Πόσα πράγματα θα είχα στερηθεί αν μεγάλωνα αυτό το παιδί

29/06/2022 | 12:59