• Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου
  • 19:00

Αθήνα

26 oC

ελαφρές νεφώσεις

"Ράπισμα" Ρέγκλινγκ σε υπουργούς! "Είναι απρόθυμοι να υλοποιήσουν τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις"

"Ράπισμα" Ρέγκλινγκ σε υπουργούς! "Είναι απρόθυμοι να υλοποιήσουν τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις"

Εμπόδια και δυσκολίες στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος διαπιστώνει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Kλάους Ρέγκλινγκ, κάνοντας λόγο για "απροθυμία ορισμένων υπουργών να υλοποιήσουν τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις".

Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg, ο Ρέγκλινγκ κατέστησε σαφές ότι "ο μοναδικός δρόμος για την οριστική επίλυση της κρίσης, είναι η πιστή και ακριβή εφαρμογή του προγράμματος του ESM" και όπως είπε «το πρόγραμμα το υποστηρίζει ο πρωθυπουργός, το υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομικών, ωστόσο υπάρχουν και άλλοι που δεν το υιοθετούν».

Παραδέχθηκε ότι "η Ελλάδα αποτελεί το πιο οξύ πρόβλημα της Ευρωζώνης", αλλά όπως τόνισε «οι προοπτικές δεν είναι κακές για την Ελλάδα. Είδαμε και το ΔΝΤ χθες να αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη στη χώρα του χρόνου. Περιμένουν ανάπτυξη 2,8%, κάτι που δείχνει ότι μπαίνουν σε τροχιά εξόδου απ' την κρίση».

Όπως σημείωσε ο κ. Ρέγκλινγκ "το σημείο καμπή ήταν η αλλαγή στρατηγικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ με τη συμφωνία του Αυγούστου του 2015. Πέρυσι η Ελλάδα είχε νέα κυβέρνηση, η οποία άλλαξε την μέχρι τότε στρατηγική.

Ερωτηθείς για το χρέος, επανέλαβε ότι οι θεσμοί εργάζονται για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης και διαβεβαίωσε ότι «αργότερα, θα εξετάσουμε εάν χρειάζονται και επιπλέον μέτρα».

Σχετικά με την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, διατύπωσε την εκτίμησε ότι «σε γενικές γραμμές, η Ευρωζώνη λειτουργεί καλά», ενώ όσον αφορά το τραπεζικό σύστημα, αποσαφήνισε ότι «σήμερα είσαι σαφώς πιο ισχυρό».

Τέλος, κάνοντας ειδική μνεία στο Brexit, χαρακτήρισε «θλιβερή» την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει την Ε.Ε. και κάλεσε εκ νέου, την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι να επισπεύσει τις διαδικασίες εξόδου.

Send this to a friend