Αθήνα

27 oC

σποραδικές νεφώσεις

Ρέγκλινγκ: «Η εκταμίευση για την Ελλάδα στην επόμενη συνεδρίαση του Εurogroup - Υπάρχουν ακόμα ανοικτά θέματα»

Μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, πρόεδρός του Μάριο Σεντένο τόνισε ότι τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης πρέπει να λάβουν μέτρα και να προωθήσουν μεταρρυθμίσεις για να αντισταθμίσουν τα διεθνή πολιτικά ρίσκα, που έχουν ανακύψει σε σχέση με την ανάπτυξη.

Μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, πρόεδρός του Μάριο Σεντένο τόνισε ότι τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης πρέπει να λάβουν μέτρα και να προωθήσουν μεταρρυθμίσεις για να αντισταθμίσουν τα διεθνή πολιτικά ρίσκα, που έχουν ανακύψει σε σχέση με την ανάπτυξη.

Στη συνέντευξη Τύπου, ο Σεντένο είπε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έκαναν ανασκόπηση των ενδιάμεσων χειμερινών οικονομικών προβλέψεων της Κομισιόν και σημείωσαν ότι παρά την "επιβράδυνση στην ανάπτυξη", τα θεμελιώδη στοιχεία των οικονομιών της Ευρωζώνης παραμένουν σταθερά και ταυτόχρονα οι κίνδυνοι για την οικονομία είναι κυρίως "πολιτικού χαρακτήρα". Συμφώνησαν τέλος ότι τα κράτη - μέλη θα πρέπει να επιταχύνουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπίσουν τα εν λόγω ρίσκα.

Η Ιρλανδία κλήθηκε να λάβει μέτρα για να αντισταθμίσει τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στην οικονομία της από αυτό - σχετικές πρωτοβουλίες έχουν ήδη αρχίσει να λαμβάνονται από την ιρλανδική κυβέρνηση.

Βεβαίως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία συζητήθηκαν στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής τους παρακολούθησης και το Εurogroup γενικώς συμπέρανε ότι η πορεία τους είναι εξαιρετικά καλή και "η κρίση για τις δύο χώρες είναι μακρινή ανάμνηση", όπως είπε ο Σεντένο

Από την πλευρά του, ο Κλάους Ρέγκλιγκ παρέθεσε τη δική το ανάλυση για το ό,τι η επιβράδυνση δεν θα πρέπει να υπερεκτιμηθεί, τονίζοντας ότι πρόκειται στην πραγματικότητα για "κανονικοποίηση" και όχι για πορεία προς πιθανή ύφεση, εξηγώντας ότι η ανάπτυξη ενδέχεται να υποστηριχθεί περαιτέρω από αύξηση της απασχόλησης και των μισθών, αλλά και τη μείωση των τιμών του πετρελαίου.

Να τονιστεί ότι η αύξηση στο επίπεδο του κατώτατου μισθού σε Ελλάδα και Ισπανία δεν συζητήθηκε.

Από την πλευρά του ο Σεντένο είπε ότι "δεν συζητήσαμε για αυτές τις χώρες (Ελλάδα και Ισπανία) στη βάση της έκθεσης της Κομισιόν, αλλά θέλω να υπενθυμίσω ότι πάντοτε απαιτείται σοβαρός σχεδιασμός των δημοσιονομικών πολιτικών".

Από την πλευρά του ο Μοσκοβισί τόνισε ότι, το ζήτημα δεν συζητήθηκε, αλλά σε γενικές γραμμές έχει να κάνει με τις εθνικές ισορροπίες, αφορά τις εθνικές επιλογές και είναι ένα από τα θέματα, πάνω στα οποία η κυβέρνηση μπορεί να ασκήσει πολιτική.

Το ενδιαφέρον το φύλαγε για το τέλος ο  Ρέγκλινγκ σημειώνοντας ότι η εκταμίευση του 1δισ. ευρώ των κερδών επί ελληνικών ομολόγων (ANFAS και SMPs) θα βασιστεί σε συζήτηση της επόμενης συνεδρίασης του Εurogroup. Ξεκαθάρισε ότι "υπάρχουν ακόμα ανοικτά θέματα, για τα οποία οι ελληνικές αρχές έχουν ακόμα μερικές εβδομάδες να τα αντιμετωπίσουν". Τόνισε δε ότι ο ίδιος και οι θεσμοί είναι σε συνεχή επικοινωνία με τις ελληνικές Αρχές για να κλείσουν τα ανοικτά θέματα πριν από την εκπόνηση της σχετικής εισήγησης/ έκθεσης της Κομισιόν στις 27 Φεβρουαρίου.

Send this to a friend