Αθήνα

24 oC

ελαφρές νεφώσεις

Reuters: Αυτό το σαββατοκύριακο θα συμφωνηθεί η πρόωρη αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ

Tα «βρήκαν» Λαγκαρντ - Τσακαλώτος

Δημοσίευμα του Reuters αποκαλύπτει ότι αυτό το Σαββατοκύριακο η Ελλάδα προσβλέπει στην επίτευξη συμφωνίας για την πρόωρη αποπληρωμή περίπου των μισών δανείων που έλαβε από το ΔΝΤ.

Δημοσίευμα του Reuters αποκαλύπτει ότι αυτό το Σαββατοκύριακο η Ελλάδα προσβλέπει στην επίτευξη συμφωνίας για την πρόωρη αποπληρωμή περίπου των μισών δανείων που έλαβε από το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, τα δάνεια από το ΔΝΤ έχουν επιτόκιο περίπου 5% και τώρα είναι πιο ακριβά από τη χρηματοδότηση από τις αγορές, στις οποίες τα 10ετή ομόλογα είναι περίπου στο 3,3%. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος ανέφερε ότι «η αποπληρωμή του ΔΝΤ θα συμφωνηθεί αυτό το σαββατοκύριακο».

Ε[ίσης, τόνισε ότι υπάρχουν αντιδράσεις από τη Γερμανία και την Ολλανδία επειδή ανησυχούν ότι το ΔΝΤ θα θέλει να αποσυρθεί από τις περιοδικές αξιολογήσεις που κάνουν οι δανειστές για τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις: «Λαμβάνουν διαβεβαιώσεις ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει μέρος της αξιολόγησης. Θα αποπληρώσουν περίπου τα μισά, 4-5 δισ. ευρώ».

Από την πλευρά του ο Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι ο ESM, που σύμφωνα με τους κανονισμούς θα πρέπει να αποπληρωθεί το ίδιο ποσό, είναι πιθανόν να παραιτηθεί αυτού του δικαιώματος, λόγω της ικανοποίησης με τη βελτιωμένη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Τέλος, το Reuters υπενθυμίζει ότι στις 3 Απριλίου είχε μεταδώσει ότι η Ελλάδα σκέφτεται την έκδοση νέου ομολόγου στα τέλη Ιουνίου για να αποπληρώσει το δάνειο του ΔΝΤ . Ειδικότερα, η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει περίπου 9,3 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ έως το 2024, ενώ έχει μαξιλάρι περίπου 27 δισ. ευρώ, ένα ποσό επαρκές έως το 2021, χωρίς άντληση χρημάτων από τις αγορές.

Τσακαλώτος σε Λαγκάρντ 

Την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην πρόωρη μερική αποπληρωμή των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ενημέρωσε την Γενική Διευθύντρια του οργανισμού Κριστίν Λαγκάρντ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Το τετ α τετ Τσακαλώτου με την κα Λαγκάρντ πραγματοποιήθηκε στην έδρα του ΔΝΤ στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου παρουσία του εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ Μιχάλη Ψαλιδόπουλου. Ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε πως η Ελλάδα επιθυμεί να προβεί στην πρόωρη αποπληρωμή του λεγόμενου ακριβού μέρους του δανείου του ΔΝΤ, το οποίο τοποθετείται στα 3,8 δισ. και έχει επιτόκιο 5,1%. Το συνολικό χρέος της χώρας μας στο Ταμείο είναι 9,8 δισ. Από την πλευρά της, η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ υπογράμμισε ότι συμφωνεί και ότι το ΔΝΤ είναι ικανοποιημένο από αυτή την εξέλιξη.

Send this to a friend