Αθήνα

 

20 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

Η Βασιλική από την Καλαμάτα: Η ζωή και το έργο της σπουδαίας Κικής Δημουλά

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεύμα: Για τιμές στα επίπεδα του περσινού φθινοπώρου δεσμεύεται ο Σκρέκας – Έρχεται «Εξοικονομώ» και «Ανακύκλωση Συσκευών» για επιχειρήσεις

Τον τρόπο που θα μειωθούν οι τωρινές τιμές ρεύματος και θα φθάσουν στα επίπεδα του περσινού φθινοπώρου προσπάθησε να περιγράψει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Ο κ. Σκρέκας έκανε λόγο για ενεργοποίηση του πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής και το νέο πακέτο των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ο κ. Σκρέκας εξηγεί πώς με τον μηχανισμό ανάκτησης εσόδων των ηλεκτροπαραγωγών θα απορροφηθεί το 80% των αυξήσεων της κιλοβατώρας, ενώ διαβεβαιώνει για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας παρά τα παιχνίδια του Πούτιν με τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου.

Ο υπουργός αναγγέλλει από το φθινόπωρο «Εξοικονομώ» και «Ανακυκλώνω Συσκευές» για τις επιχειρήσεις, προγράμματα ύψους 450 εκατ. ευρώ.

Χαρακτηριστικά σημεία της συνέντευξης στα «ΝΕΑ» και στον Χρήστο Κολώνα:

Κύριε υπουργέ, ο μηχανισμός προσωρινής παρέμβασης στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ξεκίνησε να λειτουργεί από τις 8 Ιουλίου. Ποια είναι τα αποτελέσματά του μέχρι σήμερα;

«Η χώρα μας με fast-track διαδικασίες πήρε εξαίρεση για το σχέδιο λειτουργίας του μηχανισμού χονδρεμπορικής που υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Νομοθετήσαμε πολύ γρήγορα την ενεργοποίηση του μηχανισμού και εκδώσαμε σε χρόνο ρεκόρ την υπουργική απόφαση για την οποία επίσης λάβαμε έγκριση από την ΕΕ.

Ο μηχανισμός πράγματι έχει αρχίσει να λειτουργεί από τις 8 Ιουλίου, οπότε αδρανοποιήθηκε η ρήτρα αναπροσαρμογής, ενώ το ποσό που έχει ήδη συγκεντρωθεί έως τις 13 Ιουλίου ξεπερνά τα 112,6 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που αναρτώνται καθημερινά στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ.

Οπως καταλαβαίνετε, πρόκειται για μια δραστική θεσμική παρέμβαση στην αγορά ενέργειας, διότι τίθεται πλαφόν στην αποζημίωση των μονάδων ανά τεχνολογία. Με αυτόν τον τρόπο αποσυνδέουμε το υψηλό κόστος των διεθνών τιμών φυσικού αερίου από την τιμή χονδρεμπορικής ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα υπερέσοδα των ηλεκτροπαραγωγών ανακτώνται και διοχετεύονται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, το οποίο τα επιστρέφει στους καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Είμαστε αποφασισμένοι να απορροφήσουμε το μεγαλύτερο ποσοστό των αυξήσεων, τηρώντας πιστά τη δέσμευσή της για στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων της χώρας για όσο χρειαστεί».

Οι τιμές του φυσικού αερίου TTFξεπερνούν κάθε όριο, της και οι τιμές των χονδρεμπορικών αγορών ηλεκτρικής ενέργειας. Τελικά είναι εφικτό η κυβέρνηση να συνεχίζει της επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος και πιθανότατα με μεγαλύτερα ποσά προκειμένου να αμβλύνονται οι επιπτώσεις της κρίσης στα νοικοκυριά;

«Αυτός ήταν ο λόγος που η κυβέρνησή μας δημιούργησε το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, το οποίο αντλεί κονδύλια από διάφορες πηγές, όπως τα υπερκέρδη των εταιρειών που φορολογούμε με 90% βάσει των προτάσεων της ΡΑΕ, ώστε να τα αποδώσουμε ως ενισχύσεις στους καταναλωτές, με προτεραιότητα τους πιο ευάλωτους.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να θωρακίσουμε τους καταναλωτές από το τεράστιο κύμα της ακρίβειας, την οποία προκάλεσε ο καταστροφικός πόλεμος που κήρυξε η Ρωσία».

Εχει αναγγελθεί από την κυβέρνηση στο πρόσφατο παρελθόν πως στόχος είναι με το πλέγμα των παρεμβάσεων να διαμορφωθούν τιμές στους λογαριασμούς στα επίπεδα του περσινού Οκτωβρίου – Νοεμβρίου. Διατηρείται αυτός ο στόχος;

«Ολες οι παρεμβάσεις που επιχειρούμε έχουν ως στόχο τη μείωση του κόστους ενέργειας για τον έλληνα καταναλωτή. Το νέο μέτρο αναστολής εφαρμογής της ρήτρας αναπροσαρμογής που νομοθετήσαμε παράλληλα με τον μηχανισμό χονδρεμπορικής, γνωστοποιεί την τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές εκ των προτέρων.

Ετσι ο καταναλωτής θα μπορεί να επιλέγει αζημίως τον πάροχο που επιθυμεί. Αταλάντευτος στόχος μας είναι να μειωθούν οι λογαριασμοί ρεύματος σημαντικά, ανεξαρτήτως κατανάλωσης, στο επίπεδο του περσινού φθινοπώρου, με την απορρόφηση έως και του 80% της αύξησης. Από την 1η Ιουλίου επιδοτούμε το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης για όλες τις κατοικίες, κύριες και μη, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. H Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη ως προς το ύψος των επιδοτήσεων, όπως έχει καταγράψει και το Ινστιτούτο Bruegel, καθώς διαθέτει για αυτόν τον σκοπό το 3,7% του ΑΕΠ της».

Η τακτική του Ρώσου προέδρου να παίζει με τη στρόφιγγα των αγωγών έχει προκαλέσει αναταραχές στην Ευρώπη και μεγάλες χώρες όπως και επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επάρκειας αλλά και οικονομικά. Η Ελλάδα πόσο θωρακισμένη είναι ενεργειακά και είναι δυνατό να αποφύγει το ενδεχόμενο περιορισμού της κατανάλωσης ρεύματος τη χειμερινή περίοδο;

«Η Ρωσία έχει κηρύξει τον πόλεμο με όπλα στην Ουκρανία, αλλά και έναν οικονομικό πόλεμο στην Ευρώπη. Οπως κάνει πάντα, η σημερινή κυβέρνηση έχει λειτουργήσει προληπτικά, προκειμένου να εξασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια στη χώρα.

Η νέα πλωτή δεξαμενή στη Ρεβυθούσα, η λειτουργία και νέας λιγνιτικής μονάδας μέσα στη χρονιά, της «Πτολεμαΐδας 5», η δυνατότητα μετατροπής πέντε μονάδων διπλού καυσίμου σε λειτουργία με πετρέλαιο, καθώς και η αλματώδης ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είναι ένα πλέγμα ενεργειών, το οποίο μάς οδηγεί στο αποτέλεσμα που σας ανέφερα».

Ανάσα όμως σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις δίνουν και τα προγράμματα στήριξης για παρεμβάσεις που αφορούν την εξοικονόμηση ενέργειας. Ποιες είναι οι δράσεις που ετοιμάζετε προς αυτή την κατεύθυνση;

«Εχει ολοκληρωθεί η υποβολή αιτήσεων για το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών «Εξοικονομώ 2021», στο οποίο η συμμετοχή των πολιτών ήταν εντυπωσιακή, καθώς το σύνολο των αιτήσεων έφτασε τις 87.578.

Η κυβέρνησή μας για πρώτη φορά έκανε ξεχωριστό προϋπολογισμό ύψους 100 εκατ. ευρώ, με προτεραιότητα στις πολύτεκνες και στις μονογονεϊκές οικογένειες, καθώς και σε αυτές που έχουν άτομο με αναπηρία. Αλλη μια παρέμβαση είναι το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», για το οποίο έχουν ήδη κατατεθεί πάνω από 910.000 αιτήσεις.

Από το ερχόμενο φθινόπωρο ξεκινά μια σειρά δράσεων για εξοικονόμηση ενέργειας σε επιχειρήσεις που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με 450 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά θα κινητοποιηθούν κεφάλαια πάνω από 900 εκατ. ευρώ.

Από αυτά θα διατεθούν 100 εκατ. ευρώ σε τουριστικές επιχειρήσεις και 100 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις του τριτογενούς τομέα – λιανεμπόριο (καταστήματα, γραφεία κ.τ.λ.), για ολοκληρωμένες παρεμβάσεις ενεργειακής ανακαίνισης. 

Επίσης, 160 εκατ. ευρώ θα αξιοποιηθούν στον δευτερογενή τομέα για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και μπαταριών και 90 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις για αντικατάσταση εξοπλισμού ψύξης, θέρμανσης και κλιματισμού».

Ροή Ειδήσεων

06/06/2023 | 00:14

O καιρός της Τρίτης 6 Ιουνίου

06/06/2023 | 00:12

Tα ζώδια της Τρίτης 6 Ιουνίου

06/06/2023 | 00:09

6 Ioυνίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά των Παρασίτων

06/06/2023 | 00:03

Η Βασιλική από την Καλαμάτα: Η ζωή και το έργο της σπουδαίας Κικής Δημουλά

05/06/2023 | 23:29

Η γη της ελιάς: Ο Στράτος κάνει φιλική προσέγγιση στην Ειρήνη, αλλά εκείνη του επιτίθεται

05/06/2023 | 23:07

Ηράκλειο: Έσωσε την 36χρονη από την οργή του γιου του- Πώς τον αφόπλισε

05/06/2023 | 22:56

Ευρωκοινοβούλιο: Έρχεται έκθεση «κόλαφος» για την Τουρκία – «Η διαδικασία ένταξής της στην ΕΕ έχει χάσει τον σκοπό της»

05/06/2023 | 22:38

Εύα Καϊλή: Η πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη μετά την αποφυλάκιση- «Ήμουν σοκαρισμένη, δεν μπορούσα να δω το μωρό»

05/06/2023 | 22:21

Το νέο βίντεο Μητσοτάκη στο Tik Tok με ρακές και την… «οργή» της Μαρέβας: «Μου φέρνει τις ανθοδέσμες στο κεφάλι»

05/06/2023 | 22:07

Μύκονος: Σε κλιματιστικά και συσκευασίες Depon βρέθηκαν ναρκωτικά στη βίλα με το πάρτι 300 ατόμων

05/06/2023 | 21:54

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: «Δίκαιη Κοινωνία – Ευημερία για όλους» – Το υλικό της προεκλογική καμπάνιας

05/06/2023 | 21:40

Αθωώθηκε για τους θανάτους των 4 παιδιών της μετά από 20 χρόνια στη φυλακή

05/06/2023 | 21:18

Χανιά: Νεκρός ο 67χρονος ψαροντουφεκάς που αγνοούνταν στη Γαυδοπούλα

05/06/2023 | 21:04

Ζέτα Μακρυπούλια: Η απάντηση στις αντιδράσεις του διαδικτύου μετά το ξέσπασμά της κατά αεροπορικής εταιρίας

05/06/2023 | 20:47

Ηλεία: Σεισμική δόνηση 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε αισθητή σε περιοχές της
Επενδυτική βαθμίδα: Τι είναι και πώς καθορίζεται – Γιατί αφορά και το απλό νοικοκυριό
ΥΠΟΙΚ: Οφειλές ύψους 368,73 εκατ. έχουν ήδη ρυθμίσει 20.550 φορολογούμενοι
Mέχρι τα τέλη Ιουλίου το πόρισμα για την πώληση του Πόρτο Καρράς στον Ιβάν Σαββίδη
Lamda Development: Με αυτοχρηματοδότηση φέτος τα έργα του Ελληνικού
Ελλάκτωρ: Στα 2,5 εκατ. τα καθαρά κέρδη το α’ τρίμηνο
omologo episimo 3
Κάτω από το 3,7% υποχώρησε η απόδοση του 10ετούς ομολόγου