Αθήνα

 

21 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

«Ο κόσμος μας έλεγε τρελούς. Ημείς, αν δεν είμεθα τρελοί, δεν εκάναμε την επανάσταση….»: Η θρυλική ομιλία Κολοκοτρώνη στην Πνύκα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεύμα: Κλιμακωτή επιδότηση βάσει κατανάλωσης και ανώτατο όριο έκπτωσης 15% – Η σύγκριση θα γίνει με την αντίστοιχη περσινή περίοδο

Διευρυμένα σε σχέση με εκείνα που ίσχυσαν πέρυσι θα είναι τα κλιμάκια κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία θα εφαρμοστούν από τον επόμενο μήνα και αναμένεται να οριστικοποιηθούν και να ανακοινωθούν άμεσα.

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έναρξη της συνάντησής του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο, την Παρασκευή, «είναι υποχρέωσή μας να δραστηριοποιηθούμε σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο».

Και συνέχισε ο ίδιος:

«Σε εθνικό επίπεδο θέτουμε σε εφαρμογή ένα σχέδιο στήριξης των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος μέσω της εξουδετέρωσης της ρήτρας αναπροσαρμογής αλλά και της ανακύκλωσης των υπερκερδών των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας.

Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν παρεμβάσεις για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, θα υπάρξει παρέμβαση στη αντλία σε ό,τι αφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης αλλά και ένα διευρυμένο επίδομα θέρμανσης».

Το νέο σχήμα των επιδοτήσεων θα είναι κλιμακωτό, με υψηλότερη ενίσχυση στις χαμηλές καταναλώσεις και έξτρα έκπτωση για όσους επιτυγχάνουν εξοικονόμηση ενέργειας τουλάχιστον 15% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Πηγές του ΥΠΕΝ προσδιορίζουν τις κλίμακες στις οποίες θα εφαρμοστούν οι επιδοτήσεις από τον επόμενο μήνα αρκετά πάνω από τα κλιμάκια που ίσχυσαν πέρυσι, κατά την πρώτη περίοδο εφαρμογής των επιδοτήσεων στο ρεύμα (ήταν 150-300 κιλοβατώρες το μήνα).

Στο μεσοδιάστημα βέβαια έχει αλλάξει ριζικά το τοπίο της ενεργειακής αγοράς με την εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας σε πρωτοφανή επίπεδα.

Δεδομένο είναι επίσης ότι θα εξακολουθήσουν να επιδοτούνται όλες οι κατηγορίες καταναλωτών (πχ και η δεύτερη κατοικία) όχι όμως ενιαία το σύνολο της κατανάλωσης όπως ισχύει σήμερα.

Σε ό,τι αφορά στην εξοικονόμηση, οι επιπλέον εκπτώσεις, ελλείψει «έξυπνων» μετρητών θα χορηγούνται αναδρομικά μετά την καταμέτρηση της κατανάλωσης η οποία πρέπει να γίνεται ανά τετράμηνο.

Τα ονομαστικά τιμολόγια του ρεύματος θα εξακολουθήσουν να ανακοινώνονται από τους προμηθευτές στα τέλη κάθε μήνα, όπως και οι κρατικές επιδοτήσεις (που θα είναι πλέον κλιμακωτές), από τις οποίες εξαρτάται η τελική χρέωση των καταναλωτών.

Το σύστημα που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση από τον Ιούλιο (ανώτατες τιμές για τους ηλεκτροπαραγωγούς μέσω των οποίων εξασφαλίζεται η αποσύνδεση του κόστους του ρεύματος από την διεθνή τιμή του φυσικού αερίου και η ανάκτηση των υπερβολικών εσόδων των ηλεκτροπαραγωγών στην πηγή) υιοθετείται τώρα ουσιαστικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (με καθυστέρηση) ως λύση για τον περιορισμό των επιπτώσεων στους καταναλωτές όλης της ΕΕ.

Πηγές του ΥΠΕΝ ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το ελληνικό σύστημα, που επιβάλλει χαμηλότερες τιμές στους ηλεκτροπαραγωγούς από εκείνες που προτείνει η ΕΕ θα εξακολουθήσει να ισχύει, θα ληφθούν όμως υπόψη και οι προτάσεις της Κομισιόν. Σε κάθε περίπτωση οι τιμές που εισπράττουν οι ηλεκτροπαραγωγοί αναθεωρούνται κάθε μήνα από τη ΡΑΕ με βάση τη διακύμανση των στοιχείων κόστους (καύσιμα και δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα).

Υπό διαμόρφωση είναι, τέλος, το σχήμα για την επίτευξη των στόχων εξοικονόμησης ενέργειας με βάση τις κατευθύνσεις που αναμένεται να οριστικοποιηθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η πρόταση προβλέπει την υποχρέωση μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τουλάχιστον 5% κατά τη διάρκεια επιλεγμένων ωρών αιχμής της ζήτησης οι οποίες – λόγω θέρμανσης με κλιματιστικά και ηλεκτρικές συσκευές – στη χώρα μας εμφανίζονται τις βραδυνές ώρες του χειμώνα (οι αντίστοιχες θερινές αιχμές τα μεσημέρια λόγω χρήσης κλιματιστικών περιορίζονται εξαιτίας της διάσπαρτης παραγωγής των φωτοβολταϊκών).

Το «πακέτο» των μέτρων θα περιλαμβάνει καμπάνια ενημέρωσης των καταναλωτών και πιθανώς περικοπές έναντι ανταλλάγματος για τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές. Δεδομένου ότι οι μονάδες φυσικού αερίου είναι οι ακριβότερες και μπαίνουν τελευταίες στο σύστημα, κάθε μεγαβατώρα εξοικονόμησης περιορίζει την εισαγωγή και χρήση φυσικού αερίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων

screenshot 1

25/03/2023 | 15:43

«Έμεινε κόκκαλο» ο Μιχάλης Κεφαλογιάννης στο πλατό: «Δεν έχω μισήσει ποτέ καλεσμένο, αλλά το πας φιρί φιρί»

25/03/2023 | 15:35

Λάρισα: Με μαύρες κορδέλες και περιβραχιόνια και κονκάρδες «ήταν έγκλημα» για τα Τέμπη η παρέλαση

25/03/2023 | 15:23

Λαγονήσι: «Παρακαλούσε στα αγγλικά το παιδί να μήν τους κάνει κακό, αλλά εκείνος πυροβόλησε από τα 5 μέτρα», λέει μάρτυρας για τους πυροβολισμούς
papadopoulou

25/03/2023 | 15:11

Παπαδοπούλου για Μπάρτζη: Ξυπνούσε το πρωί και φώναζε «κ@@χαρτο», ή φώναζε στη ζούγκλα «διάρροια»-Δεν είμαι υποχρεωμένη να αντέξω αυτή την αισθητική

25/03/2023 | 15:03

«Πρωθυπουργός ο Ανδρουλάκης;»: Τι είχε γράψει ο καθηγητής Θ. Διαμαντόπουλος για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ

25/03/2023 | 14:53

Τσαπανίδου: Η κοινωνία από την πρώτη κάλπη θα εμπιστευτεί τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτο κόμμα
euzones 2503

25/03/2023 | 14:45

Προεδρική Φρουρά: Η ιστορία στο χρόνο και η ενδυμασία του Εύζωνα – Το τσαρούχι με τα καρφιά και ο χτύπος για να «ακούνε» οι πρόγονοι

25/03/2023 | 14:30

Έμφραγμα υπέστη ο τραγουδιστής Μάκης Καψάλης – Χειρουργήθηκε και νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο της Λάρισας

25/03/2023 | 14:19

Τι να κάνετε για να μη μυρίζετε σκόρδο – Τα απλά «μυστικά» μετά την σκορδαλιά!
armata maxis paidia 2503

25/03/2023 | 14:03

Οι εικόνες με τα παιδιά σε άρματα μάχης που δίχασαν και προκάλεσε συζήτηση στο Διαδίκτυο

25/03/2023 | 13:46

Τα μηνύματα του πολιτικού κόσμου για την επέτειο της 25ης Μαρτίου

25/03/2023 | 13:30

«Σκέπασαν» τον ουρανό τα ελικόπτερα Απάτσι και Σινούκ στην παρέλαση για την 25η Μαρτίου
parelasi tempi 2503

25/03/2023 | 13:21

25η Μαρτίου – Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρία φοιτητών με μαύρα μπαλόνια και πανό για την τραγωδία στα Τέμπη

25/03/2023 | 13:09

Αρκιοί: Ο μοναδικός μαθητής του σχολείου παρέλασε με τάξη Δημοτικού σχολείου από την Βούλα

25/03/2023 | 13:01

Ν. Αθανασίου: «Όταν πατέρας και μάνα χάνουν το παιδί τους, με μία λέξη μπορείς να το χαρακτηρίσεις: Μητσοτάκης»
Συντάξεις Απριλίου: Εβδομάδα πληρωμών – Πότε πληρώνονται ανά Ταμείο και ΑΜΚΑ
ΑΑΔΕ: Τι αλλάζει στις δηλώσεις Ε9 – Ο νέος κωδικός για τους φορολογούμενους
Οικονόμου σε Τσαπανίδου: Eπί διακυβέρνησης Τσίπρα το State Department ανέφερε καταγγελίες για βία και κακομεταχείριση μεταναστών
Εκπρόσωπος ΕΦΚΑ, Όμηρος Τσάπαλος: Στις 31 Μαρτίου καταβάλλεται το επίδομα προσωπικής διαφοράς
Wall Street: Kλείσιμο με πτώση στους βασικούς δείκτες
fed
Η Fed ανακοίνωσε αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης