Αθήνα

13 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Άγριες Μέλισσες: Ο Δούκας εξαπολύει κυνηγητό εναντίον του τρομοκρατημένου Θέμελη

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρυθμίσεις με τους δανειολήπτες ζητά η κυβέρνηση από τις τράπεζες

Να λύσουν τα προβλήματα με τα εξυπηρετούμενα δάνεια χωρίς να “πονέσει” η κοινωνία είναι ο στόχος των τραπεζών αυτή την περίοδο.

Τα μηνύματα που έρχονται προς τους τραπεζίτες είναι ότι εάν οι τράπεζες λειτουργήσουν αμιγώς τεχνοκρατικά απαιτώντας τις οφειλές τους , τότε τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν θα είναι πολλαπλάσια.

Η επέκταση της αναστολής των πλειστηριασμών και το νέο πρόγραμμα «Γέφυρα 2» για τα επιχειρηματικά δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων αναμένεται να συζητηθούν στις επαφές της κυβέρνησης με τους θεσμούς στο πλαίσιο της 9ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης της χώρας.

Να κατέβουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε επίπεδα κάτω του 20% επί των συνολικών δανείων

Οι ίδιες οι τράπεζες έχουν θέσει ως στόχο να μειώσουν τα NPL’s και NPE’s σε επίπεδα (μεσοσταθμικά) κάτω του 20% , δηλαδή όσα ήταν το 2019 και πριν ξεκινήσει η περιπέτεια με τον κορωνοιό το 2020.  Οι τράπεζες ζητούν από τους θεσμούς να τους βοηθήσουν να δημιουργήσουν αποθέματα τα οποία θα τα χρησιμοποιήσουν για να προχωρήσουν  σε ελαφρύνσεις δανείων και τόκων.

Αυτό που κάνουν σαφές οι τράπεζες είναι ότι προς το παρόν δεν  μπορούν να κάνουν αναχρηματοδοτήσεις δανείων (δηλαδή να δώσουν νέα δάνεια για να πληρωθούν παλιές υποχρεώσεις) παρά μόνο σε πελάτες με υψηλά πιστοληπτικά κριτήρια.  Στους μικρότερους πελάτες τους καλούν να προσέλθουν στα τραπεζικά καταστήματα με τα φορολογικά χαρτιά τους και να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

Τα δύο πλεονεκτήματα που θα αξιοποιήσουν οι τράπεζες θα είναι η αύξηση των καταθέσεων που καταγράφεται από το 2020 και συνεχίζεται και τα χαμηλά επιτόκια όπως έχουν διαμορφωθεί.

Τα μέτρα στήριξης αύξησαν τη ρευστότητα και μείωσαν τα επιτόκια χορηγήσεων, σε μία περίοδο που νοικοκυριά και επιχειρήσεις χρειάζονταν χρήματα. Έτσι, παρουσιάστηκε μικρή άνοδο των δανείων που μέρος των οποίων έγιναν καταθέσεις. Σε αυτό βοήθησε η ρευστότητα από τα μέτρα στήριξης της ΕΚΤ.

Τα χαμηλά επιτόκια καταθέσεων ουσιαστικά προσφέρουν φθηνό χρήμα προς αξιοποίηση στις τράπεζες. Αυτό που μπορούν να το αξιοποιήσουν κατά τέτοιο τρόπο ώστε να καλύψουν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Όπως χαρακτηριστικά γράφει στην έκθεση Ιανουαρίου 2021, η Τράπεζα της Ελλάδας, οι προσπάθειες μείωσης του μεγάλου αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) κατά τη διάρκεια του 2020 αποτιμώνται θετικά. Το απόθεμα των ΜΕΔ στο τέλος του εννεαμήνου διαμορφώθηκε στα 58,7 δισεκ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 14,3% ή 9,8 δισεκ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2019 (68,5 δισεκ. ευρώ), ενώ ο λόγος των ΜΕΔ προς το σύνολο των δανείων ανήλθε σε 35,8%. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι 48,5 δισεκ, ευρώ είναι η μείωση του αποθέματος των ΜΕΔ από την υψηλότερη τιμή του που καταγράφηκε τον Μάρτιο του 2016. Η τάση αποκλιμάκωσης του αποθέματος ενισχύθηκε κατά τη διάρκεια του έτους κυρίως λόγω της μεταφοράς ΜΕΔ εντός ομίλου από μία συστημική τράπεζα στο πλαίσιο ολοκλήρωσης συναλλαγής πώλησης μέσω τιτλοποίησης δανείων η οποία προέβλεπε ταυτόχρονα τον εταιρικό μετασχηματισμό της (hive down).

Πώς θα κάνουμε τα ψώνια όταν ανοίξει η Αγορά
Τέλη κυκλοφορίας 2021: Τελειώνει η προθεσμία για την πληρωμή τους την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου
Οι ελληνικές αλυσίδες επεκτείνονται στην Κύπρο
Εξοικονομώ – Αυτονομώ: Άμεσα η πλατφόρμα υποβολής δικαιολογητικών
Δυναμική είσοδος της SKY express στις διεθνείς αγορές
Νέος ισχυρός παίκτης στον ξενοδοχειακό κλάδο