Αθήνα

18 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Survivor: Αποβάλλουν James Καφετζή και Νίκο Μπάρτζη;

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ελληνικά και διεθνή δικαστήρια… οι μεγάλες επιχειρηματικές κόντρες στη χώρα μας

Με πόλεμο ανακοινώσεων και με αγωγές σε ελληνικά και διεθνή δικαστήρια, εξελίσσονται το τελευταίο διάστημα οι επιχειρηματικές κόντρες στην χώρα μας, με στόχο την διασφάλιση των συμφερόντων τους και εν τέλει την δικαίωση τους.

Μία από τις πιο πολυσυζητημένες κόντρες η οποία διαρκεί εδώ και 16 χρόνια είναι μεταξύ των δύο μεγάλων εταιρειών μπύρας στην χώρα μας της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας (Heineken) και της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης ΖΜΘ (Βεργίνα), με αφορμή την κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της πρώτης στην ελληνική αγορά και με ένα μπαράζ αγωγών σε ελληνικά και ξένα δικαστήρια εκ μέρους της ΖΜΘ.

Η υπόθεση με την αγορά μπύρας ξεκίνησε το 2005 με την αυτεπάγγελτη έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού στον κλάδο της ζυθοποιίας και στο επίκεντρο τέθηκε η εξέταση τυχόν κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, η οποία μέχρι το 2008 εμφανιζόταν να ελέγχει μερίδιο άνω του 80% στην ελληνική αγορά, από τα υψηλότερα της Heineken παγκοσμίως (σήμερα το μερίδιό της έχει υποχωρήσει στο 53%).

Τελικά το 2016 επιβλήθηκε από την Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού, πρόστιμο 31.451.211 ευρώ στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία διότι «καταχράστηκε τη δεσπόζουσα θέση της»: Πρόκειται για το υψηλότερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί σε μία μόνο εταιρεία από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και αφορά παραβάσεις που ξεπερνούν σε διάρκεια τη δεκαπενταετία, όπως προέκυψε από τις 8.000 σελίδες της δικογραφίας της υπόθεσης.

Πλέον η υπόθεση έχει μεταφερθεί στα ολλανδικά δικαστήρια με την διοίκηση της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης να υποστηρίζει ότι δικαιώθηκε, καθώς μετά την έκδοση προδικαστικής απόφασης, έγινε δεκτό το αίτημά της, συζήτησης της αγωγής της για τη διεκδίκηση καταβολής αποζημίωσης από τον όμιλο Heineken λόγω των αθέμιτων αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών που μετήλθε η θυγατρική του στην Ελλάδα, Αθηναϊκή Ζυθοποιία. Το Εφετείο του Άμστερνταμ έκρινε ότι είναι αρμόδιο να συζητήσει την σχετική αγωγή της ΖΜΘ όχι μόνο κατά της μητρικής εταιρίας Heineken αλλά και κατά της ελληνικής θυγατρικής αυτής, Αθηναϊκής Ζυθοποιίας.

Σε απάντηση της η Αθηναϊκή Ζυθοποιία υποστήριξε ότι «η απόφαση αυτή αφορά στη διαδικασία και όχι την ουσία της υπόθεσης, καθώς το μόνο που έγινε είναι να καθοριστεί το κατά πόσο οι Ολλανδικές Δικαστικές Αρχές έχουν ή όχι δικαιοδοσία να αποφανθούν σχετικά με τους ισχυρισμούς της ΖΜΘ εναντίον της Heineken και της ΑΖ. Η απόφαση δεν έχει απολύτως καμία επίδραση επί της ουσίας των ισχυρισμών της ΖΜΘ».

Πόλεμος μεταξύ Βritish American Tobacco και Philip Morris

«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις δυο μεγάλες καπνοβιομηχανίες, British American Tobacco (BAT) και Philip Morris International (PMI) ο οποίος ξεκίνησε το 2020 όταν η πρώτη αποφάσισε να στραφεί δικαστικώς κατά της δεύτερης με την κατηγορία ότι αντέγραψε πατέντες που αφορούν στα προϊόντα θέρμανσης καπνού. Η διαμάχη παραμένει σε εξέλιξη ενώ μέχρι στιγμής όλα τα ασφαλιστικά μέτρα και αγωγές που έχουν κατατεθεί, έχουν απορριφθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο η PMI όσο και η BAT έχουν λανσάρει τα τελευταία χρόνια στις διεθνείς αγορές συγκεκριμένα προϊόντα τα οποία δεν περιλαμβάνουν τη διαδικασία της καύσης και ως εκ τούτου εμφανίζουν προφίλ μειωμένου κινδύνου, με τον ανταγωνισμό πλέον να εντείνεται και πέραν του προϊόντος.

Η British American Tobacco βάσει σχεδίου έχει καταθέσει ταυτόχρονα αγωγές σε πολλές χώρες όπως οι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ρουμανία, η Τσεχία, η Πολωνία και η Βουλγαρία.

Μέχρι στιγμής, σε όλες τις χώρες που έχουν κατατεθεί ασφαλιστικά μέτρα, έχουν απορριφθεί από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η BAT έχασε τη δικαστική διαμάχη για τα δικαιώματα πατεντών ευρεσιτεχνίας, καθώς το δικαστήριο (UK High Court) απέρριψε την αγωγή της και αποφάσισε στις 9 Μαρτίου υπέρ της  Philip Morris International ανακαλώντας τα σχετικά διπλώματα ευρεσιτεχνίας της British American Tobacco. Εκτιμάται ότι η απόφαση αυτή θα λειτουργήσει ως σημαντικό νομικό πλεονέκτημα υπέρ της PMI και στις άλλες χώρες όπου θα εκδικαστεί η αγωγή της ΒΑΤ.

Ομοίως στη Ρουμανία απορρίφθηκε το αίτημα ασφαλιστικών μέτρων της ΒΑΤ για διακοπή της πώλησης του IQOS και των θερμαινόμενων ράβδων καπνού καθώς οι καταγγελίες της εταιρείας για παραβίαση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας από την PMI κρίθηκαν ως ανυπόστατες. Αντίστοιχα απορρίφθηκαν τα αιτήματα της BAT για την έκδοση προσωρινών ασφαλιστικών μέτρων και σε Τσεχία, Βουλγαρία και Πολωνία.

Η κόντρα Εθνικής Τράπεζας – Χαλυβουργικής για το λουκέτο

Με εκατέρωθεν κατηγορίες για το ποιος οδήγησε την Χαλυβουργική σε λουκέτο, συνεχίζεται ο πόλεμος των ανακοινώσεων μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας και ιστορικής βιομηχανίας.

Η Χαλυβουργική από την μία πλευρά υποστηρίζει ότι το κλείσιμο της οφείλεται στην εχθρική στάσης της Εθνικής Τράπεζας, ενώ τα στελέχη του πιστωτικού ιδρύματος μιλούν για παύση πληρωμών των δανείων της από το 2015, υποστηρίζοντας ουσιαστικά ότι το λουκέτο ήταν αναπόφευκτο.

Η διοίκηση της Χαλυβουργικής έχει αντιτείνει ότι από τον Δεκέμβριο του 2017 έχει υποβάλλει τεκμηριωμένη Πρόταση Επανεκκίνησης για την οποία δεν υπήρξε ουδέποτε απάντηση. Υποστηρίζει ότι από το 2008 έχει πληρώσει σε τόκους 109,6 εκατ. ευρώ, ενώ επιρρίπτει ευθύνες στη διοίκηση του Παύλου Μυλωνά της Εθνικής, για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε. Η συνέχεια θα παιχτεί στις δικαστικές αίθουσες…

Ελλάκτωρ: Με το βλέμμα στην γενική συνέλευση της Πέμπτης
Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7: Τέλος οι αιτήσεις – Την Μεγάλη Εβδομάδα οι πληρωμές σε δικαιούχους
Ισχυρό ενδιαφέρον στο διαγωνισμό για την ανάπλαση της ΧΡΩΠΕΙ
Επίδομα 534 ευρώ: Καταβάλλεται αύριο σε 4.226 δικαιούχους – Ποιους αφορά
AirBnb: Ξεκινούν ελέγχους για αδήλωτα από την ΑΑΔΕ – Τα πρόστιμα
Πιέσεις για άνοιγμα των εμπορικών κέντρων – Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα την περίοδο του Πάσχα