Αθήνα

17 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Παπαχελάς για Δένδια-Τσαβούσογλου: Δεν πήγε καλά – Θα μπορούσε να χειροτερέψει η κατάσταση με μονομερή ενέργεια της Τουρκίας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα χέρια του CVC περνά η Vivartia

Αλλάζει σελίδα σήμερα η Vivartia καθώς περνά στα χέρια του CVC Capital μέσα από ένα deal που θα αγγίξει τα 600 εκατ ευρώ.

Η γενική συνέλευση της MIG που έχει προγραμματιστεί για σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για να αλλάξει χέρια ένας από τους μεγαλύτερους Ομίλους τροφίμων, υπό την σκέπη του οποίου βρίσκονται μεταξύ άλλων τα brands ΔΕΛΤΑ, Μπάρμπα Στάθης, Χρυσή Ζύμη αλλά και Goody’s, Everest, Flocafe. Το τίμημα για τη μεταβίβαση Vivartia στο CVC ανέρχεται στο ποσό των 175 εκατ. ευρώ, ενώ η αγοράστρια εταιρεία αναλαμβάνει το σύνολο του δανεισμού της Vivartia, ο οποίος ανέρχεται σήμερα σε 425 εκατ. περίπου ανεβάζοντας τη συνολική αποτίμηση της εταιρίας άνω των 600 εκατ.

Η MIG πέτυχε επίσης, κατ’ αρχήν συμφωνία με την δανείστρια της Τράπεζα Πειραιώς, για την παράταση του χρόνου αποπληρωμής του υπολειπόμενου δανεισμού της κατά 3 έτη, με δικαίωμα επέκτασης για 1 επιπλέον έτος, με μειωμένο επιτόκιο ανερχόμενο σε 3% (από το οποίο 1% θα καταβάλλεται μετρητοίς και το υπόλοιπο θα κεφαλαιοποιείται).

Το 2019 η Vivartia κατέγραψε πωλήσεις ύψους 629,3 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 3,7% σε σχέση με το 2018 (606,6 εκατ. ευρώ). Οι κλάδοι κατεψυγμένων τροφίμων και εστίασης παρουσίασαν ανάπτυξη των πωλήσεών τους σε σχέση με το 2018, ενώ ο κλάδος γαλακτοκομικών παρουσίασε οριακή μείωση.

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 13,7 εκατ. ευρώ έναντι 7,2 εκατ. ευρώ το 2018, καθώς ενώ τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 13,3 εκατ. ευρώ έναντι 2,8 εκατ. ευρώ το 2018 και τα δημοσιευμένα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 1,8 εκατ. ευρώ για τη χρήση 2019.

Η ιστορία της Vivartia ξεκινά το 1952, όταν ο Αριστείδης Δασκαλόπουλος ίδρυσε την μικρή οικογενειακή επιχείρηση παραγωγής και διάθεσης γαλακτοκομικών προϊόντων, συνεχίστηκε το 1965 όταν η επιχείρηση μεταφέρθηκε στις σημερινές εγκαταστάσεις της ΔΕΛΤΑ στον Ταύρο και το 1969, όταν δημιουργήθηκε η πρώτη γραμμή καταψυγμένων φρούτων και λαχανικών στην Ελλάδα, της Μπάρμπα Στάθης.

Σημαντικός σταθμός αποτέλεσε το 1990, όταν έγινε απόσχιση του κλάδου καταψυγμένων τροφίμων, οπότε και συστήθηκε ο Μπάρμπα Στάθης Α.Ε., η οποία ένα χρόνο μετά εισήχθη στο Χ.Α.Α. Την ίδια χρονιά δημιουργείται ο Όμιλος Goody’s και σχηματίζεται σταδιακά με τη συμμετοχή βασικών μετόχων της εταιρείας σε άλλες συμπληρωματικές επιχειρήσεις.

Λίγα χρόνια αργότερα, το 1994, η ΔΕΛΤΑ Α.Ε. αγοράζει την πλειοψηφία των μετοχών της Μπάρμπα Στάθης Α.Ε. και εγκαινιάζει το νέο, πλήρως αυτοματοποιημένο εργοστάσιο γιαούρτης στον Αγ. Στέφανο, ενώ η Goody’s εισέρχεται στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών και παράλληλα λειτουργεί το πρώτο κατάστημα της αλυσίδας Flocafe, το δεύτερο σήμα της Goody’s, πρωτοποριακό για την εποχή του. Ακολούθησαν πολλά διεθνή και εγχώρια βραβεία για την Goody΄s, η οποία στην εποχή της κατάφερε να «εκτοπίσει» από την ελληνική αγορά ακόμα και διεθνείς ανταγωνιστές της.

Το 2000 η ΔΕΛΤΑ Συμμετοχών εξαγοράζει τη Goody’s, και την εντάσσει στον Όμιλο ΔΕΛΤΑ, ενώ 6 χρόνια μετά ιδρύεται η Vivartia μετά από συγχώνευση με απορρόφηση των εταιριών Δέλτα Πρότυπος Βιομηχανία Γάλακτος, Chipita International (αποχώρησε το 2010 από τον όμιλο), Goody΄s και Γενική Τροφίμων, ενώ τον Ιούλιο του 2007 η MarfinInvestment Group A.E. απέκτησε το 34% της Vivartia Α.Β.Ε.Ε., φτάνοντας το Δεκέμβριο του 2011 το 86%.

Τέλη κυκλοφορίας: Επιστρέφει η πληρωμή με το μήνα – Κατατέθηκε η τροπολογία
Ενοίκια: Γιατί είναι ακόμη «στα ύψη» – Ο ρόλος των Airbnb – Λίστα με τα πιο δημοφιλή προάστια της Αττικής (ΠΙΝΑΚΕΣ)
Αναδρομικά συνταξιούχων: Πότε πληρώνονται όσοι έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης – Τι ποσά θα λάβουν
Πώς ο Mr Jumbo βγαίνει αλώβητος από την αύξηση των ναυτικών ναύλων 
Ελλάκτωρ: «Όλα θα τελειώσουν στην γενική σύνελευση της 22ης Απριλίου»
Ελλάκτωρ: Αγωγή κατά Καλλιτσάντση και Εξάρχου για υπεξαίρεση