Αθήνα

12 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Δημήτρης Αποστόλου: «Πιστέψατε ότι ο τέως της Βατίδου είπε τα αδιανόητα τυχαία;» (ΕΙΚΟΝΑ)
Ερχονται αλλαγές στα πρόστιμα για τη φοροδιαφυγή

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα… θρανία για γραπτές εξετάσεις οι διευθυντές των εφοριών-Αλλάζει η διαδικασία επιλογής τους!

Αλλάζει η διαδικασία επιλογής διευθυντών εφοριών και τελωνείων, η οποία εφεξής θα γίνεται με γραπτές εξετάσεις

Αλλάζει η διαδικασία επιλογής διευθυντών εφοριών και τελωνείων, η οποία εφεξής θα γίνεται με γραπτές εξετάσεις.

Οι εξετάσεις ξεκινούν σήμερα, αλλά στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί αναβρασμός και προβάλλονται ενστάσεις για την διαδικασία που ακολουθείται. Επιπλέον από εξετάσεις θα περάσουν ακόμα και όσοι είναι ήδη διευθυντές, αν και αυτοί κρίνονται συνεχώς –βάσει μνημονιακών νόμων- εδώ και 4 χρόνια με βάση το αν έχουν επιτύχει ή όχι τους στόχους που το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών τους είχε θέσει.

[adsense]

Πέραν τούτων, το μοντέλο του νέου Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή προβλέπει εξέταση ανά θέση και στο γνωστικό αντικείμενο κάθε υπηρεσίας, για την οποία είναι κατέθεσε αίτηση ο υποψήφιος. Αρχή γίνεται σήμερα για την θέση διευθυντών και δύο υποδιευθυντών στην Διεύθυνση Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών (ΔΕΦΔ), ενώ για την οποία διαγωνίζονται 32 υποψήφιοι.

Πολλοί όμως μιλούν για «αιφνιδιασμό», γιατί όχι μόνον γιατί μόλις την Παρασκευή ανακοινώθηκε ότι οι εξετάσεις ξεκινούν την Δευτέρα, αλλά τότε έγινε γνωστή και ποια είναι η «ύλη» στην οποία θα εξεταστούν. Πολλοί δε βρίσκονταν εκτός Αθηνών ή ασχολούνταν με άλλα θέματα και πρόλαβαν να προετοιμαστούν.

Η διαδικασία που ξεκινά σήμερα αφορά σε τρεις θέσεις διευθυντού και υποδιευθυντών στην Διεύθυνση Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, για την οποία έχουν υποβάλει αίτηση 32 υποψήφιοι. Ωστόσο οι πέντε εξ αυτών υπηρετούν ήδη στην συγκεκριμένη υπηρεσία και αποκτούν αυτομάτως πλεονέκτημα. Αντιθέτως όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να ενημερωθούν και να γνωρίζουν πχ αποφάσεις ελληνικών και διεθνών δικαστηρίων, τα νομικά αποτελέσματα που δημιουργούν προσφυγές που έχουν υποβληθεί κλπ.

Ωστόσο εμπειρία και γνώση των θεμάτων αυτών, την οποία έχουν οι υποψήφιοι που υπηρετούν ήδη κοντά σε θέσεις που κρίνονται, δεν συνιστά κατ’ ανάγκη και κριτήριο αξιολόγησης, όπως αποδεικνύουν και τα πενιχρά αποτελέσματα των υπηρεσιών αυτών –και ειδικά για την Διεύθυνση Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, που δημιουργήθηκε για να επιλύονται γρήγορα οι υποθέσεις και να εισπράττει δισεκατομμύρια κάθε χρόνο το δημόσιο, αντί να χρονίζουν για χρόνια ή δεκαετίες στα δικαστήρια.

[adsense]

Βέβαια ο κύριος Πιτσιλής αναγκάστηκε να τροποποιήσει την διαδικασία επιλογής που είχε προκηρυχθεί ερήμην του (πριν καν αναλάβει) και προκειμένου να μην επιλέξουν τα «υποσυστήματα» του υπουργείου Οικονομικών ακατάλληλα πρόσωπα της προτιμήσεώς τους.

Παρόλα αυτά, η διαδικασία φαίνεται να κρατάει σε μάκρος, καθώς όσοι εξεταστούν σήμερα στα γραπτά, θα εξεταστούν αύριο και στα προφορικά, ενώ μετά θα ακολουθήσουν ίδιες διαδικασίες και για όλες τις άλλες θέσεις (πάνω από 70 θέσεις σε εφορίες, ΚΕΦΟΜΕΠ, ΚΕΜΕΠ κλπ).

Κλείνουν οι βιομηχανίες στην Ελλάδα – Πάνω από 25 λουκέτα τα τελευταία χρόνια
Τέλη κυκλοφορίας: Ποιοι θα ιδιοκτήτες θα λάβουν αναδρομική μείωση
Φορολοταρία για συναλλαγές Ιανουαρίου – Δείτε αν κερδίσατε
Τέλη κυκλοφορίας 2021: Τελειώνει η προθεσμία για την πληρωμή τους την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου
Πώς θα κάνουμε τα ψώνια όταν ανοίξει η Αγορά
Παράταση εκπτώσεων έως τις 31 Μαρτίου