Αθήνα

7 oC

αραιές νεφώσεις

Στουρνάρας: Η Ελλάδα έχει απεγνωσμένα ανάγκη από ξένες άμεσες επενδύσεις

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας μίλησε στο περιοδικό Fortune για την ανάγκη άμεσων επενδύσεων, ώστε να επιτευχθεί ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας μίλησε στο περιοδικό Fortune για την ανάγκη άμεσων επενδύσεων, ώστε να επιτευχθεί ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Στουρνάρας αναφέρει ότι το υψηλό χρέος, το «επενδυτικό κενό», αλλά και το brain drain, αποτελούν προβλήματα που θα επιμείνουν για αρκετά χρόνια ως κληρονομιά της κρίσης, παρότι έχει υπάρξει πρόοδος στα δημοσιονομικά, το τραπεζικό σύστημα, αλλά και την ανταγωνιστικότητα.

Απαντώντας σε ερώτηση για σχεδιαζόμενες επενδύσεις, που δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη, ο διοικητής της ΤτΕ, σημειώνει: «Εχουμε απεγνωσμένα ανάγκη από ξένες άμεσες επενδύσεις. Για να πετύχουμε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, χρειαζόμαστε υψηλότερες επενδύσεις. Επενδύουμε σήμερα μόνο το 10% του ΑΕΠ, όταν πριν από την κρίση επενδύαμε περίπου το 20%».

Κληθείς να απαντήσει εάν η ελληνική οικονομία έχει ξεφύγει τον κίνδυνο, απαντά: «Οπωσδήποτε όχι. Μία χώρα που έχει μόλις βγει από τη λιτότητα οφείλει να είναι προσεκτική», σημειώνει, ενώ αναγνωρίζει ότι τα χρόνια της λιτότητας ήταν πολύ επώδυνα για πολλούς Ελληνες.

«Εκατοντάδες χιλιάδες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Αυτοί που έμειναν είδαν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται περισσότερο από 25%. Αυτό είναι πολύ, πολύ σοβαρό και θυμίζει την Μεγάλη Υφεση των ΗΠΑ τις δεκαετίες 1920 και 1930, ενώ διήρκησε περισσότερο στην Ελλάδα. Γι αυτό και αποτελεί ένα μάθημα που ποτέ δεν θα ξεχάσουμε», επισημαίνει, μεταξύ άλλων.

Send this to a friend