Αθήνα

11 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Μουζουράκης: Στα 14 μου μπάρμπας στο καφενείο με έβαλε στο αμάξι και με πήγε σε ένα δάσος (vid)

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα έργα υποδομών που ξεμπλοκάρουν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης – Σήμερα οι ανακοινώσεις από την κυβέρνηση

Τη λίστα με τα επενδυτικά έργα που θα ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης, συνολικού ύψους 29,1 δισ. ευρώ , ανακοινώνει σήμερα η κυβέρνηση.

Δείτε επίσης

Ελπίδες για φως στην άκρη του τούνελ – Σίγουρη η παράταση του lockdown, την επόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη για άρση των περιορισμών
Κορονοϊός-Διάγγελμα Μακρόν: Εκτός απροόπτου στις 15 Δεκεμβρίου θα γίνει η άρση του lockdown στη Γαλλία

Το τελικό σχέδιο με τις μεταρρυθμίσεις αναμένεται να υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 και να εγκριθεί στο αμέσως επόμενο τρίμηνο, κατά τη διάρκεια του οποίου αναμένεται να υπάρξει η πρώτη εκταμίευση των κονδυλίων.

Στον τομέα των υποδομών πρόκειται να ενταχθούν δημόσια έργα που είναι ώριμα και μπορούν να ξεμπλοκάρουν με τη χρήση αυτών των πόρων αλλά και μία σειρά από αντιπλημμυρικά με προτεραιότητα στις περιοχές που το τελευταίο διάστημα έχουν πληγεί από τις φυσικές καταστροφές, όπως η Σάμος, η Καρδίτσα, η Κρήτη, κ.ά.  Να σημειωθεί ότι το πλαίσιο για τη επιλογή των έργων που έθεσε η ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών ήταν η ωριμότητα των έργων, ποια δηλαδή είναι εκείνα που μπορούν να είναι άμεσα υλοποιήσιμα.

Αυτό σημαίνει πως τα προτεινόμενα έργα έχουν περιβαλλοντική αδειοδότηση και οριστικές μελέτες ενώ έχουν κηρυχθεί ήδη και οι απαλλοτριώσεις.  Τα έργα που έχουν πάρει το πράσινο φως από το Υπουργείο Υποδομών και αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα είναι συνολικού ύψους περί τα 7 δισ ευρώ και αφορούν μεταξύ άλλων, την ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδας Ε65, την ολοκλήρωση του Βόρειου Οδικού Αξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) και συγκεκριμένα, το τμήμα, Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος, το οποίο δεν βρίσκεται στα υπό δημοπράτηση τμήματα Χανιά-Χερσόνησος-Νεάπολη

Επίσης η υποθαλάσσια ζέυξη Σαλαμίνας Περάματος ένα έργο ύψους 450 εκατ. ευρώ, που αφορά στην κατασκευή υποθαλάσσιας σήραγγας μήκους περίπου 1,1 χλµ µε τις εκατέρωθεν προσβάσεις της (συνολικό µήκος έργου περί τα 3χλµ) από τον ανισόπεδο κόμβο Περάµατος µέχρι τoν ανισόπεδο κόμβο Παλουκίων. Στο Ταμείο Ανάκμαψης εντάσσονται και οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού (προς Ραφήνα αλλά και η επέκταση της δυτικής περιφερειακής οδού Υμμητού έως και τη Βουλιαγμένη). Να σημειωθεί ότι το έργο των επεκτάσεων της Αττικής Οδού προκυρήχτηκε μαζί με τους πέντε διαγωνισμούς για τους οδικούς άξονες με συμβάσεις παραχώρησης το 2000, ωστόσο αυτοί πάγωσαν μέχρι το 2005, όπου ο τότε Υπουργός Υποδομών αποφάσισε να ακυρώσει τις επεκτάσεις ως ανώριμο έργο που δεν διέθετε καν μελέτες.

Στην πορεία πολλές ήταν οι προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι με τους μετόχους που συμμετείχαν στην κατασκευή και εκμετάλλευση της Αττικής Οδού να ζητούν να αναλάβουν με δικά τους κεφάλαια – με ταυτόχρονη επέκταση του χρόνου της σύμβασης του έργου – τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού.
Ωστόσο το αίτημα απορρίφθηκε και έκτοτε, το έργο των επεκτάσεων παραμένει σε εκκρεμότητα.  Τέλος ένα από τα μεγάλα έργα που εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης είναι και ο αυτοκινητόδρομος Ιωάννινα – Κακκαβιά, συνολικού ύψους 350 εκατ ευρώ. Πρόκειται για αυτοκινητόδρομο μήκους περίπου 74χλμ, που θα αναβαθμιστεί σε κλειστό αυτοκινητόδρομο με δύο λωρίδες ανά ρεύμα κυκλοφορίας και θα συνδεθεί με τον υφιστάμενο άξονα της Ιόνιας Οδού.

Ενέργεια

Σημαντικά είναι και τα έργα που αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα από την κυβέρνηση στον τομέα της ενέργειας. Οι κυριότερες παρεμβάσεις αφορούν τη μείωση των τιμών ρεύματος, την ηλεκτρική διασύνδεση του ΑΔΜΗΕ, όπως η διασύνδεση της Κρήτης και η 4η φάση των Κυκλάδων. Ο συνολικός προϋπολογισμός της διασύνδεσης φθάνει στο 1 δισ. ευρώ και ένα μέρος των κεφαλαίων μπορεί να καλυφθεί από ευρωπαϊκούς πόρους.

Επίσης η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών από τον ΔΕΔΔΗΕ. Στόχος είναι η εγκατάσταση 7,5 εκατομμύρια έξυπνων μετρητών σε όλη τη χώρα, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ.
Επίσης στο Ταμείο Ανάκαμψης εντάσσονται η εξοικονόμηση ενέργειας σε ιδιωτικές κατοικίες, επιχειρήσεις και κτιριακές εγκαταστάσεις του δημοσίου, η ηλεκτροκίνηση με την δημιουργία υποδομών φόρτισης και η απολιγνιτοποίηση στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και Mεγαλόπολης.

Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

 

Ελπίδες για φως στην άκρη του τούνελ – Σίγουρη η παράταση του lockdown, την επόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη για άρση των περιορισμών

Κορονοϊός – Παγώνη: «Θα φοράμε μάσκες μέχρι το καλοκαίρι ακόμη και με το εμβόλιο»

Πάμε προς απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό τα Χριστούγεννα – Τι είπε ο Στέλιος Πέτσας

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6: Μέχρι τις 16 Μαρτίου οι αιτήσεις – Ποιοι δικαιούνται χρήματα
Μαίνεται ο «πόλεμος» μεταξύ Heineken και Βεργίνα
Βίκος: Μπαίνει στην αγορά των zero sugar αναψυκτικών
Κορονοϊός: Ένας στους δύο εργαζόμενους σε αναστολή – Με τα 534 ευρώ 1,1 εκατ. μισθωτοί
Επίδομα 534 ευρώ: Ποιες επιχειρήσεις κόβονται από τις αναστολές Μαρτίου
Επίδομα 534 ευρώ: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις αναστολής συμβάσεων εργασίας για τον Μάρτιο 2021