Αθήνα

14 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Η Στεφανίδου έδειξε φωτογραφίες που ο Λιγνάδης είναι στην Ιθάκη την ημερομηνία καταγγελλόμενου βιασμού (ΦΩΤΟ)

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα «καμπανάκια» από την Τράπεζα της Ελλάδας στο οικονομικό επιτελείο για τις επιπτώσεις των lockdowns 

Μέτρα στήριξης 5 δις. ευρώ για μέχρι τον Μάρτιο

H κυβέρνηση θα προχωρήσει σε χαλάρωση των lockdowns γιατί οι ενδείξεις από την οικονομία τον Ιανουάριο είναι αρνητικές. Τα πρώτα μηνύματα έφτασαν στις αρχές της εβδομάδας στο οικονομικό επιτελείο και σε συνδυασμό με τις αντιδράσεις φορέων της αγοράς φαίνεται ότι οδηγούμαστε σε μία χαλάρωση υπό όρους.  Tα μέτρα στήριξης που εξήγγειλε σήμερα κοστολογούνται σε 5-6 δις. ευρώ για μία διάρκεια μέχρι και τον Μάρτιο. 

Ανησυχεί η Τράπεζα της Ελλάδος για τον Ιανουάριο 2021 

Σε αναθεώρηση των συνθηκών για την ελληνική οικονομία και τις τράπεζες θα αναγκαστεί να προχωρήσει η Τράπεζα της Ελλάδας εάν συνεχιστεί η πανδημία με τα αλλεπάλληλα lockdowns και τον Φεβρουάριο.  Ήδη η εξέλιξη του Ιανουαρίου δεν διαγράφεται θετική και γι’ αυτό η κυβέρνηση σπεύδει να χαλαρώσει τα lockdowns ειδικά σε ότι αφορά το Εμπόριο και την εστίαση. 

Αν ο Ιανουάριος 2021 κλείσει με υποχώρηση της τάξης του 10% σε σχέση με τον Ιανουάριο 2020 (δεν είχαμε ακόμη τα προβλήματα της πανδημίας αλλά υπήρχαν ενδείξεις ύφεσης από τα τέλη του 2019), τότε ανατρέπονται και τα ήπια σενάρια και τα δυσμενή σενάρια που είχε εξυφάνει η Τράπεζα της Ελλάδας. 

Να θυμήσουμε ότι στα τέλη Δεκεμβρίου 2020 η Τράπεζα της Ελλάδας  είχε 

Στο ήπιο σενάριο, που υποθέτει ότι τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και αναστολής της λειτουργίας πολλών κλάδων της οικονομικής δραστηριότητας θα αρθούν γρηγορότερα και η μετάβαση στην κανονικότητα θα είναι σχετικά σύντομη, το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα μειωνόταν κατά 9% το 2020, ενώ θα σημειώσει άνοδο κατά 4,8% το 2021 και 5% το 2022.

 Σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο, το οποίο υποθέτει ότι οι συνέπειες της πανδημίας θα είναι πιο έντονες και η ανάκαμψη της οικονομίας θα καταστεί δυσκολότερη, το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 11% το 2020 και θα αυξηθεί κατά 3,2% και 4,5% το 2021 και το 2022 αντιστοίχως. 

Να συνεχιστεί η κρατική στήριξη στην ευάλωτη οικονομία 

Τα μέτρα στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας θα πρέπει να συνεχιστούν  επισημαίνει στην έκθεση Δεκεμβρίου 2020 η Τράπεζα της Ελλάδος.  Αξιοποιώντας την εμπειρία από προηγούμενες κρίσεις, όπως η κρίση χρέους, οι ευρωπαϊκές αρχές αντέδρασαν άμεσα, αποφασιστικά και αποτελεσματικά για να στηρίξουν την ευρωπαϊκή οικονομία και να παράσχουν χρόνο στην ιατρική-επιστημονική κοινότητα, ώστε να αναπτύξει κατάλληλη θεραπεία και εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική σε συνδυασμό με τη διευκολυντική ενιαία νομισματική πολιτική στήριξαν την ευρωπαϊκή και την ελληνική οικονομία, μετριάζοντας τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομική δραστηριότητα.

 

Τα μέτρα στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας θα πρέπει να συνεχιστούν, καθώς μια πρόωρη απόσυρσή τους θα μπορούσε να καθυστερήσει την ανάκαμψη οδηγώντας σε απότομη αύξηση των πτωχεύσεων, των μη εξυπηρετούμενων δανείων και της διαρθρωτικής ανεργίας και σε μείωση των επενδύσεων και της παραγωγικότητας της εργασίας. Μια τέτοια αρνητική εξέλιξη θα οδηγούσε σε στασιμότητα και αποπληθωρισμό στην Ευρώπη. Συνεπώς, ο συνδυασμός επεκτατικής δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής θα πρέπει να συνεχιστεί μέχρις ότου η ανάκαμψη τεθεί σε στέρεη τροχιά και ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη προσεγγίσει επίπεδα κοντά αλλά κάτω από το 2% σε σταθερή και βιώσιμη βάση.

Ταμείο Ανάκαμψης (NGEU) 

Επιπλέον, η δημιουργία του ευρωπαϊκού μέσου ανάκαμψης NGEU δεν θα πρέπει να είναι μια εφάπαξ πολιτική, αλλά θα πρέπει να μετεξελιχθεί σε ένα μόνιμο δημοσιονομικό εργαλείο μακροοικονομικής σταθεροποίησης με έκδοση ασφαλών ομολόγων. Μεσοπρόθεσμα απαιτούνται η αξιοποίηση των πόρων του ευρωπαϊκού μέσου ανάκαμψης (Ταμείο Ανάκαμψης) , η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, καθώς και η αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας

Μεσοπρόθεσμα, για την επαναφορά της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, είναι απαραίτητο να συνεχιστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να αυξηθούν οι επενδύσεις. Κάτι τέτοιο θα διευκολύνει τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο πρότυπο οικονομικής ανάπτυξης, το οποίο θα επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό, θα ενσωματώνει τις αρχές της πράσινης και κυκλικής οικονομίας και θα εδράζεται στη συνεχή επένδυση σε ανθρώπινο κεφάλαιο. Για το σκοπό αυτό θεωρείται κρίσιμη η έγκαιρη και αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του ευρωπαϊκού μέσου ανάκαμψης NGEU για την περίοδο 2021-2026, συνολικού ύψους 32 δισεκ. ευρώ σε σταθερές τιμές 2018 για την Ελλάδα, εκ των οποίων 19,3 δισεκ. ευρώ αφορούν επιχορηγήσεις και 12,7 δισεκ. ευρώ δάνεια

Κλείνουν οι βιομηχανίες στην Ελλάδα – Πάνω από 25 λουκέτα τα τελευταία χρόνια
Τέλη κυκλοφορίας: Ποιοι θα ιδιοκτήτες θα λάβουν αναδρομική μείωση
Φορολοταρία για συναλλαγές Ιανουαρίου – Δείτε αν κερδίσατε
Στα χέρια του CVC περνά η Vivartia
Πως θα γίνεται η χορήγηση προκαταβολής έναντι της μελλοντικής σύνταξης
ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Επένδυση 489 εκατ. ευρώ σε αιολικά πάρκα με πολλαπλά οφέλη σε Οικονομία και Περιβάλλον