Αθήνα

 

24 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

Πέδρο Αλμοδόβαρ: O σκηνοθέτης που έβαλε χρώμα στην Ισπανία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια εσωτερικού της ATHOS ΑΕΔΑΚ «νίκησαν» το Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου που σημειώνει πτώση 19%

Από τον… πρώτο όροφο  έπεσε στην κυριολεξία η φετινή χρηματιστηριακή αγορά και γκρεμοτσακίστηκε  αφού δεν την ενέπνευσε το σχέδιο εξόδου της χώρας από τα Μνημόνια. 

Οι διαχειριστές των μετοχικών αμοιβαίων κεφαλαίων εσωτερικού πραγματικά  διαχειρίστηκαν μια πολύ δύσκολή χρονιά καθώς οι απώλειες των βασικών δεικτών του Χρηματιστηρίου  Αθηνών  κατέγραψαν διψήφια πτώση.

Γράφει ο Νίκος  Θεοδωρόπουλος   

Ο γενικός  δείκτης   του Χ.Α  από το Δεκέμβριο του 2017 μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου του 2018  σημειώνει απώλειες 18,13% , ο δείκτης Large Cap με πτώση 17,39% , ο δείκτης Mid Cap εμφανίζει αρνητικό πρόσημο 15,28% , ο τραπεζικός  δείκτης κατέρρευσε  σημειώνοντας  απώλειες 43,54%  ενώ ο δείκτης  της μεσαίας και μικρής  κεφαλαιοποίησης παρουσιάζει θετικό πρόσημο   με άνοδο 11,67%. Ο δείκτης  που …απογειώθηκε  ήτα αυτός  της  Υγείας  ο οποίος  ενισχύθηκε κατά  94,5%.

Το έντονα  αρνητικό χρηματιστηριακό περιβάλλον παρότι η χώρα βγήκε  έστω και τυπικά  από τα  Μνημόνια  οι μετοχικές αξίες αντί να πάρουν την ανιούσα  πήραν την κατιούσα με αποτέλεσμα να χαθεί  μία επενδυτική χρονιά για τους διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων. Έτσι η επιτυχία των διαχειριστών κρίνεται  με βάση τις μικρότερες απώλειες  που  κατέγραψαν τη  φετινή χρονιά σε  σχέση με το γενικό δείκτη  ο οποίος σημειώνει  πτώση 18,13%  από τις αρχές  χρονιάς έναντι κερδών ύψους 24,66%, που είχε καταγράψει το 2017.

Το εύρος διακύμανσης  του γενικού δείκτη  είναι η περιοχή των 600 με 850 μονάδων  δημιουργώντας συνθήκες  ασφυξίας για τις προοπτικές  των εταιρειών και της οικονομίας. Ποια μετοχικά αμοιβαία  εσωτερικού  «νίκησαν»  το γενικό δείκτη.

Στην  κορυφή των αποδόσεων και μάλιστα με θετικό πρόσημο εμφανίζεται  το αμοιβαίο κεφάλαιο 3Κ Greek Value Μετοχικό  Εσωτερικού  με κέρδη  6,33% από τις αρχές  της  χρονιάς  όταν οι βασικοί δείκτες   του Χρηματιστηρίου  Αθηνών γράφουν  απώλειες  έως 20%. Σύμφωνα  με  πληροφορίες η διαχειριστική ομάδα  εστίασε το ενδιαφέρον σε μικρές  και μεσαίες  εταιρείες. Ανάμεσα  στα άλλα πλεονεκτήματα  ήταν και το σχετικά  μικρό ενεργητικό  της εταιρείας που από τα 2 εκατ  ευρώ ανήλθε  στα 7 εκατ ευρώ λόγω   των εισροών κεφαλαίων  που δέχθηκε στα  μέσα στη χρονιά λόγω των θετικών  επιδόσεων  που εμφάνιζε. Αξιόλογη  πορεία  είχε και το μετοχικό αμοιβαίο  κεφάλαιο ATHOS High Peaks (κατηγορία μεριδίων Β) όπως και το ATHOS High Peaks ελληνικό μετοχικό αμοιβαίο κεφάλαιο (κατηγορία μεριδίων Α).

Η επενδυτική ομάδα  της ATHOS ΑΕΔΑΚ απέτρεψε τα χειρότερα για τους μεριδιούχους, αφού οι απώλειες ήταν σχετικά  μικρές σε σύγκριση με  αυτές του ΓΔ ( -18,13%) , του Large Cap (-17,39%), του Mid Cap (-15,28%) ,ο τραπεζικός δείκτης(-43,54%). Οι αποδόσεις των μετοχικών  αμοιβαίων κεφαλαίων εσωτερικού  ήταν  αρνητικές μόλις στο – 6,26%  για την κατηγορία μεριδίων Β και για την  κατηγορία Α η απόδοση  ήταν – 6,97%. Η πλειονότητα των μετοχικών αμοιβαίων κεφαλαίων παρουσιάζει διψήφιο ποσοστό απωλειών και ορισμένα σημειώνουν πτώση 20% και 21% Σύμφωνα  με στελέχη της  αγοράς αρκετοί διαχειριστές είχαν πάρει στοίχημα σε τραπεζικές μετοχές οι  οποίες  τους απογοήτευσαν.

Πάντως ο διευθύνων  σύμβουλος  της Athos ΑΕΔΑΚ Κώστας  Θεοδωρόπουλος εκτιμά ότι η χρηματιστηριακή χρονιά   κινήθηκε  έντονα αρνητικά εξαιτίας των τραπεζών ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξε και το σκάνδαλο  της Folli – Follie που για την ATHOS ΑΕΔΑΚ  διαγνώστηκε  έγκαιρα  με την ανακοίνωση των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων του 2017, τα οποία δεν μας έπεισαν και προχωρήσαμε σε πώληση   των μετοχών πριν τα γεγονότα έρθουν στο προσκήνιο.

Τέλος να σημειωθεί ότι μεταξύ των «καλών»  διαχειριστών ήταν η ομάδα της TRITON ΑΕΔΑΚ και της  Ευρωπαϊκής  Πίστης. Τα μετοχικά  αμοιβαία κεφάλαια εσωτερικού  που διαχειρίζονται είχαν απώλειες μικρότερες του 5%.

Ροή Ειδήσεων

26/09/2023 | 08:58

Λαμία: Xειρουργείο στα πόδια για τον 13χρονο που έπεσε από ύψος 5 μέτρων όταν υποχώρησε κάγκελο στο σχολείο

26/09/2023 | 08:42

Παναθηναϊκός-ΑΕΚ: Ο Τσίπρας πήγε να δει τον αγώνα- Η συνάντηση με τον Παππά και τα χαμόγελα

26/09/2023 | 08:22

Μπαλτάς: Το φαινόμενο Κασσελάκη θα συζητηθεί πολύ στις σχολές πολιτικής οικονομίας- Δεν είμαι χαρούμενος με την εξέλιξη
kinisi karavi limani 010823

26/09/2023 | 08:14

Άφησαν έξω από το πλοίο για Κρήτη μητέρα με 2 παιδιά γιατί… δεν είχε πιστοποιητικά ότι ήταν δικά της

26/09/2023 | 08:00

Θρήνος στην Ηλεία: Νεκρός 19χρονος σε τροχαίο με μηχανάκι- Δίνει μάχη ο δεύτερος αναβάτης

26/09/2023 | 07:42

Νέα καταβολή πρώτης αρωγής προς τους πλημμυροπαθείς ύψους 8,6 εκατ. ευρώ
ert

26/09/2023 | 07:38

Καταδίκη 5 ετών σε πρώην ανώτατο στέλεχος της ΕΡΤ για την υπόθεση των μπόνους

26/09/2023 | 07:32

Ζώδια: Εβδομάδα με κόντρες και Πανσέληνο – Tι προβλέπει ο Κώστας Λεφάκης;

26/09/2023 | 07:14

Ρόδος: Άγρια συμπλοκή και ξυλοδαρμός 13χρονης μαθήτριας – Βίντεο σοκ

26/09/2023 | 07:06

Κακοκαιρία Elias: Ελεγχόμενα τα προβλήματα από τις έντονες βροχοπτώσεις στη Θεσσαλία- Επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου της ΕΜΥ

26/09/2023 | 06:58

Ακίνητα: Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ όλες οι μεταβιβάσεις με μετρητά- Έλεγχοι για «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος

26/09/2023 | 00:01

Παύλος Μπακογιάννης: Η ζωή και το έργο του μέχρι την εκτέλεσή του από τη «17 Νοέμβρη»
 Καιρός Σήμερα Βροχές καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας 71835

26/09/2023 | 00:01

O καιρός της Τρίτης 26 Σεπτεμβρίου

26/09/2023 | 00:01

Eορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου

26/09/2023 | 00:01

26 Σεπτεμβρίου: Διεθνής Ημέρα για την Ολική Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων
Ακίνητα: Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ όλες οι μεταβιβάσεις με μετρητά- Έλεγχοι για «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος
Πετρέλαιο θέρμανσης: Κοντά στο 1,5 ευρώ/lt η τιμή στην έναρξη της περιόδου
Ακίνητα: Ολες οι αλλαγές στις αγοραπωλησίες και τη βραχυχρόνια μίσθωση
Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ
Στουρνάρας: Στο 2,2% η ανάπτυξη το 2023, αύξηση στο 3,0% το 2024
kosmos kentro perpatima
Τι ισχύει με τα νέα μέτρα για ενίσχυση εισοδημάτων, πάταξη φοροδιαφυγής και Airbnb σε 12 ερωταπαντήσεις – Ποιους αφορούν