Αθήνα

14 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Άγριες Μέλισσες: Ο Δούκας εξαπολύει κυνηγητό εναντίον του τρομοκρατημένου Θέμελη

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τελείωσαν τα ψέματα» για την Eλλάκτωρ: Έκλεισε η DG Comp τις καταγγελίες για δημιουργία μονοπωλίου από την Reggeborgh

Τέλος στα «παιγνίδια» καθυστερήσεων της διοίκησης, έβαλε η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Comp).

Δείτε επίσης

Eλλάκτωρ: Ο γρίφος της συμφωνίας και τα χρήματα που… αναμένονται

Έκλεισε σύμφωνα με πληροφορίες η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Comp) τον φάκελο με την καταγγελία που κατέθεσε μέτοχος μειοψηφίας του ομίλου Ελλάκτωρ, κατηγορώντας τη Reggeborgh, μητρική εταιρεία της ολλανδικής VolkerWessels, για δημιουργία μονοπωλίου στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την καταγγελία, η οποία κατατέθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2020, ο μέτοχος της Ελλάκτωρ Μιχάλης Κουλας υποστήριζε ότι η Reggeborgh ακολουθεί στρατηγική δημιουργίας μονοπωλίου στην Ελλάδα και ειδικότερα στις Κατασκευές, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στις Παραχωρήσεις.

Ο μέτοχος της Ελλάκτωρ υποστήριζε επίσης ότι η Reggeborgh έχει αποκτήσει πλειοψηφικό μερίδιο στη ΓΕΚ Τέρνα (31% από τον Μάρτιο του 2019) και στην Ελλάκτωρ (27% από τον Δεκέμβριο του 2020), με συνέπεια, δεδομένης της χαμηλής συμμετοχής στις Γενικές Συνελεύσεις των δύο εταιρειών, η REGGEBORGH να ελέγχει πλέον τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και το μάνατζμεντ σε αυτές.

Υποστήριζε επίσης ότι η Reggeborgh ελέγχει πλέον πάνω από το 95% της αγοράς Παραχωρήσεων (Διαχείριση, Συντήρηση και Λειτουργία Αυτοκινητοδρόμων με Διόδια).

Έχοντας υπό τον έλεγχό της τις εταιρείες αυτές, η Reggeborgh είναι σε θέση να επωφεληθεί από τα 32 δισ. ευρώ των ευρωπαϊκών κεφαλαίων που προορίζονται για τη χρηματοδότηση υποδομών, έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και κατασκευών στη χώρα, υποστήριζε ο καταγγέλλων.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο Εμμανουήλ Μαργωμένο, νομικό σύμβουλο της ομάδας που πήρε την εντολή να καταθέσει την καταγγελία, υπάρχουν προφανείς επιπτώσεις από την απόκτηση και συγκέντρωση των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ / ΕΛΛΑΚΤΩΡ σε μια κοινή επιχείρηση. Η συνένωση των δύο αυτών ηγετικών δυνάμεων στην αγορά σε μία οντότητα, υπό τον έλεγχο μόνο της REGGEBORGH, θα έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει χιλιόμετρο αυτοκινητόδρομου μετά διοδίων στην Ελλάδα που να μην ελέγχει η REGGEBORGH.

Η παραπάνω καταγγελία εξετάστηκε σύμφωνα με πληροφορίες από την DG Comp η οποία, αφού διαπίστωσε το αβάσιμο των καταγγελιών, παρέπεμψε την υπόθεση στις…. «καλένδες».

Σήμερα η κρίσιμη γενική συνέλευση του Ελλάκτωρα – Το πρωί τα ασφαλιστικά μέτρα

Σήμερα στις 11 το πρωί έχει προγραμματιστεί η γενική συνέλευση των μετόχων του Ελλάκτωρα, ενώ νωρίτερα στις 9 το πρωί θα εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα που έχει καταθέσει η Invesco των επιχειρηματιών Καϋμενάκη – Μπάκου, με τα οποία ζητά να μην ληφθούν αποφάσεις για την εταιρεία πριν διενεργηθεί ο έλεγχος της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Το επιχείρημα των εφοπλιστών είναι ότι αν δεν επιλυθούν τα θέματα ανταγωνισμού, η εταιρεία, με το προτεινόμενο ΔΣ από τους Ολλανδούς, κινδυνεύει να μπει στο στόχαστρο των ανταγωνιστών της.

Ως εκ τούτου η Invesco ζητά να αναβληθεί η γενική συνέλευση μετόχων, μέχρι να αποφασίσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού αν υπάρχει συγκέντρωση ή όχι στην περίπτωση που αναλάβει την διοίκηση της εταιρείας το προτεινόμενο από την Reggeborgh, Διοικητικό Συμβούλιο.

Νωρίτερα, σχολιάζοντας την κίνηση της Ιnvesco, κύκλοι της Reggeborgh Invest, τονίζουν ότι «η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί δημόσια αποδοχή ήττας χωρίς μάλιστα να υπολογίζουν τα πιθανά πρόσθετα προβλήματα που δημιουργούνται στον Ελλάκτωρα.

Σε κάθε περίπτωση η γενική συνέλευση θα γίνει και ο Ελλάκτωρας θα αλλάξει εποχή απαλλαγμένος από τα πρόσωπα που του έβαζαν εμπόδια».

Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι τα ασφαλιστικά μέτρα θα απορροφθούν μετά και από την απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού (DG Comp), ότι δεν τίθεται θέμα δημιουργία μονοπωλίου στην Ελλάδα από την Reggeborgh.

Πώς θα κάνουμε τα ψώνια όταν ανοίξει η Αγορά
Τέλη κυκλοφορίας 2021: Τελειώνει η προθεσμία για την πληρωμή τους την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου
Οι ελληνικές αλυσίδες επεκτείνονται στην Κύπρο
Εξοικονομώ – Αυτονομώ: Άμεσα η πλατφόρμα υποβολής δικαιολογητικών
Δυναμική είσοδος της SKY express στις διεθνείς αγορές
Νέος ισχυρός παίκτης στον ξενοδοχειακό κλάδο