Αθήνα

16 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Μουζουράκης: Στα 14 μου μπάρμπας στο καφενείο με έβαλε στο αμάξι και με πήγε σε ένα δάσος (vid)

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θετικά μηνύματα από τη βιομηχανία στο τέλος του 2020 – Οι εξαγωγές βοήθησαν την διατήρηση του κλάδου 

Η χθεσινή αναφορά της κας Λαγκάρντ (ΕΚΤ) στην ικανοποιητική κατάσταση της μεταποίησης στην Ευρωπαική Ένωση εν μέσω της πανδημίας εν αντιθέσει με την υποχώρηση των υπηρεσιών. Τα λεγόμενά της επιβεβαιώνει και η κατάσταση στην ελληνική μεταποίηση το 2020 όπως τα παρουσίασε η Eurobank Research.

H ελληνική βιομηχανία παρουσίασε σχετική ανθεκτικότητα στον δεύτερο γύρο των περιοριστικών μέτρων (lockdown) σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ και βάσει των στοιχείων του τμήματος ανάλυσης και έρευνας της Eurobank.

Ο κλάδος της ελληνικής βιομηχανίας (πλην κατασκευών), έπειτα από την απότομη κάμψη – σε όρους παραγωγής – που σημείωσε τον Απρίλιο 2020 ανέκαμψε και τον Νοέμβριο 2020, παρά το δεύτερο lockdown, ο δείκτης παραγωγής στη βιομηχανία προσέγγισε τα επίπεδα του Ιανουαρίου 2020. Η σχετικά καλή επίδοση των εξαγωγών εμπορευμάτων εξηγεί σε κάποιο βαθμό αυτό το αποτέλεσμα.

Παρόμοια θετική πορεία ακολούθησε και ο δείκτης παραγωγής στη μεταποίηση, με την παρατήρηση του Νοεμβρίου 2020 να αποτελεί υψηλό 10 μηνών. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την παράταση, σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό, του δεύτερου lockdown, και την υψηλή συνεισφορά των πετρελαιοειδών (35,2% σε σχέση με τον Οκτώβριο) στην αύξηση της συνολικής παραγωγής στη βιομηχανία τον Νοέμβριο 2020 (6,2% σε σχέση με τον Οκτώβριο, 4,7% αύξηση σε σχέση με τον Οκτώβριο στη μεταποίηση), τότε δεν αποκλείεται να καταγραφεί διόρθωση στα στοιχεία του Δεκεμβρίου 2020. Από την άλλη πλευρά ωστόσο, το μερικό και βραχύβιο άνοιγμα της αγοράς υπό τη μορφή παράδοσης / παραλαβής εκτός καταστήματος (click away) μπορεί να είχε θετική επίδραση στα επίπεδα παραγωγής του εν λόγω τομέα της οικονομίας.

Αυξήθηκε η παραγωγικότητα εργαζομένων

Ένα επιπρόσθετο θετικό στοιχείο αναφορικά με την ανάκαμψη της ελληνικής βιομηχανίας μετά το πρώτο lockdown είναι η ενίσχυση του βαθμού αξιοποίησης εργοστασιακού δυναμικού Όπως οι κατά κεφαλήν ώρες εργασίας αποτελούν ένα μέτρο του βαθμού εκμετάλλευσης του παραγωγικού συντελεστή της εργασίας. Σύμφωνα με το Στατιστικό Δελτίο Οικονομικής Συγκυρίας της Τραπέζης της Ελλάδος (ως πηγή στον σχετικό πίνακα αναφέρεται το ΙΟΒΕ), ο βαθμός χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού στη βιομηχανία (δειχνει και παραγωγικότητα) αυξήθηκε στο 74,2% τον Δεκέμβριο 2020 από 64,8% τον Μάιο 2020. Βέβαια, στον αντίποδα υπάρχουν αυτοί που λένε ότι πολλές επιχειρήσεις λειτούργησαν σε πλήρη ρυθμό με πολύ λιγότερους εργαζομένους και έτσι ο βαθμός αξιοποίησης εργασιακού δυναμικού αυξήθηκε σημαντικά.

Κορονοϊός: Ένας στους δύο εργαζόμενους σε αναστολή – Με τα 534 ευρώ 1,1 εκατ. μισθωτοί
Μαίνεται ο «πόλεμος» μεταξύ Heineken και Βεργίνα
Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6: Μέχρι τις 16 Μαρτίου οι αιτήσεις – Ποιοι δικαιούνται χρήματα
Βίκος: Μπαίνει στην αγορά των zero sugar αναψυκτικών
Συνάντηση της ΟΤΟΕ με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη
Ισχυρό ενδιαφέρον για τους δύο Πύργους στο Ελληνικό