Αθήνα

21 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Άννα Φόνσου: Μου έχει τύχει να μην έχω δουλειά και να φυλάω γάτες – Είμαι 90 plus (vid)

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι σημαίνει ο εταιρικός μετασχηματισμός της Τράπεζας Πειραιώς

Οι αποφάσεις που πήρε η Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Πειραιώς για τον εταιρικό μετασχηματισμό του ομίλου σηματοδοτούν την είσοδό του σε μία νέα πιο εκσυγχρονισμή φάση που υπόσχεται σημαντικές λειτουργικές αλλαγές.

Δείτε επίσης

Κορονοϊός – Θωμαΐδης: Έως 16.000 τα ενεργά κρούσματα στην Αττική
Γεωργιάδης: Τα μέτρα που θα ανακοινωθούν θα έχουν το μικρότερο δυνατό ρίσκο

Επί της ουσίας ο όμιλος σπάει σε διάφορα κομμάτια τα οποία θα συνδέονται μεταξύ τους μόνο στις λογιστικές καταστάσεις που θα εμφανίζονται ενοποιημένα. Στην λειτουργία τους θα έχουν αυτονομία τόσο στις αποφάσεις όσο και στα αποτελέσματα των αποφάσεων αλλά και στις λύσεις τους.

Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε  την διάσπαση της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία “ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ”, με απόσχιση του κλάδου τραπεζικής δραστηριότητάς της και εισφορά του σε νέα εταιρεία που θα συσταθεί και θα λάβει άδεια λειτουργίας πιστωτικού ιδρύματος. Τα πλεονεκτήματα του μετασχηματισμού είναι ότι θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τα επιμέρους προβλήματα που αναφύονται χωρίς να επηρεάζονται οι εργασίες των άλλων τμημάτων του ομίλου. Επίσης θα επιταχύνεται η εξυγίανση του ισολογισμού όταν αυτή χρειάζεται.

Ουσιαστική έχουμε πολυδιάσπαση της διαχείρισης και απομόνωσης όποιων τμημάτων εμφανίζουν προβλήματα. Ταυτόχρονα, τα τμήματα αυτά θα μπορούν να προβούν μεμονωμένα σε κρίσιμες αποφάσεις χωρίς να επηρεάζεται ο υπόλοιπος όμιλος. Επιχειρηματικά αυτό το spin off των δραστηριοτήτων είναι μία νέα τάση τραπεζικού management που ακολουθείται στην Ευρώπη και στην Αμερική από το 2008  και μετά.

Τι θα κρατήσει η Τράπεζα Πειραιώς

Η τράπεζα Πειραιώς θα κρατήσει τα στοιχεία του ενεργητικού και παθητικού του εισφερόμενου κλάδου τραπεζικής δραστηριότητας, όπως αυτά εμφανίζονται στον ισολογισμό μετασχηματισμού της Τράπεζας με ημερομηνία 31 Ιουλίου 2020, και όπως θα διαμορφωθούν μέχρι την ολοκλήρωση της Διάσπασης, θα μεταφερθούν ως στοιχεία του ισολογισμού της νέας τραπεζικής εταιρείας.

Ειδικότερα, στον κλάδο τραπεζικής δραστηριότητας της Τράπεζας, ο οποίος θα εισφερθεί στην νέα τραπεζική εταιρεία στο πλαίσιο της Διάσπασης, περιλαμβάνονται:

– το σύνολο των καταθέσεων,

– το σύνολο των δανείων μαζί με τις κάθε είδους εξασφαλίσεις αυτών,

– το σύνολο των υποχρεώσεων της Τράπεζας από ομολογιακά δάνεια εκδόσεως της ιδίας ή θυγατρικών της, υπό την ιδιότητα της εκδότριας ή της εγγυήτριας αντίστοιχα

Τιτλοποιήσεις και αντλήσεις κεφαλαίων

Ο  εταιρικός μετασχηματισμός θα εξυπηρετήσει την μελλοντική έκδοση κεφαλαιακών τίτλων κατηγορίας AT1 ή Τ2 από την Τράπεζα, ως μητρική πλέον του ομίλου, κατά την ευρέως αποδεκτή πρακτική σε διεθνείς τραπεζικούς ομίλους, κατά την οποία η άντληση εποπτικών κεφαλαίων διενεργείται από την απώτερη μητρική του ομίλου προς περαιτέρω διοχέτευσή τους στις τραπεζικές εταιρείες του ομίλου.

Διαχείριση κεφαλαιακών επισφαλειών και εξυγίανση ισολογισμού

Ο εταιρικός μετασχηματισμός θα επιτρέψει τη σημαντική μείωση του ύψους προβλέψεων αναμενόμενων πιστωτικών ζημιών και την αποδέσμευση κεφαλαίων που θα συνδράμουν στην περαιτέρω εξυγίανση του ισολογισμού της Τράπεζας.

Διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων

Στόχος του εταιρικού μετασχηματισμού θα είναι και η βέλτιστη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα απομείνουν με χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων (αναδιαρθρώσεις, εισπράξεις, ρευστοποιήσεις, διαγραφές, επιλεκτικές αποεπενδύσεις) και τη δυνατότητα απορρόφησης του όποιου κόστους αυτές συνεπάγονται, ιδίως όταν πρόκειται για βιώσιμες επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Σύνοδος Κορυφής: «Ισχυρή προειδοποίηση» στην Τουρκία απευθύνει η Ευρώπη – Τι θα γίνει με τις κυρώσεις

Διπλάσια τα κέρδη από την καλλιέργεια ιπποφαούς στην Ελλάδα

Έτσι θα λειτουργήσει η αγορά στην εορταστική περίοδο – Στις 11 το πρωί οι ανακοινώσεις από Πέτσα – Γεωργιάδη

Μηδενικά ενοίκια: Ποιοι μένουν στη λίστα και τον Ιούνιο – Όλες οι λεπτομέρειες
Συντάξεις: Πότε θα πληρωθούν κύριες και επικουρικές – Αναλυτικά οι ημερομηνίες
Ψήφος εμπιστοσύνης στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ από νέο θεσμικό επενδυτή – Η AtlasInvest απέκτησε το 3,6% του Ομίλου έναντι 11,2 εκατ. ευρώ
Η Ελλάδα ένας από τους πιο περιζήτητους δανειολήπτες στην Ευρώπη, σύμφωνα με το Bloomberg
Υψηλή προσφορά 26 δισ. ευρώ για το 10ετές ομόλογο
Συντάξεις και επιδόματα Ιουλίου: Oι ημερομηνίες πληρωμών