Αθήνα

9 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Αλέξης Κούγιας: Μηνύσεις κατά πάντων – Τι λέει για Καπουτζίδη και για την «επαγγελματία κυρία» της Μυκόνου, παρουσιάστρια του OPEN

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τις εορταστικές τους διακοπές προγραμματίζουν οι Έλληνες παρά την πανδημία – Ποιές περιοχές επιλέγουν

Τις διακοπές τους σε εγχώριους εορταστικούς προορισμούς προγραμματίζουν οι Έλληνες, παρά την πανδημία του κορονοϊού, πολλοί εκ των οποίων διαχρονικά  επέλεγαν τα ταξιδέψουν στο εξωτερικό σε κλασικούς εορταστικούς προορισμούς της Ευρώπης όπως Λονδίνο, Βιέννη, Ελβετία, Φινλανδία και Βελιγράδι.

Δείτε επίσης

Έτσι θα κάνουμε Χριστούγεννα φέτος! «Κόκκινο» σε ρεβεγιόν σε μαγαζιά και σε συναθροίσεις άνω των 9 ατόμων
Ιερώνυμος: Όραση από για τους Έλληνες η διπλή γιορτή της 25ης Μαρτίου
Κορονοϊός: Παίρνει εξιτήριο από τον Ευαγγελισμό ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Το 2018, σύμφωνα με στοιχεία που είχε συγκεντρώσει η Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων και Τουρισμού FedHATTA από τουριστικά γραφεία από όλη την Ελλάδα, οι κρατήσεις για ταξίδια στο εξωτερικό ήταν αυξημένες πάνω από 20% σε σχέση με το 2017.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος προκύπτει ότι το 2019 ήταν μία ακόμη χρονιά ανόδου όσον αφορά τις δαπάνες των Ελλήνων στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τα στοιχεία πάνω από 2,5 δισ. ευρώ τα χρήματα που ξόδεψαν πέρυσι για τα ταξίδια τους.

Φέτος λόγω της πανδημίας η κατάσταση είναι διαφορετική. Όπως επισημαίνει ο Θεμιστοκλής Μπάκας, Πρόεδρος του Δικτύου Real Estates, η πανδημία έχει ανατρέψει τα σχέδια πολλών Ελλήνων ταξιδιωτών για τις χειμερινές διακοπές τη φετινή χρονιά.

«Η ζήτηση είναι αυξημένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ θεωρούμε ότι λόγω lockdown τον μήνα Νοέμβριο, η ζήτηση θα αυξηθεί κατακόρυφα το επόμενο χρονικό διάστημα για κρατήσεις με ‘’ευέλικτη’’ πολιτική ακύρωσης», επισημαίνει.

Πρωταγωνιστής της φετινής χρονιάς χαρακτηρίζεται η Αράχωβα όπου οι πληρότητες εν όψει Χριστουγέννων είναι υψηλές, ενώ ακολουθούν το Μέτσοβο, τα Καλάβρυτα και το Καρπενήσι.

Σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, στην Αράχωβα η πληρότητα αγγίζει 83% για ολόκληρα διαμερίσματα ή/και βίλα  την περίοδο των Χριστουγέννων και 90% για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς. Παράλληλα, καταγράφεται αύξηση 12,5% στην ανώτερη τιμή για τη περίοδο των Χριστουγέννων και μείωση στη κατώτερη τιμή κατά 6,25% σε σχέση με το 2019. Την περίοδο της Πρωτοχρονιάς καταγράφεται μείωση στην ανώτερη τιμή κατά 4,2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Στο Μέτσοβο, η πληρότητα αγγίζει το 96% για την περίοδο των Χριστουγέννων και 84% για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς.

Η ανώτερη τιμή μίσθωσης εμφανίζει μείωση κατά 7% σε σχέση με το 2019 για την περίοδο των Χριστουγέννων και κατά 10% για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς.

Στα Καλάβρυτα η πληρότητα αγγίζει το 77% για την περίοδο των Χριστουγέννων και 95% για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς. Το κόστος ημερήσιας μίσθωσης για την περίοδο των Χριστουγέννων κυμαίνεται από 90 ευρώ έως 225 ευρώ τη φετινή χρονιά, σε αντίθεση με το 2019 που το κόστος κυμαινόταν από 120 ευρώ έως 180 ευρώ. Αυξημένο καταγράφεται και το ημερήσιο κόστος για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς καθώς διαμορφώνεται από 120 ευρώ ως 270 ευρώ, σε αντίθεση με πέρυσι που κυμαινόταν από 100 ευρώ έως 165 ευρώ.

Στο Καρπενήσι η πληρότητα αγγίζει το 88% για την περίοδο των Χριστουγέννων και 83% για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς. Το κόστος ημερήσιας διαμονής για την περίοδο των Χριστουγέννων είναι αυξημένο κατά 25% όσον αφορά την ανώτερη τιμή και κατά 12% για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Οι χειμερινοί προορισμοί που καταγράφουν διψήφιο αριθμό μείωσης των ζητούμενων ημερήσιων τιμών μίσθωσης είναι το Πήλιο, το Καϊμακτσαλάν, τα Ιωάννινα και η Ελάτη Τρικάλων.

Αράχωβα

Πληρότητες για τα τριήμερα του Δεκεμβρίου 4/12 – 6/12 & 11/12 – 13/12

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Δικτύου E Real Estates γα μίσθωση ολόκληρου διαμερίσματος ή/και βίλα –chalet για 2 ενήλικες και 2 παιδιά (μπορεί να φιλοξενήσει και 6 άτομα ανάλογα με την πολιτική του εκάστοτε ιδιοκτήτη – διαχειριστή), η πληρότητα αγγίζει το 79% για το πρώτο τριήμερο του Δεκεμβρίου (4/12-6/12) και για το  δεύτερο τριήμερο του Δεκεμβρίου (11/12-13/12), η πληρότητα αγγίζει το 78%.

Το ημερήσιο κόστος διαμονής για ολόκληρο ανεξάρτητο διαμέρισμα κυμαίνεται από 110 ευρώ έως 150 ευρώ.

Το κόστος για ανεξάρτητη κατοικία κυμαίνεται από 125 ευρώ  έως 180 ευρω και για chalet από 180 ευρώ.

Καρπενήσι

Πληρότητες για τα τριήμερα του Δεκεμβρίου 4/12 – 6/12 & 11/12 – 13/12

Για μίσθωση ολόκληρου διαμερίσματος ή/και βίλα –chalet για 2 ενήλικες και 2 παιδιά, η πληρότητα αγγίζει το 75% για το πρώτο τριήμερο του Δεκεμβρίου (4/12-6/12) και για το δεύτερο τριήμερο του Δεκεμβρίου (11/12-13/12), η πληρότητα αγγίζει το 72%.

Το ημερήσιο κόστος διαμονής για ολόκληρο ανεξάρτητο διαμέρισμα κυμαίνεται από 78 ευρώ, για ανεξάρτητη κατοικία κυμαίνεται από 98 ευρώ, για chalet από 110 ευρώ και για βίλα από 134 ευρώ.

Τρίκαλα Κορινθίας

Πληρότητες για τα τριήμερα του Δεκεμβρίου 4/12 – 6/12 & 11/12 – 13/12

Για μίσθωση ολόκληρου διαμερίσματος ή/και βίλα –chalet για 2 ενήλικες και 2 παιδιά η πληρότητα αγγίζει το 83% για το πρώτο τριήμερο του Δεκεμβρίου (4/12-6/12) και για το δεύτερο τριήμερο του Δεκεμβρίου (11/12-13/12), η πληρότητα αγγίζει το 84%.

Το ημερήσιο κόστος διαμονής για ανεξάρτητη κατοικία – βίλα κυμαίνεται από 150 ευρώ και για chalet από 250 ευρώ.

Τι γίνεται  με τις ακυρώσεις λόγω lockdown

Aλλαγές στην πολιτική ακύρωσης στις βραχυχρόνιες μισθώσεις έχει επιφέρει η πανδημία του κορπνοϊού.

Σύμφωνα με τον Θεμιστοκλή Μπάκα, το μεγαλύτερο μέρος των ιδιοκτητών από τις αρχές της πανδημίας έχουν προβεί σε επιλογή πολιτικής ακύρωσης – «ευέλικτη» δηλαδή μη κλειδωμένες κρατήσεις, που σημαίνει ότι μπορούν να ακυρωθούν ανάλογα με το χρονικό διάστημα που έχει επιλέξει ο εκάστοτε διαχειριστής. Οι περισσότεροι διαχειριστές έχουν επιλέξει τη δυνατότητα ακύρωσης ακόμη από 4 ημέρες έως και 24 ώρες πριν την τοπική ώρα άφιξης και να επιστραφεί εξ ολοκλήρου το κόστος διανυκτέρευσης. Η προμήθεια υπηρεσιών δεν επιστρέφεται παρά μόνο αν ο επισκέπτης ακυρώσει εντός της περιόδου δωρεάν ακύρωσης για την κράτησή του. Παράλληλα, αν ο επισκέπτης ακυρώσει την κράτηση λιγότερες από 24 ώρες πριν την ημερομηνία άφιξης, τα χρήματα για τη πρώτη διανυκτέρευση δεν επιστρέφονται.

Δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες που είχαν επιλέξει πολιτικής ακύρωσης – «μη επιστρέψιμη τιμή», ιδιαίτερα όταν πρόκειται για περιπτώσεις που έχουν προβεί σε γενναίες εκπτώσεις σε σχέση με την αρχική ζητούμενη τιμή ημερήσιας μίσθωσης.

Εφόσον ο επισκέπτης έχει αποδεχθεί την πολιτική ακύρωσης «μη επιστρέψιμη τιμή» , σύμφωνα με την Airbnb οι κρατήσεις που έχουν γίνει σε καταλύματα μετά τις 14 Μαρτίου 2020  δεν θα καλύπτονται από την πολιτική ακύρωσης ειδικών περιστάσεων, εκτός από τις περιπτώσεις όπου ο επισκέπτης ή ο οικοδεσπότης έχει νοσήσει με COVID-19. Στις περιστάσεις που αφορούν τη νόσο COVID-19 και δεν καλύπτονται ανήκουν: Διακοπές λειτουργίας και ακυρώσεις μέσων μεταφοράς, προειδοποιήσεις και περιορισμοί για ταξίδια, συμβουλές υγείας και καραντίνες, αλλαγές στην ισχύουσα νομοθεσία και άλλες κυβερνητικές εντολές, όπως εντολές εκκένωσης, κλείσιμο συνόρων, απαγορεύσεις για βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις και εντολές για παραμονή εντός σπιτιού. Η πολιτική ακύρωσης του οικοδεσπότη θα ισχύει ως συνήθως.

Σκοπός της πολιτικής ειδικών περιστάσεων είναι η προστασία των επισκεπτών και οικοδεσποτών από απρόβλεπτες συνθήκες που προκύπτουν μετά την πραγματοποίηση μιας κράτησης. Μετά την ημερομηνία κήρυξης της νόσου COVID-19 ως παγκόσμιας πανδημίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η πολιτική ειδικών περιστάσεων δεν ισχύει, διότι η νόσος COVID-19 και οι συνέπειές της δεν είναι πλέον απρόοπτες ή απρόβλεπτες.

Έτσι όταν κάνετε κράτηση, μην ξεχάσετε να διαβάσετε προσεκτικά την πολιτική ακύρωσης του οικοδεσπότη και σκεφτείτε το ενδεχόμενο να κάνετε μια επιλογή που θα σας παρέχει ευελιξία.

Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Ο Ντα Βίντσι, ο Αϊνστάιν, ο Πυθαγόρας, ο Μαραντόνα

Ανδρέας Φουστάνος: Με την τωρινή μου σύντροφο έχουμε πάνω από 30 χρόνια διαφορά

«Τι μπορεί να ελαφρύνει τον πόνο μου αγάπη μου…» – Ραγίζει καρδιές η αποχαιρετιστήρια ανάρτηση της συζύγου του 39χρονου Dj

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6: Μέχρι τις 16 Μαρτίου οι αιτήσεις – Ποιοι δικαιούνται χρήματα
Βίκος: Μπαίνει στην αγορά των zero sugar αναψυκτικών
Συνάντηση της ΟΤΟΕ με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη
Ισχυρό ενδιαφέρον για τους δύο Πύργους στο Ελληνικό
Τέλη κυκλοφορίας: Τέλος προθεσμίας για την πληρωμή τους – Τα πρόστιμα
Ελλάκτωρ: Τι απαντά η Reggeborgh στο αίτημα των εφοπλιστών