Αθήνα

 

26 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το 35% επί του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου αγγίζουν τα «κόκκινα δάνεια» στην Ελλάδα

Επαγρύπνηση για τις ευρωπαικές τράπεζες και βέβαια τις ελληνικές, τόνισε στην συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο επικεφαλής του Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ (SSM) Andrea Enria ενόψει της διόγκωσης των “κόκκινων δανείων” λόγω της κρίσης.

Δείτε επίσης

Κορονοϊός – Δερμιτζάκης: Στις 15 Δεκεμβρίου θα είμαστε γύρω στα 500 κρούσματα
Νότης Σφακιανάκης: Πως συνελήφθη – Έδειξε το SMS κυκλοφορίας και μετά έγινε έλεγχος στο αυτοκίνητο

O επικεφαλής του SSM τόνισε, την ανάγκη να επιταχύνουν οι ελληνικές τράπεζες τη διαδικασία εξυγίανσης των ισολογισμών τους προκειμένου να μειωθούν σε αποδεκτό επίπεδο τα κόκκινα δάνεια. Σήμερα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών μετά το κύμα των ‘κορωνοδανείων’ (αυτά τα δάνεια που σταμάτησαν να εξυπηρετούνται μέσα στο 2020 εξαιτίας του covid 19) έχουν αυξηθεί στο 35% επί του συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων των ελληνικών τραπεζών σύμφωνα με εκτιμήσεις Ελλήνων τραπεζιτών.

Andrea Enria (SSM): Να δημιουργηθεί πανευρωπαϊκή bad bank για τα «κόκκινα δάνεια»

“Oι ελληνικές τράπεζες πρέπει να επιταχύνουν την εκκαθάριση των ισολογισμών τους, καθώς η βαριά ύφεση που προκλήθηκε από το COVID-19 θα οδηγήσει σε περαιτέρω επιδείνωση της ποιότητας των δανείων τους . “Είναι επείγον ν΄αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Enria. Αναγνώρισε, δε, ότι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η Κυβέρνηση, όπως η εφαρμογή του νέου πτωχευτικού κώδικα και η ενίσχυση του πλαισίου των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών μπορούν να συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι τράπεζες θα πρέπει να καλύψουν μέχρι το τέλος του 2021 τουλάχιστον 20 δισ. Ευρώ με τιτλοποιήσεις δανείων και να τις πουλήσουν προκειμένου να εξυγιάνουν εκ νέου τους ισολογισμούς τους. Ο Εnria, τάχθηκε για μία ακόμη φορά υπέρ της ίδρυσης ενός Πανευρωπαϊκού δικτύου “κόκκινων τραπεζών” (εταιρειών διαχείρισης ενεργητικού) προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το επερχόμενο κύμα αύξησης δανείων που θα προκαλέσει η πανδημία.

O κ. Enria στάθηκε υπέρμαχος με την δημιουργία μίας πανευρωπαικής bad bank η οποία θα εξυγιάνει με την βοήθεια της ΕΚΤ τους τραπεζικούς ισολογισμούς. Όπως απεκάλυψε, αντίθετοι με την ιδέα της δημιουργίας μίας πανευρωπαικής “κακής τράπεζας” είναι και ορισμένοι τραπεζίτες, οι οποίοι κρίνουν ότι οι δυσοίωνες προβλέψεις για την αύξηση των κόκκινων δανείων στην Ευρωζώνη ( σ.σ ο ίδιος έχει εκτιμήσει ότι η νέα γενιά των μη εξυπηρετούμενων δανείων μπορεί να φθάσει το 1,4 τρισ. ευρώ), είναι αρκετά απαισιόδοξες.

Μεγάλες προσπάθειες για την αντιμετώπιση των “κόκκινων δανείων” από τις ελληνικές τράπεζες

Τις μεγάλες προσπάθειες που έχουν καταβάλλει οι ελληνικές τράπεζες για την αντιμετώπιση των ‘κόκκινων δανείων’ επαίνεσε ο κ. Enria. “Έχουμε παρατηρήσει μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους περίπου 25 δισ. Ευρώ από τον Δεκέμβριο του 2018 έως το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Έτσι, υπήρξε μια σημαντική προσπάθεια, αλλά ο λόγος των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς τα συνολικά δάνεια παραμένει πολύ υψηλότερος από ό,τι στην υπόλοιπη τραπεζική ένωση. Είναι 36,7% στην Ελλάδα, σε σύγκριση με κάτω του 3% στη ζώνη του ευρώ συνολικά, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να καταβληθούν πρόσθετες προσπάθειες”, δήλωσε ο επικεφαλής του SSM.

Αναφερόμενος στο προγραμμα “Ηρακλής” ο Andrea Enria επισήμανε:

“Η κυβέρνηση έχει θεσπίσει το σχήμα προστασίας στοιχείων ενεργητικού “Ηρακλής” το οποίο επιτρέπει στις τράπεζες να κάνουν τιτλοποιήσεις και να ελευθερώσουν τους ισολογισμούς τους από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Χάρη σε αυτό το σχήμα έχει σημειωθεί πρόσφατα σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, άρα έχουν ήδη επιτευχθεί πολλά. Ό,τι έχει σχεδιαστεί στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή. Κατά τη γνώμη μου, οι τράπεζες πρέπει να εξετάσουν σοβαρά την ακόμη ταχύτερη εξυγίανση των ισολογισμών τους. Δεν είναι η στιγμή να τηρήσουν στάση αναμονής. Γνωρίζουμε ότι η βαθιά ύφεση που έχει προκαλέσει ο κορoνοϊός θα οδηγήσει σε περαιτέρω επιδείνωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού και οι τράπεζες θα πρέπει να εξακολουθήσουν να είναι σε θέση να στηρίξουν την οικονομία. Πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα ως επείγον.

Υπάρχει και κάτι που μπορούν να κάνουν οι αρχές για να στηρίξουν αυτήν τη διαδικασία. Υπάρχουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις που συζητούνται, όπως καταλαβαίνω, στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και στην κυβέρνηση. Μεταρρυθμίσεις όπως η εφαρμογή του νέου πτωχευτικού κώδικα, η ενίσχυση του πλαισίου ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και η εκκαθάριση των υποθέσεων πτώχευσης φυσικών προσώπων οι οποίες εκκρεμούν ενώπιον των δικαστηρίων. Όλα αυτά τα ζητήματα πρέπει να επιλυθούν προκειμένου ο τραπεζικός τομέας να γίνει περισσότερο βιώσιμος και να είναι πραγματικά σε θέση να στηρίξει την οικονομία”.

Οι θέσεις του κ. Στουρνάρα στην Handelsblatt

Υπερ της δημιουργίας ενός ισχυρού σχήματος διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού επεσήμανε στην Handelsblatt ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Ι. Στουρνάρας. Όπως χαρακτηριστικά έγραψε: “Η δημιουργία εταιριών διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού (Asset Management Companies), υπό την εγγύηση του Δημοσίου και έναντι κατάλληλης προμήθειας υπέρ αυτού, θα πρέπει να αναγνωριστεί ως μια αξιόπιστη λύση για την αντιμετώπιση προβλημάτων ποιότητας στοιχείων ενεργητικού, εκτός του πλαισίου παρεμβάσεων για εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων.”

Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Συνελήφθη ο Νότης Σφακιανάκης για όπλα και ναρκωτικά σε μπλόκο για τον κορονοϊό

Αυτές είναι οι 4 γυναίκες που τούς διέρρηξαν τις τραπεζικές θυρίδες στο Ψυχικό

«Εγώ θα έσωζα έναν άξιο γέροντα παρά ένα παιδί που δεν ξέρω τι θα γίνει στη ζωή του – Γιατί να το ρισκάρω;», λέει ο εικαστικός Κ. Τσόκλης

Ροή Ειδήσεων

nea selini ston toxoti stis 23.11.2022 aisiodoxia tychi kai eykairies gia 4 zodia pic astrologia 1400x800 1

24/09/2023 | 00:37

Tα ζώδια της Κυριακής 24 Σεπτεμβρίου

24/09/2023 | 00:33

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου

24/09/2023 | 00:21

Τάκης Λουκανίδης: Ισως ο πληρέστερος Έλληνας ποδοσφαίριστης

24/09/2023 | 00:01

24 Σεπτεμβρίου: Ημέρα Ενημέρωσης για την Οικογενή Υπερχοληστερολαιμία

23/09/2023 | 23:25

Γρηγόρης Αρναούτογλου: «Ντρέπομαι πραγματικά, με αυτά που βλέπω, να πω ότι δεν έχω χρόνο – Αυτοκοροϊδευόμαστε»

23/09/2023 | 23:14

Ανδρέας Φουστάνος: «Δεν κατασκευάζεται η ομορφιά της Μενεγάκη, είναι το γονίδιο της τέτοιο»
220919224223 Τζόρτζια Μελόνι

23/09/2023 | 23:02

Μελόνι: «Στο μεταναστευτικό περίμενα καλύτερα αποτελέσματα»

23/09/2023 | 22:52

Μίνως Μάτσας: «Πιθανώς να μην έκανα το επόμενο βήμα αν ήξερα ότι η Όλγα είναι πολιτικός»

23/09/2023 | 22:39

Σταϊκούρας: Στήριξη των πολιτών για την ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης
screenshot 2023 09 23 222510

23/09/2023 | 22:25

Κώστας Σκαφίδας: «Αυτός είναι ο λόγος που ο Στέλιος Καζαντζίδης δεν έκανε παιδιά – Αυτό το μυστικό το ήξερα μόνο εγώ»

23/09/2023 | 22:07

Τουρνουά «Παύλος Γιαννακόπουλος»: Άρεσε ο «νέος» Παναθηναϊκός, 80-73 την Μπάγερν Μονάχου στο ΟΑΚΑ

23/09/2023 | 21:53

Αυτό είναι το σπίτι κολαστήριο στο Βόλο – Τι λένε οι γείτονες για τα μαρτύρια της 22χρονης στα χέρια του άντρα της
screenshot 2023 09 23 213435

23/09/2023 | 21:35

«Καρφάρα» από Μπέττυ Μαγγίρα για Τριαντάφυλλο: «Λένε ότι τώρα μαθαίνει τηλεόραση… μαθαίνει όμως;»

23/09/2023 | 21:12

Στέφανος Κασσελάκης: Ποια στελέχη τον στηρίζουν – Όλα τα ονόματα

23/09/2023 | 21:07

Τρίκαλα – Περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας σε πλημμυροπαθή χωριό: Γυναίκα κατήγγειλε πως έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από τον συζυγό της
Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ
Στουρνάρας: Στο 2,2% η ανάπτυξη το 2023, αύξηση στο 3,0% το 2024
kosmos kentro perpatima
Τι ισχύει με τα νέα μέτρα για ενίσχυση εισοδημάτων, πάταξη φοροδιαφυγής και Airbnb σε 12 ερωταπαντήσεις – Ποιους αφορούν
Στις αγορές «βγαίνει» σήμερα το Ελληνικό Δημόσιο
skrekas
Σκρέκας: 4 νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας- Έρχεται application κατά της αισχροκέρδειας
Moody’s: Αναβάθμισε έξι ελληνικές τράπεζες