Αθήνα

15 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Πάγωσε η Ηλιάκη όταν η Καραβάτου αγκάλιασε τον σύζυγό της στον «αέρα»: «Αφήστε τα μικρόφωνα» (vid)

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

To Cambas Project και τα σχέδια της Reds

Σημαντικές αλλαγές στο Master Plan του Cambas Park, στο γνωστό ακίνητο των 315 στρεμμάτων του παλιού οινοποιείου Καμπά στην Κάντζα – Παλλήνη Αττικής αλλά και στα σχέδια για την συγκεκριμένη επένδυση εξετάζει η διοίκηση της REDS, θυγατρική του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Προ ημερών ο Πρόεδρος της ΑΚΤΩΡ, Χρήστος Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στην στην αξιοποίηση του κτήματος Καμπά της Reds τονίζοντας ότι η πανδημία έχει αλλάξει τον αρχικό σχεδιασμό και από ένα μεικτό συγκρότημα (οικιστικό, γραφειακοί χώροι, ξενοδοχείο) που προβλεπόταν, εξετάζεται η μετατροπή του σε αμιγώς οικιστικό συγκρότημα.

Επίσης, όπως αποκάλυψε, προσφάτως έχει προκύψει πρόταση αξιοποίησης της έκτασης από αμερικανούς επενδυτές η οποία εξετάζεται, χωρίς μέχρι τώρα να έχει κάτι περισσότερο γνωστό για την έκταση «φιλέτο», στα Μεσόγεια.

Mε βάση τον γνωστό σχεδιασμό για το Cambas Park, προβλέπεται η δημιουργία γραφείων (51.220 τ.μ.), ξενοδοχείου και συνεδριακού κέντρου (12.180 τ.μ.) καθώς και εμπορικών χώρων (16.400 τ.μ.). Σε έκταση 24.770 τ.μ. θα φιλοξενούνται χώροι πολιτιστικού ενδιαφέροντος και συγκεκριμένα τα κτήρια του διατηρητέου οινοποιείου.

Για το project, προ ολίγων μηνών ο διευθύνων σύμβουλος της θυγατρικής του ομίλου Ελλάκτωρ, κ. Γ. Κωνσταντινίδης, είχε δηλώσει ότι το αργότερο μέχρι τον Νοέμβριο θα έχει ολοκληρωθεί η επικαιροποίηση του Master Plan, λαμβάνοντας υπόψη της τα νέα δεδομένα μετά την πανδημία, τις ανάγκες της αγοράς αλλά και την ζήτηση που υπάρχει από την πλευρά των επενδυτών.

Να σημειωθεί ότι πρόσφατα εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο εγκρίθηκε η Πολεοδομική Μελέτη της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων (Π.Ο.Α.Π.Δ) στη θέση Κάντζα του Δήμου Παλλήνης.

Με την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος μπορεί να προχωρήσει άμεσα στην έκδοση οικοδομικών αδειών για να ξεκινήσει το έργο. Όταν ολοκληρωθεί η αδειοδοτική διαδικασία, θα χρειαστούν τρία χρόνια κατασκευαστικών εργασιών.

Η ιστορία της Καμπάς

Το 1869 ο Ανδρέας Καμπάς ενοικίασε κτήματα στα Μεσόγεια και τη Λαυρεωτική.

Λόγω του ότι το πετρώδες έδαφος της περιοχής δεν ευνοούσε την καλλιέργεια σιτηρών, τα κτήματα αυτά χρησίμευαν μόνο ως βοσκοτόπια.

Σε ένα από τα κτήματα υπήρχαν αμπέλια τα οποία παρήγαγαν περίπου 12.000 οκάδες κρασί ετησίως.

Παρατήρησε δε, ότι το έδαφος ήταν ιδανικό για την καλλιέργεια του αμπελιού.

Επειδή όμως στα νοικιασμένα κτήματα δεν μπορούσε να αλλάξει τη χρήση έπρεπε να αποκτήσει ιδιόκτητη γη για να εφαρμόσει τις ιδέες του.
Στις 22 Μαρτίου του 1875, μαζί με τον αδελφό του Αλέξανδρο, αγόρασαν το κτήμα Κάντζα έκτασης 5.000 στρεμμάτων περίπου. Από το πρώτο έτος της αγοράς άρχισαν να φυτεύουν αμπέλια σε εκτεταμένες εκτάσεις του κτήματος, με αποτέλεσμα να αυξηθεί σημαντικά η παραγωγή μούστου.

Την ίδια εποχή ήρθε από τη Γαλλία ο Αρ. Βουσάκης, χημικός, καθηγητής πανεπιστημίου, από τον οποίο ο Α. Π. Καμπάς ζήτησε να του φέρει ένα εργαλείο κατάλληλο για την απόσταξη του κρασιού.

Στις αρχές του 1880 φέρνει το πρώτο μηχάνημα απόσταξης οίνων από το Bordeaux της Γαλλίας κι αρχίζει να αποστάζει τα αποθηκευμένα κρασιά των προηγούμενων ετών. Συνέχισε και τα επόμενα χρόνια να αποστάζει κρασί και να παράγει κονιάκ παρόλο που δεν υπήρχε αγορά να το διαθέσει. Τα προϊόντα τα αποθήκευε σε αχυρώνα της περιοχής.

Μόνο μετά από 8 χρόνια, το 1888, ο Α. Π. Καμπάς, έδωσε σε φίλους του γιατρούς και χημικούς δείγματα του κονιάκ οι οποίοι ενθουσιάστηκαν και τον προέτρεψαν να στείλει δείγμα στον Σούτσο που ήταν αρχίατρος του Ελληνικού Στρατού.

Ο Σούτσος ενθουσιάστηκε και αυτός με το προϊόν και έδωσε την πρώτη παραγγελία 2.000 φιαλών για το Ελληνικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Η πρώτη αυτή παραγγελία ενθάρρυνε τον Α. Π. Καμπά, ο οποίος άνοιξε πρατήριο διάθεσης του προϊόντος στο σπίτι του στην οδό Φιλελλήνων. Ταυτόχρονα το Δεκέμβριο του 1889 γίνεται προμηθευτής της Αυτού Μεγαλειότητας του Βασιλέως και αρχίζει να παίρνει μέρος σε διεθνείς εκθέσεις, όπου τα προϊόντα του διακρίνονται αποσπώντας χρυσά βραβεία.

Το 1889 χωρίζεται το κτήμα της Κάντζας.

Ο Ανδρέας Καμπάς κρατάει την περιοχή στη νότια πλευρά της Λεονταρίου και ο Αλέξανδρος την περιοχή στη βόρεια πλευρά. Η διαρκής αύξηση της ζήτησης των προϊόντων αναγκάζει τον Ανδρέα Καμπά σε συνεχείς επενδύσεις τόσο για κτιριακό όσο και για μηχανολογικό εξοπλισμό.

Μέχρι το 1890 λειτουργούν στο κτήμα της Κάντζας τέσσερα αποστακτήρια και άλλα τέσσερα ίδιου τύπου στις εγκαταστάσεις του κτήματος της Γιαλούς, στην περιοχή των Σπάτων.

Από το 1890 αρχίζει προσωπικά ταξίδια στην Αίγυπτο, τη Συρία, τη Μικρά Ασία, την Κωνσταντινούπολη, τη Ρωσία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία με τα οποία προωθεί τα προϊόντα της εταιρείας στους Έλληνες αυτών των περιοχών.

Έτσι καταφέρνει να αναπτύξει ισχυρή εξαγωγική δραστηριότητα που καθιστά τη βιομηχανία του τη μεγαλύτερη του κλάδου στην Ελλάδα και το προϊόν του το «Κονιάκ Καμπά» κατέχει την πρώτη θέση στην Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Ανατολή.

Το 1904 κι ενώ η κατανάλωση του κονιάκ είχε παγιωθεί, αποφασίζει να επιδοθεί και στην οινοποιία.

Τότε ιδρύει το εργοστάσιο οινοποιίας, κατασκευάζει τις κτιριακές εγκαταστάσεις που σήμερα γνωρίζουμε ως «εργοστάσιο Καμπά» και σταδιακά αναπτύσσει την επιχείρηση του με συνεχείς επενδύσεις σε κτιριακό και μηχανολογικό εξοπλισμό. Σημαντικό γεγονός αποτελεί ότι λόγω της μεγάλης ζήτησης των προϊόντων, εκτός από τη δική του παραγωγή σε σταφύλια, αγοράζει και μεγάλες ποσότητες από τους αγρότες – παραγωγούς των γύρω περιοχών, τονώνοντας έτσι την οικονομία της περιοχής.

Η ζήτηση των προϊόντων αυξάνεται συνέχεια και στην προσπάθεια εξεύρεσης νέων κεφαλαίων μεταβάλει τη εταιρεία σε ανώνυμη μετοχική, την 1η Ιουλίου 1918 και την εισάγει στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών το 1920.

Το 1924 ο Ανδρέας Καμπάς πεθαίνει σε ηλικία 73 ετών και αφήνει την επιχείρηση στους δύο υιούς του Άγγελο και Παναγιώτη.

Η επιχείρηση κάνει νέες επενδύσεις με σημαντικότερη την αγορά, το 1927, στη Μαντινεία Αρκαδίας, εκτάσεων και τη δημιουργία εκεί εργοστασίου παραγωγής οίνου.

Μετά τον θάνατο του Α. Π. Καμπά η επιχείρηση στην ουσία χάνει τον ιθύνοντα νου που την έκανε από τις πρωτοποριακές της εποχής της. Το 1932, με αδιευκρίνιστο τρόπο, ο έλεγχος της εταιρείας περνάει στα χέρια της Εθνικής Τράπεζας.

Κατά τη διάρκεια της κατοχής, το εργοστάσιο στην Κάντζα επιτάσσεται αλλά σχεδόν τα πάντα μένουν άθικτα.

Το 1991 η Εθνική τράπεζα βγάζει σε δημοπρασία τα ακίνητα της ″Καμπάς Α.Ε.″ δηλ το κτήμα και το εργοστάσιο στην Κάντζα, το κτήμα στη Γιαλού και τα κτήματα στην Τρίπολη.
Στην δημοπρασία αυτή είχαν δικαίωμα συμμετοχής μόνο οινοπαραγωγοί, κύριος στόχος ήταν η συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου και του κτήματος ως οινοποιητική μονάδα και η τιμή ήταν πολύ χαμηλή για τα δεδομένα της εποχής.

Η δημοπρασία κατακυρώθηκε στην εταιρεία «Ι. Μπουτάρης και Υιός HOLDING Α.Ε.», η οποία συνέχισε την καλλιέργεια των αμπελιών και την παραγωγή κρασιού και μπράντυ.

Με την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της εταιρείας αρχίζει αμέσως το έργο της αναγέννησης της.

Αυτή η αγορά δίνει νέα ώθηση τόσο στην εταιρεία Μπουτάρη όσο και στον Καμπά.

Ο νέος ιδιοκτήτης προχωράει σε περιορισμένη ανανέωση των αμπελιών και όλα δείχνουν ότι ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο ανάπτυξης των δύο εταιρειών.

Το 1997 ο όμιλος Μπουτάρη πώλησε τη συμμετοχή του στην εισηγμένη στο χρηματιστήριο εταιρεία «Α. Καμπάς Α.Ε.» σε όμιλο επενδυτών, μεταξύ αυτών και η Reds.

Ροή Ειδήσεων

29/11/2021 | 19:36

Στο Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ ο Κασιμάτης για το άρθρο για τον θάνατο της Γεννηματά

29/11/2021 | 19:24

Pfizer – Άλμπερτ Μπουρλά: Το φάρμακο Paxlovid δεν θα επηρεαστεί από την παραλλαγή ‘Ομικρον

29/11/2021 | 19:04

Νέα Δημοκρατία: «Ο Πολάκης συνεχίζει την αντιεμβολιαστική του καμπάνια»

29/11/2021 | 18:51

Δάντης: Με είχαν χαρακτηρίσει ομοφυλόφιλο, αλλά στα ……. μου- Είμαι υπέρ οποιουδήποτε αιτήματος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας

29/11/2021 | 18:32

Δεν είχαν έγγραφα για τον κορονοϊό οι συλληφθέντες οπαδοί του ΠΑΟΚ- Προανήγγειλε κυρώσεις ο Πλεύρης

29/11/2021 | 18:12

Ντόρα Μπακογιάννη για τη Μαρίκα Μητσοτάκη: Της έλεγαν μην φοράει εξώπλατα…κι εκείνη φορούσε μόνο εξώπλατα

29/11/2021 | 17:53

Προβλήματα στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια λόγω των ισχυρών νότιων ανέμων

29/11/2021 | 17:48

Με υγειονομικούς ξεκινά ο κύκλος επαφών του Αλέξη Τσίπρα για την πανδημία

29/11/2021 | 17:40

Κορονοϊός – Μόσιαλος για παραλλαγή Όμικρον: Τι ξέρουμε τώρα- Τα 4 πιθανά σενάρια

29/11/2021 | 17:34

Κορονοϊός: 6.677 νέα κρούσματα σήμερα- 104 νεκροί και 657 διασωληνωμένοι

29/11/2021 | 17:22

Υπόθεση Καραϊβάζ: Εξώδικο στην Κουτσελίνη έστειλαν η μητέρα και η αδελφή του δημοσιογράφου

29/11/2021 | 17:15

Πρωτοβουλία για την Κλιματική Αλλαγή από τον Γ. Κρικρή

29/11/2021 | 17:10

Μ. Όθωνας στο TheCaller: Να έρθουν να ψηφίσουν όλοι όσοι δεν θα ντρέπονται γι΄ αυτό

29/11/2021 | 17:08

Σοκ: Η 34χρονη που κακοποίησε την 10χρονη Μαρκέλλα είχε βιάσει και την ίδια της τη μητέρα!

29/11/2021 | 16:58

Κορoνοϊός – Παρθένα Κουτμερίδου: Σε κρίσιμη κατάσταση η 38χρονη κόρη πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ
ΟΠΕΚΑ: Τα επιδόματα που πληρώνονται μέχρι την Τρίτη 30/11 – Επίδομα παιδιού, γέννησης και στέγασης
Iσχυρός διεκδικητής η Reds για το «Μικρό Ελληνικό»
Νέα online εφαρμογή από τον ΔΕΔΔΗΕ για συνδέσεις υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων
Φουρλής: Πτώση στις πωλήσεις Νοεμβρίου λόγω μέτρων – Προβλήματα στις παραδόσεις από τη Nike
ΕΝΦΙΑ: Μειωμένος κατά 2,5% – 3% για τους περισσότερους ιδιοκτήτες ακινήτων το 2022- Πρώτη δόση τον Μάρτιο
Απολιγνιτοποίηση-Υπ. Ανάπτυξης: Με ένα ευρώ θα περάσουν οι εκτάσεις της ΔΕΗ στο κράτος, που θα αναλάβει την αποκατάσταση