Αθήνα

28 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Η εκδίκηση του Σπύρου Παπαδόπουλου στον ΣΚΑΪ: Το φυσάνε και δεν κρυώνει στο κανάλι με το «Στην υγειά μας ρε παιδιά»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το κράτος χάνει 1 δισ. ευρώ και οι εργαζόμενοι ένσημα! Πόρισμα – σοκ του υπουργείου Εργασίας

Όπως διαπιστώθηκε από πόρισμα του υπουργείου Εργασίας, τα αρχεία ΕΦΚΑ και ΑΑΔΕ δεν ταυτίζονται, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να χάνουν ένσημα και μερίδιο από τη μελλοντική τους σύνταξη, ενώ το κράτος να έχει απώλεια εσόδων από εισφορές και φόρους ύψους 1 δισ. ευρώ.

Δείτε επίσης

Καμπανάκι από τον λοιμωξιολόγο Γώγο: Μπορεί να “κοκκινίσει” ολόκληρη πόλη
Γαλαξίας: Ξεκινάει delivery μετά από 49 χρόνια

Σύμφωνα, με τον Ελεύθερο Τύπο, το υπουργείο εξετάζει πλέον ενιαία δήλωση για μισθούς, εισφορές και φόρους σε μηνιαία βάση. Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά που προκύπτει μέσα από διασταυρώσεις η γκρίζα ζώνη των δηλωθέντων και των καταβληθέντων φόρων και εισφορών.

Όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ, μεγάλος αριθμός εργαζομένων (άνω των 100.000) εμφανίζεται να μην έχει δηλωθεί στον ΕΦΚΑ παρότι εντοπίζεται στο αρχείο της φορολογικής διοίκησης (ΑΑΔΕ), ενώ ένας εξίσου μεγάλος πληθυσμός (άνω των 300.000 μισθωτών) δεν έχει δηλωθεί στην ΑΑΔΕ ενώ εμφανίζεται στον ΕΦΚΑ, ενώ για 700.000 και πλέον μισθωτούς διαπιστώνεται ότι με άλλους μισθούς δηλώνονται στην ασφάλιση και με άλλες αποδοχές στην Εφορία, καθώς έχουν αποκλίσεις πάνω από τα 100 ευρώ τον μήνα! Με διαφορετικούς μισθούς μεταξύ ΕΦΚΑ και Εφορίας εμφανίζονται και άλλοι 1,7 εκατ. μισθωτοί, μόνο που οι αποκλίσεις είναι κάτω των 100 ευρώ.

Τα παραπάνω ευρήματα περιέχονται σε πόρισμα – σοκ του υπουργείου Εργασίας που εξασφάλισε και αποκαλύπτει σήμερα ο «Ελεύθερος Τύπος» στο οποίο παρουσιάζονται τα ευρήματα διασταυρωτικών ελέγχων για τις αποδοχές που δηλώνονται στα Ταμεία και στην Εφορία. Η έρευνα έγινε με συσχέτιση αρχείων του ΕΦΚΑ και της ΑΑΔΕ και ολοκληρώθηκε πρόσφατα πριν γίνει το επόμενο βήμα που είναι η κοινή δήλωση μισθών, φόρων και εισφορών στο ίδιο «ηλεκτρονικό έντυπο» κάθε μήνα. Η έρευνα έγινε με βάση τις εισφορές και τους φόρους που παρακρατήθηκαν στη χρήση του 2018 και δηλώθηκαν στην εφορία το 2019.

Τα ευρήματα σοκάρουν, καθώς με μια πρώτη εκτίμηση οι υποδηλωμένοι μισθοί ανοίγουν μια τρύπα 330 εκατ. ευρώ στις εισφορές, ενώ η μη υποβολή φορολογικών δηλώσεων από εργαζόμενους που δηλώνονται στον ΕΦΚΑ υπολογίζεται ότι μπορεί να φτάνει στα 650 εκατ. ευρώ.

 Τα στοιχεία των ελέγχων που συνοψίζονται στο μίνι πόρισμα έδειξαν ότι:

* 113.823 εργαζόμενοι με σύνολο αποδοχών 802 εκατ. ευρώ δεν βρέθηκαν στον ΕΦΚΑ ενώ υπήρχαν στην Εφορία. Η εκτιμώμενη απώλεια εισφορών ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ αν υπολογίσει κανείς ότι στις αποδοχές των 802 εκατ. ευρώ αναλογούν ασφαλιστικές εισφορές 40% που δεν αποδόθηκαν στον ΕΦΚΑ.

* 307.547 μισθωτοί με αποδοχές 3,4 δισ. ευρώ, δεν εντοπίστηκαν στην Εφορία, ενώ υπήρχαν στις καταστάσεις του ΕΦΚΑ. Εδώ η εκτιμώμενη απώλεια φόρων υπολογίζεται στα 650 εκατ. ευρώ με έναν μέσο όρο φόρου εισοδήματος 18% – 20%.

* 758.284 εργαζόμενοι εμφανίζονται με απόκλιση μισθών άνω των 100 ευρώ στα αρχεία ΕΦΚΑ και Εφορίας. Υπάρχουν δηλαδή άλλοι μισθοί στον ΕΦΚΑ και άλλοι στην Εφορία! Από τις αποκλίσεις αυτές οι εργαζόμενοι χάνουν ένσημα και μερίδιο από τη μελλοντική σύνταξη, ενώ το κράτος εισπράττει λιγότερα έσοδα.

* 1.736.871 εργαζόμενοι εμφανίζονται με απόκλιση μισθών έως 100 ευρώ μηνιαίως σε ΕΦΚΑ και Εφορία. Η ζημιά εδώ είναι μικρότερη αλλά όχι και αμελητέα τόσο σε ένσημα – σύνταξη όσο και σε φόρους.

Το νέο σύστημα που αναμένεται να νομοθετηθεί στο επόμενο διάστημα θα λειτουργήσει με βάση ένα ενιαίο αρχείο (ηλεκτρονικό έντυπο) στο οποίο οι επιχειρήσεις θα έχουν, για παράδειγμα, σε μια στήλη τους εργαζόμενους με τα προσωπικά τους στοιχεία, στη δεύτερη στήλη θα αναγράφονται οι μικτές αποδοχές τους ανάλογα με το είδος της σύμβασης και στην τρίτη στήλη θα συμπληρώνεται ο φόρος που τους παρακρατείται μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών κρατήσεων. Έτσι, η καταγραφή φόρων και εισφορών θα γίνεται με κοινό στοιχείο τους μισθούς των εργαζομένων, γεγονός που καθιστά πιο εύκολο τον αυτόματο έλεγχο για το αν πληρώθηκαν σωστά οι φόροι και οι εισφορές.

Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Ξεκινά με περιορισμούς και δειγματοληπτικά τεστ η τουριστική περίοδος- Τι θα ισχύσει για τους Έλληνες του εξωτερικού

Καιρός σήμερα: Θα αγγίξει τους 39 βαθμούς ο υδράργυρος

Ζώδια – Λεφάκης: Μηνιαίες προβλέψεις Ιουλίου 2020

ΕΦΚΑ: Ξεκινά η καταβολή αυξήσεων και αναδρομικών με βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης
Αγωγές κατά του ελληνικού δημοσίου από επαγγελματίες της εστίασης- Πάνω από 1.000 λουκέτα μετρά ο κλάδος
Ανατιμήσεις προϊόντων: Κρατούν σταθερές τις τιμές, μειώνουν την ποσότητα
Νέες αντικειμενικές αξίες: Πώς θα επηρεάσουν φόρους ακινήτων και επιδόματα
Μηδενικά ενοίκια: Ποιοι μένουν στη λίστα και τον Ιούνιο – Όλες οι λεπτομέρειες
Συντάξεις: Πότε θα πληρωθούν κύριες και επικουρικές – Αναλυτικά οι ημερομηνίες