Αθήνα

 

12 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

3964760 1 1 2 1
Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει τον Νικήτα Κακλαμάνη για Πρόεδρο της Βουλής

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

To «deal του αιώνα» – Η συμφωνία Motor Oil-Ελλάκτωρ αλλάζει το τοπίο σε κατασκευές και ενέργεια

Ένα από τα μεγαλύτερα deal των τελευταίων ετών «έκλεισε» δημιουργώντας έναν από τους ισχυρότερους πόλους στον τομέα των Κατασκευών και της Ενέργειας.

H είσοδος της Motor Oil στο μετοχικό κεφάλαιο του Ελλάκτωρ, αποκτώντας περίπου το 30% του ποσοστού που κατείχαν οι εφοπλιστές Καϋμενάκης και Μπάκος, σηματοδοτεί την ψήφο εμπιστοσύνης της μεγαλύτερης επιχειρηματικής οικογένειας της χώρας στον Όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Σύμφωνα με πληροφορίες το τίμημα θα κυμανθεί στα 1,75 ευρώ ανά μετοχή, ήτοι 182 εκατ ευρώ συνολικά.

H είσοδος της Motor Oil στον ΕΛΛΑΚΤΩΡ αφενός μεν τερματίζει μία μακρά περίοδο αντιπαράθεσης με τους κ.κ. Καϋμενάκη και Μπάκο, που δημιουργούσαν εμπόδια στην ανάπτυξη του Ομίλου και αφετέρου διασφαλίζει την ηγετική θέση και περαιτέρω ενδυνάμωση του Ομίλου στον κλάδο της κατασκευής, της ενέργειας και των παραχωρήσεων.

Μάλιστα, οι κ.κ. Δ. Μπάκος και Ι. Καϋμενάκης εξέδωσαν ανακοίνωση επιβεβαιώνοντας την επίτευξη συμφωνίας με την εταιρεία Motor Οil του ομίλου Βαρδινογιάννη για την πώληση της συμμετοχή τους στην εταιρεία ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Οι εταιρείες Greenhill Investments Limited και Kiloman Holdings Limited συμφερόντων των επιχειρηματιών Δημήτρη Μπάκου και Ιωάννη Καϋμενάκη ανακοινώνουν την πώληση του συνόλου των μετοχών τους στην Ελλάκτωρ.

H απόφαση αυτή ήταν η κατάληξη μακράς περιόδου αντιπαραθέσεων μετόχων αλλά και σε συνέχεια της υποβολής επίσημης προσφοράς για την εξαγορά των μετοχών Ελλάκτωρ κυριότητας της Reggeborgh, η οποία δεν έτυχε θετικής ανταπόκρισης.

Η αποδοχή της ελκυστικής πρότασης που δεχθήκαμε από Motor Oil κλείνει τον κύκλο της επένδυσης που είχε ξεκινήσει με διαφορετικές προοπτικές, στρατηγική και όραμα, αλλά ταυτόχρονα ελπίζουμε ότι θα τερματίσει και τις ενδομετοχικές διαμάχες που επί μακρού χρόνου λάμβαναν χώρα στην εταιρεία.

Οι επιχειρηματίες κ.κ. Δημήτρης Μπάκος, Ιωάννης Καϋμενάκης και Αλέξανδρος Εξάρχου δηλώνουν ότι θα ενισχύσουν την εγχώρια επενδυτική τους δραστηριότητα, πιστεύοντας στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Το επόμενο διάστημα θα οριστικοποιηθούν τα νέα επενδυτικά σχέδια σε επιλεγμένους κλάδους. Επίσης εύχονται στους μετόχους και εργαζόμενους της Ελλάκτωρ να αποκτήσει η εταιρεία την θέση που της αρμόζει στον επιχειρηματικό χάρτη».

Σημειώνεται, πως τις επόμενες ώρες αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

H ανακοίνωση της Motor Oil

«Η ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε. (εφεξής η Εταιρεία) ανακοινώνει την απόκτηση, μέσω εξω-χρηματιστηριακής συναλλαγής, 104.000.000 μετοχών εκδόσεως ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. κυριότητος των KILOMAN HOLDINGS LTD και GREENHILL INVESTMENTS LTD στην τιμή των Ευρώ 1,75 ανά μετοχή με το συνολικό τίμημα να ανέρχεται σε Ευρώ 182.000.000. Ο αριθμός των παραπάνω 104.000.000 μετοχών αντιστοιχεί σε ποσοστό 29,87% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε.

Επιπρόσθετα, η ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε. ανακοινώνει ότι έχει συν-διαμορφώσει ένα αρχικό πλαίσιο συμφωνίας (η Συμφωνία) με την REGGEBORGH INVEST B.V. (κατέχει περίπου 106 εκατ. μετοχές εκδόσεως ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε.) για την απόκτηση ποσοστού 75% του μετοχικού κεφαλαίου εταιρείας που θα συσταθεί και θα έχει ως περιουσιακό στοιχείο το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ συνολικής ισχύος 493 MW καθώς επίσης και σειρά έργων υπό κατασκευή συνολικής ισχύος άνω των 1,6 GW. Ο Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα συμμετέχει με ποσοστό 25% στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας. Η αξία επιχείρησης για την εν λόγω συναλλαγή (enterprise value) συμφωνήθηκε σε Ευρώ 1.000 εκατ. και υπόκειται σε περαιτέρω προσαρμογές συναρτώμενες με την κερδοφορία της επιχείρησης και τη δομή της συναλλαγής.

Στο πλαίσιο της Συμφωνίας η REGGEBORGH INVEST B.V. θα ψηφίσει υπέρ αναφορικά με την διασφάλιση των δικαιωμάτων μειοψηφίας της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε. ως μετόχου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. Η Συμφωνία περιλαμβάνει επιπλέον όρο για τη δυνατότητα πιθανής μείωσης του ποσοστού της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε. στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. κατά 52.000.000 μετοχές στην τιμή κτήσης των παραπάνω μετοχών μετά την παρέλευση περιόδου δύο ετών.

Η παρούσα ανακοίνωση αποστέλλεται προς ανάρτηση στο διαδικτυακό τόπο του Χρηματιστηρίου Αθηνών και υποβάλλεται κατόπιν σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που φέρει αριθμό πρωτοκόλλου 1081/06.05.2022».

Ροή Ειδήσεων

seismos 4

21/01/2025 | 22:52

Σεισμός τώρα – 5 Ρίχτερ ταρακούνησαν όλη τη Λέσβο

21/01/2025 | 22:42

Τζόυς Μιχαηλίδου για τον γιο της Μαίρης Βιδάλη: «Ήταν προδιαγεγραμμένο αλλά ελπίζεις μέχρι τελευταία στιγμή»

21/01/2025 | 22:33

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν ήταν ποτέ καλύτερη η σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ, δεν αναμένω αλλαγές μετά την εκλογή Τραμπ
tzoker big3

21/01/2025 | 22:27

Τζακ ποτ στο Τζόκερ – Πάνω από 15 εκατομμύρια ευρώ στην επόμενη κλήρωση

21/01/2025 | 22:21

Ο Κώστας Φραγκολιάς απαντά για το τηλεοπτικό του μέλλον: «Όπου κι αν πάει η Σταματίνα, θα την ακολουθήσω»

21/01/2025 | 22:08

Τζόκερ κλήρωση 2861: Οι τυχεροί αριθμοί σήμερα
screenshot 31

21/01/2025 | 21:58

Μιλάνο: Κρέμασαν ομοίωμα του Έλον Μασκ ανάποδα σαν τον Μουσολίνι

21/01/2025 | 21:45

MasterChef: «Πάγωσαν» με το υλικό που κλήθηκαν να μαγειρέψουν – Έστειλε 9 υποψήφιους προς αποχώρηση

21/01/2025 | 21:24

Τραγωδία στην Αγία Παρασκευή: Τροχαίο δυστύχημα με παράσυρση πεζού που είχε βγάλει βόλτα τον σκύλο του
screenshot 28

21/01/2025 | 21:15

Αντώνης Κανάκης: Το απίστευτο «καρφί» τον ΣΚΑΪ για το νέο τηλεπαιχνίδι με τους Κούτρα – Ντσούνο

21/01/2025 | 21:01

Πάνω από 30 μαχαιριές δέχτηκε το θύμα στο Παλαιό Φάληρο – Ο δράστης χτυπούσε τον 60χρονο ακόμα και πεσμένο κάτω

21/01/2025 | 20:51

Σοκάρει ο Γιώργος Γεωργίου: «Τα αδέλφια μου έπεσαν στα σκληρά ναρκωτικά, ο ένας στην ηρωίνη και ο άλλος στην κοκαΐνη»
dimoskopisi 1 1 1 1

21/01/2025 | 20:36

Δημοσκόπηση Alco: Δένδιας και Πιερρακάκης οι δημοφιλέστεροι υπουργοί – Συνεχίζει να τρομάζει η ακρίβεια

21/01/2025 | 20:24

Ντόναλντ Τραμπ: Η απάντηση στην ερώτηση δημοσιογράφου – «Είστε δικτάτορας από την πρώτη μέρα;»

21/01/2025 | 19:58

Μετά τον Κόλπο του Μεξικού, ο Τραμπ θέλει να μετονομάσει και το υψηλότερο βουνό των ΗΠΑ
enoikiazetai
Ανείσπρακτα ενοίκια: Οι δυο κινήσεις των ιδιοκτήτων για να μη φορολογηθούν έως και 45%
pyrgos enaerias kykloforias 1
Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας: Σε εξέλιξη οι αιτήσεις για 97 μόνιμες θέσεις μέσω ΑΣΕΠ
Κεντρική διοίκηση: Ταμειακό πλεόνασμα 1 δισ. ευρώ το 2024
dimotiki astynomia
Δημοτική Αστυνομία: Ποιοι βρίσκονται στη λίστα των 787 επιτυχόντων του ΑΣΕΠ
anergia 1
ΔΥΠΑ: Σε 977.687 ανήλθαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Δεκέμβριο
spiti spitaki
Παπαθανάσης: «56.000 αιτήσεις για το “Σπίτι Μου ΙΙ” – Εγκρίθηκαν ήδη οι πρώτες 18»