Αθήνα

15 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Μουζουράκης: Στα 14 μου μπάρμπας στο καφενείο με έβαλε στο αμάξι και με πήγε σε ένα δάσος (vid)

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Tρέχουν» οι πωλήσεις των σουπερ μάρκετ

Άνοδο της τάξης του 13,7% καταγράφουν οι πωλήσεις των σουπερ μάρκετ, τις πρώτες μέρες του νέου έτους, αποδεικνύοντας πως είναι ο κλάδος που συνεχίζει να καταγράφει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης παρά την πανδημία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΙRI, την εβδομάδα που έληξε στις 3 Ιανουαρίου (28/12/20-3/1/21) οι πωλήσεις τους αυξήθηκαν κατά 13,7% σε σχέση με την αντίστοιχη εβδομάδα του 2020.

Σε ό, τι αφορά στη γεωγραφική κατανομή της ανάπτυξης, οι πωλήσεις στην Αττική ενισχύθηκαν 8,9%, στη Θεσσαλονίκη 18,5%, στη Βόρεια Ελλάδα +22,4%, στην Κεντρική Ελλάδα 16,4%, 15% στην Πελοπόννησο και 28,2% στην Κρήτη.

Αναλυτικότερα, την εβδομάδα που έληξε στις 3 Ιανουαρίου 2021, στις 340 κατηγορίες προϊόντων που πωλούνται εντός των αλυσίδων σούπερ μάρκετ 168 ήταν τρόφιμα (ανάπτυξη πωλήσεων σε αξία 15,7%), 41 προϊόντα νοικοκυριού (9,1% ανάπτυξη πωλήσεων σε αξία), 45 προϊόντα προσωπικής υγιεινής (ανάπτυξη πωλήσεων σε αξία 7,5%) και 86 όλα τα άλλα (ανάπτυξη πωλήσεων σε αξία 9,9%).

Να σημειωθεί ότι για το 2020 ο τζίρος των σουπερμάρκετ κατέγραψε διψήφια αύξηση στις πωλήσεις, με τα υψηλά νούμερα να καταγράφονται τις περιόδους των δύο lockdown, με τη ζήτηση να αυξάνεται από τους καταναλωτές, εν μέσω λουκέτων στους υπόλοιπους κλάδους. Την περίοδο του δεύτερου lockdown, δηλαδή στο δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, καταγράφηκε αύξηση τζίρου 17%, δηλαδή, επιπλέον έσοδα 143,95 εκατ. ευρώ.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ετήσιες πωλήσεις αυξήθηκαν σε ποσοστό 10,3%, με την τελευταία εξεταζόμενη εβδομάδα, την περίοδο των εορτών, να εμφανίζει άνοδο τζίρου της τάξης του 17,8% με τις δαπάνες να είναι αυξημένες κατά 24 εκατ. Ευρώ περίπου.

Όσον αφορά στις online πωλήσεις των σουπερμάρκετ αυτές, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, έχουν ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ.

Ένα στοιχείο πάντως που φαίνεται να προβληματίζει είναι το φρένο που έχει μπει στον αριθμό των καταναλωτών που επιτρέπεται να είναι μέσα σε καταστήματα σουπερμάρκετ.

Και αυτό γιατί μέχρι την Κυριακή 17/1 ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων, από 1 άτομο ανά 10 τ.μ. από Δευτέρα 18 Ιανουαρίου  έγινε 1 άτομο ανά 25 τ.μ., γεγονός που περιορίζει κατά πολύ τον αριθμό των καταναλωτών που μπορούν να εξυπηρετηθούν ανά ώρα.

Επίδομα 534 ευρώ: Ποιες επιχειρήσεις κόβονται από τις αναστολές Μαρτίου
Κορονοϊός: Ένας στους δύο εργαζόμενους σε αναστολή – Με τα 534 ευρώ 1,1 εκατ. μισθωτοί
Μαίνεται ο «πόλεμος» μεταξύ Heineken και Βεργίνα
Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6: Μέχρι τις 16 Μαρτίου οι αιτήσεις – Ποιοι δικαιούνται χρήματα
Βίκος: Μπαίνει στην αγορά των zero sugar αναψυκτικών
Συνάντηση της ΟΤΟΕ με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη