Αθήνα

13 oC

βροχοπτώσεις μέτριας έντασης

Τσουχτερό το νέο «χαράτσι» στις εισφορές των επαγγελματιών

Τσουχτερό το νέο «χαράτσι» στις εισφορές των επαγγελματιών

Μετά την αποκάλυψη ενός ακόμη «κρυφού χαρατσιού» στη συμφωνία με τους δανειστές –την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών με τέτοιο τρόπο που επιφέρει αύξηση και για το 2018 και για το 2019- η υπουργός Εργασίας αφού επιβεβαίωσε την «κρυφή συμφωνία» έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις υποστηρίζοντας ότι δεν θα υπάρξει επιβάρυνση.

Ωστόσο, η διατύπωση που υπάρχει στο «προαπαιτούμενο 38» -η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών είναι ένα από τα 140 προαπαιτούμενα που θα πρέπει να εκπληρώσει η ελληνική πλευρά μέχρι το Eurogroup της 22ας Μαίου- δεν αφήνει πολλά περιθώρια παρερμηνείας: «αλλαγή της ασφαλιστικής νομοθεσίας ώστε αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2018, η βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους να προσδιορίζεται ως τα μικτά κέρδη της προηγούμενης χρονιάς πριν όμως την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών. Η βάση υπολογισμού θα μειώνεται προσωρινά κατά 15% το 2018 χωρίς να υπάρχει μείωση μετά το 2018».

Με τόσο συγκεκριμένη διατύπωση στο μνημόνιο, μένει να φανεί πώς θα τεκμηριώσει η Έφη Αχτσιόγλου τον ισχυρισμό της. Η επεξεργασία των παραδειγμάτων δείχνει ότι οι μοναδικοί που δεν θα επιβαρυνθούν είναι όσοι επαγγελματίες δηλώνουν πολύ χαμηλά κέρδη έως και 7000 ευρώ τον χρόνο συμπεριλαμβανομένων στο ποσό των 7000 ευρώ και των ασφαλιστικών εισφορών.

Διαβάστε την συνέχεια στο TheTOC.gr

Send this to a friend