Αθήνα

12 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Άφωνος ο Γιώργος Λιάγκας: Τους αποκάλυψε στο Πρωινό ότι περιμένει παιδί (vid)

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βαρύς ο λογαριασμός ως το τέλος του έτους

Μεγάλο είναι το ποσό των φόρων που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι έως τέλος Δεκεμβρίου του 2019.

Πολλοί είναι οι φόροι και τα τέλη που θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι εντός του τρέχοντος έτους καθώς το σύνολο των υποχρεώσεων προς το Δημόσιο ξεπερνά -ίσως- τα 2 δις ΕΥΡΩ.

Ακόμη, πολλοί έχουν την υποχρέωση να εξοφλήσουν και τη δόση Δεκεμβρίου που προκύπτει από τις πρόσφατες ρυθμίσεις των 120 δόσεων (καθώς και παλαιότερες ρυθμίσεις) προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» η εξέλιξη των εσόδων θα κρίνει και το ύψος του φετινού μερίσματος, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα από τον πρωθυπουργό. Τις προσεχείς μέρες το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα έχει και τα οριστικά στοιχεία του Νοεμβρίου, μήνα κατά τον οποίο οι φορολογούμενοι κλήθηκαν να πληρώσουν φόρους 1,5 δισ. ευρώ.

Μέχρι το τέλος του έτους οι φορολογούμενοι χρειάζεται να εξοφλήσουν:

1. Την τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ ύψους 500 εκατ. εκατ., των οποίων τα 400 εκατ. θα καταβάλλουν τα νοικοκυριά και τα υπόλοιπα οι επιχειρήσεις. Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ φέτος υπόχρεοι σε ΕΝΦΙΑ είναι 6,3 εκατ. φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις με το ποσό του φόρου να φθάνει τα 2,53 δισ. Σημειώνεται ότι ο φετινός ΕΝΦΙΑ είναι μειωμένος κατά περίπου 20% σε σύγκριση με το περυσινό έτος όπου είχαν βεβαιωθεί φόροι ύψους 3,093 δισ. ευρώ

2. Την τελευταία δόση του φόρου για τις επιχειρήσεις που ανέρχεται σε 500 εκατ., καθώς και τον φόρο επί των μερισμάτων που καταβάλλεται τον Δεκέμβριο. Σημειώνεται ότι για τα κέρδη του 2019 που θα φορολογηθούν το 2020, ο φόρος θα υπολογιστεί με συντελεστή 24%, ενώ τα μερίσματα με συντελεστή 5%. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΑΑΔΕ, 255.018 επιχειρήσεις είχαν δηλώσει για το 2017 φορολογητέα κέρδη ύψους 13,36 δισ. ευρώ στην εφορία και πλήρωσαν φόρους ύψους 3,89 δισ. Ωστόσο, από το σύνολο των επιχειρήσεων 100.018 ήταν ζημιογόνες, ενώ 62.255 δήλωσαν μηδενικά κέρδη. Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων έφθασαν τα 254,5 δισ.

3. Τα τέλη κυκλοφορίας τα οποία θα πρέπει να πληρωθούν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2019. Το ποσό που υπολογίζει να εισπράξει το Δημόσιο υπολογίζεται σε 1,1 δισ. Τα τέλη του 2020 υπολογίζονται όπως και το προηγούμενο έτος και συγκεκριμένα οι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν από 22 ευρώ έως 1.380 ευρώ. Το ποσό υπολογίζεται είτε με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα είτε με βάση τα κυβικά του κινητήρα και το έτος ταξινόμησης.

Μικρό καλάθι

Πάντως, από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κρατούν μικρό καλάθι για το ύψος του μερίσματος παρά τις διαφορετικές εκτιμήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο οικονομικό επιτελείο υπάρχουν σκέψεις τα χρήματα να πιστωθούν κατευθείαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων με βάση τα στοιχεία που διαθέτει η ΑΑΔΕ από τις φορολογικές δηλώσεις των υπόχρεων.

Ελλάκτωρ: «Όλα θα τελειώσουν στην γενική σύνελευση της 22ης Απριλίου»
Ελλάκτωρ: Αγωγή κατά Καλλιτσάντση και Εξάρχου για υπεξαίρεση
Μεγάλες ευκαιρίες για την αξιοποίηση της ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας στην παραγωγή υδρογόνου με ηλεκτρόλυση νερού
To πρώην Οινοποιείο Καμπά μεταμορφώνεται σε εμπορικό πάρκο επιχειρηματικότητας, ψυχαγωγίας και άθλησης
Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7: Πότε λήγει η προθεσμία για τους δικαιούχους
Fitch: Βιώσιμο το ελληνικό χρέος παρά τον κορονοϊό