Αθήνα

21 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Άγριες Μέλισσες: Ποια είναι η Αθηνιώτου που καταστρέφει τον Δούκα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βitcoin: Που υπερέχει έναντι των ελληνικών μετοχών

Υπερέχει το bitcoin έναντι των ελληνικών μετοχών; Η σύγκριση με το Χρηματιστήριο Αθηνών…

Δείτε επίσης

Καιρός Παρασκευής: Συνεχίζονται οι βροχοπτώσεις- Πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα
Δεν θέλετε να μπείτε σε πλοίο ή αεροπλάνο; Ιδού προορισμοί που μπορείτε να πάτε οδικώς

Όπως αναφέρει σχετικά το euro2day: «το bitcoin ξεπερνάει καθαρά σε απόδοση από την αρχή του χρόνου κάθε ανταγωνιστική αξία. Νομίσματα, εμπορεύματα, μετοχικούς δείκτες. Σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν είναι το μόνο στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Το Ethereum, το δεύτερο σε κεφαλαιοποίηση έχει τριπλασιάσει την αξία του την ίδια περίοδο, ενώ ανάλογη πορεία διαγράφουν πολλά από τα μικρότερα.

Πέρα από τις διακυμάνσεις, γεγονός είναι πως το Bitcoin συνεχίζει να διαψεύδει τους επικριτές του, οι οποίοι ακόμα δεν έχουν αντιληφθεί για ποιο λόγο αξίζει τόσα πολλά δισεκατομμύρια. Ακόμα το θεωρούν φούσκα, μόνο που η αγορά και η πραγματικότητα αρνούνται πεισματικά να συμμορφωθούν με τις πεποιθήσεις τους.

Όσοι το χαρακτηρίζουν φούσκα είναι τρελοί ή χαζοί; Η απάντηση είναι πως μπορεί να είναι λογικοί, πανέξυπνοι, επιτυχημένοι. Απλά δεν μπήκαν στον κόπο να το καταλάβουν, έχοντας επαναπαυτεί σε αυτά που ήδη γνωρίζουν. Το αντιμετωπίζει ως άχρηστο όποιος δεν αντιλαμβάνεται πώς λειτουργεί. Όπως δεν καταλάβαιναν το Internet παλαιότερα. Δεν μπορούσαν να υποπτευτούν την επίπτωση στην ζωή τους, στην καθημερινότητα τους.

Τόσα χρόνια στον επενδυτικό χώρο, αν για κάτι είμαι σίγουρος, είναι πως για ότι συμβαίνει, υπάρχουν λόγοι να συμβεί. Αυτοί οι λόγοι δεν είναι πάντα λογικοί ή επιθυμητοί ή ορατοί. Αλλά υπάρχουν.

Ωστόσο για χάρη της κουβέντας, ας υποθέσουμε πως τελικά θα αποδειχθεί φούσκα. Θα πρόκειται για μια φούσκα η οποία αργεί ακόμα να φτάσει την κορυφή. Και ξέρετε τι ισχύει στις επενδύσεις. Όποιος περιμένει πεισματικά την πτώση, κινδυνεύει να χάσει τα κέρδη της ανόδου.

Αυτό αποτελεί το κακό σενάριο. Στο καλό το bitcoin θα αποδειχθεί μια εξελιγμένη μορφή χρυσού. Ένα περιουσιακό στοιχείο με χαρακτηριστικό την απόλυτη σπανιότητα. Κατά ειρωνικό τρόπο το πιο σκληρό περιουσιακό στοιχείο είναι ψηφιακό. Κάτι που αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα στην εποχή του ατελείωτου «τυπώματος» από τις Κεντρικές Τράπεζες.

Το Διαδίκτυο μας έκανε δώρο την αποκεντρωμένη ψηφιακή γνώση και το Bitcoin μας προσφέρει αποκεντρωμένο ψηφιακό χρήμα. Το υποτιμάει όποιος το θεωρεί απλά ένα νόμισμα. Πρόκειται για νέες Internet υπηρεσίες. Όπως αναμόρφωσε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τον τρόπο που επικοινωνούμε το Internet, το bitcoin και το blockchain φιλοδοξεί να αλλάξει ριζικά τον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Η αναζήτηση ευκαιριών στην αγορά των κρυπτονομισμάτων κρύβει 4 βασικά χαρακτηριστικά, που ταιριάζουν απόλυτα στον σημερινό Έλληνα μικροεπενδυτή, τον οποίο το τσουνάμι της κρίσης έχει αφήσει με ελάχιστα χρήματα. Πλεονεκτήματα τα οποία δύσκολα θα συναντήσουμε σε άλλες μορφές επένδυσης.

Το πρώτο είναι πως για πρώτη φορά και εμείς από την Ελλάδα μπορούμε να συμμετέχουμε ισότιμα στην διεθνή επενδυτική αρένα. Όσοι δραστηριοποιήσετε επενδυτικά με μετοχές, ασφαλώς θα γνωρίζετε πως αν έχεις ασχοληθεί 3-4 χρόνια, θεωρείσαι αρχάριος ακόμα. Έχεις να αντιμετωπίσεις υψηλού επιπέδου επαγγελματίες με εμπειρία δεκαετιών και θεσμικούς με συσσωρευμένη εμπειρία, εκτός από οικονομική δύναμη.

Στα crypto 4-5 χρόνια ασχολείται ο πιο παλιός trader! Παλαιότερα οι αγοραπωλησίες περιορίζονταν σε ένα μικρό κύκλο κομπιουτεράδων. Κάτι που δίνει σε όλους την ευκαιρία, νέους και παλιούς. Σε όποιον θέλει να ασχοληθεί ακόμα και τώρα.

Δεν χρειάζεται να είστε γκουρού στα κρυπτονομίσματα. Υπάρχουν ελάχιστοι άνθρωποι στον κόσμο που έχουν αυτές τις ιδιότητες. Αλλά ακόμα και αυτοί αν επαναπαυτούν και δεν συνεχίσουν να μαθαίνουν, γρήγορα θα μείνουν πίσω. Όσο πιθανόν να είστε εσείς σήμερα.

Το δεύτερο είναι ότι για να ξεκινήσουμε, αρκεί να διαθέτουμε λίγα ευρώ, ένα smartphone, σύνδεση στο διαδίκτυο και σωστή καθοδήγηση. Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά χρηματιστήρια, όπου για να σου επιστρέψουν ικανοποιητικό εισόδημα χρειάζονται αρκετά χρήματα. Δεν χρειάζεται κάποιος να αγοράσει ένα ολόκληρο Bitcoin. Δεν είναι αυτό το ελάχιστο ποσό επένδυσης. Το ελάχιστο ποσό είναι ένα satoshi. Μπορείς να επενδύσεις ακόμα και ελάχιστα ευρώ, αν επιθυμείς.

Το τρίτο είναι ότι ανέτρεψε τους συσχετισμούς δύναμης. Στις παραδοσιακές αγορές, οι μεγάλοι διαθέτουν πλεονέκτημα. Κατά κανόνα αυτοί που αγοράζουν ακριβά είναι οι ιδιώτες. Η «μαρίδα» όπως την ονομάζουν υποτιμητικά. Αυτή την φορά συμβαίνει το ανάποδο. Για πρώτη φορά στην χρηματιστηριακή ιστορία τα golden boys και οι θεσμικοί, αναγκάζονται να αγοράσουν πολύ υψηλότερα από όσο ο μέσος ιδιώτης που πίστεψε έγκαιρα στην φιλοσοφία του Bitcoin.

Ο τέταρτος λόγος είναι πως πρόκειται για συνετή κίνηση να έχεις τουλάχιστον ένα μέρος του χαρτοφυλακίου σου σε τίτλους εκτός Ελλάδας. Αν ζεις ή δραστηριοποιείσαι επαγγελματικά στην Ελλάδα, τότε τυχόν ανάκαμψη της οικονομίας θα σε ωφελήσει έτσι κι αλλιώς».

Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Έφυγε από τη ζωή ο Γεώργιος Παπανδρέου, αδερφός του Ανδρέα Παπανδρέου

Κορονοϊός: Εντείνεται η ανησυχία των λοιμωξιολόγων – Στο τραπέζι το ενδεχόμενο λήψης περαιτέρω μέτρων

Χιροσίμα: 75 χρόνια από την ρίψη ατομικής βόμβας που σκότωσε ακαριαία 70.000 ανθρώπους

Η Reggeborgh ενισχύει τη συμμετοχή της στον Ελλάκτωρα – Αποκτά το 12,5% του Λ. Μπόμπολα
Lamda Development: Εντός δύο ετών το 51% του τιμήματος για το Ελληνικό
Lamda Development: Μέσα στον Ιούνιο πέφτουν οι υπογραφές για τη μεταβίβαση της Ελληνικό ΑΕ
Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7:  Τελευταία ημέρα αιτήσεων για τους δικαιούχους
ΕΕ: Προβλέπει ανάπτυξη 4,1% το 2021 και 6% το 2022 για την Ελλάδα
Ευχάριστα νέα από Fitch: Προβλέπει ταχύτερη βελτίωση του αξιόχρεου 4 ελληνικών τραπεζών
Το ΙΝΕ ΓΣΕΕ προτείνει την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ το 2021