Αθήνα

20 oC

αραιές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Κώστας Πάντος για το σποτ του συνεδρίου Γονιμότητας: «Είναι σκληρό για τις γυναίκες έλεγε όμως την ωμή αλήθεια»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βitcoin: Θα έπρεπε η Τράπεζα της Ελλάδας να εξετάσει τις αγορές κρυπτονομισμάτων;

Θα έπρεπε η Τράπεζα της Ελλάδας να εξετάσει τις αγορές bitcoin;

Δείτε επίσης

Αυστρία κατά Ερντογάν: Εκμεταλλεύεται την Αγία Σοφία για πολιτικούς σκοπούς
Απαγωγή 10χρονης Μαρκέλλας: Ακόμη ψάχνουν τον «άνδρα με τα κοτσιδάκια»

Όπως αναφέρει σχετικά το Euro2day.gr «υπάρχουν αρκετά σενάρια, με το πιο ενδιαφέρον να αφορά τις Κεντρικές Τράπεζες. Όταν η πρώτη Κεντρική Τράπεζα, έστω και μικρού μεγέθους, αποφασίσει να αγοράσει Bitcoin και να το συνυπολογίσει στα συναλλαγματικά της αποθέματα, όπως τον χρυσό. Αυτή η ενέργεια θα προκαλούσε κυριολεκτικά αγοραστική φρενίτιδα, λειτουργώντας ως καταλύτης στον δρόμο για την ευρεία υιοθεσία.

Τι λόγο έχει να προβεί σε κάτι τέτοιο μια Κεντρική Τράπεζα; Επειδή το Bitcoin έχει απειροελάχιστα έξοδα φύλαξης και σε αντίθεση με τον χρυσό μπορεί να το διατηρεί στην χώρα της. Ο χρυσός υπερτερεί σε ιστορία, σε κύρος και λάμψη, αλλά μειονεκτεί σε ευκολία. Είναι βαρύς και δυσκίνητος στην μεταφορά, δύσχρηστος στις εμπορικές συναλλαγές, έχει μεγάλο κόστος φύλαξης και ασφάλισης.

Αυτός είναι και ο λόγος που ελάχιστες το κρατάνε στο έδαφος τους και το εμπιστεύονται σε φιλικά κράτη που διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή. Όμως οι συμμαχίες αλλάζουν. Πέρα από αυτό, για τις Κεντρικές Τράπεζες αποτελεί ένα περιουσιακό στοιχείο του οποίου ο δείκτης απόδοσης, συμπεριλαμβανομένου του κόστους αποθήκευσης και φύλαξης, συχνά είναι αρνητικός.

Εκτός από αυτόν τον εμφανή λόγο, υπάρχει και άλλος για τον οποίο αυτή η κίνηση ίσως αποδειχθεί έξυπνη. Μόλις μαθευτεί στο κοινό (όπως τείνει να συμβαίνει στην ψηφιακή εποχή), θα προκαλέσει ένα ντόμινο εξελίξεων. Πέρα από την αξιοπιστία που θα αποκτήσει το ίδιο το bitcoin καθώς θα εκλείψουν οι αμφισβητίες του, θα αναγκαστούν οι υπόλοιπες Κεντρικές Τράπεζες να ακολουθήσουν το ίδιο, καθώς θα είναι προς το συμφέρον τους.

Ακόμα και αν δεν πιστεύουν στο δίκτυο του bitcoin ή στην τεχνολογία του, θα σπεύσουν να το αποκτήσουν, διότι η τελευταία θα το πληρώσει πανάκριβα. Το πλεονέκτημα που προσφέρεται στην Κεντρική Τράπεζα που θα κινηθεί πρώτη, να αποκτήσει ένα περιουσιακό στοιχείο του οποίου η αξία θα αυξηθεί κατακόρυφα, αποτελεί καθοριστικό κίνητρο.

Είναι μακριά αυτή η ημέρα; Καθόλου, σύμφωνα με την θεωρία παιγνίων (game theory) που εξετάζει τις στρατηγικές επιλογές λογικά σκεπτόμενων παικτών που εμπλέκονται σε ανταγωνιστικές καταστάσεις. Ας εξετάσουμε το «δίλημμα του φυλακισμένου», το πιο γνωστό θεώρημα, που περιγράφει την υπόθεση δύο ατόμων που συλλαμβάνονται από την αστυνομία ως ύποπτοι, χωρίς να υπάρχουν τα απαιτούμενα στοιχεία.

Για τους κάνει να ομολογήσουν τους βάζει σε χωριστά δωμάτια, εμποδίζοντάς τους να έχουν οποιαδήποτε επικοινωνία. Τότε ο αστυνόμος επισκέπτεται τον καθένα χωριστά, με την εξής πρόταση: Αν καταθέσει εναντίον του άλλου (και ο άλλος δεν μιλήσει) ως ανταμοιβή για την συνεργασία του θα αφεθεί ελεύθερος, ενώ ο άλλος θα τιμωρηθεί με 10 χρόνια φυλάκιση. Αν καρφώσουν ο ένας τον άλλον, τότε θα τιμωρηθούν με 3 χρόνια ο καθένας. Αν όμως δε μιλήσει κανείς, θα αφεθούν ελεύθεροι και οι δύο λόγω έλλειψης στοιχείων».

Στουρνάρας: Αναγκαία η δημιουργία μίας «κακής τράπεζας»

Όπως προσθέτει στο άρθρο του ο Βασίλης Παζόπουλος: «Σε ένα ψυχρά ορθολογικό παίκτη, η λογική επιβάλει να κοιτάξει το συμφέρον του. Να επιδιώξει το μέγιστο όφελος ή την ελάχιστη δυνατή ζημιά, λαμβάνοντας υπόψη του ότι και ο άλλος θα ενεργήσει ορθολογικά. Σύμφωνα λοιπόν με την θεωρία, ο κάθε ύποπτος συμφέρει να καταδώσει πρώτος τον άλλο, επειδή αυτή η ενέργεια διασφαλίζει το ατομικό του συμφέρον.

Στον κυνικό κόσμο που ζούμε, οι όροι καλό και κακό δεν κατέχουν περίοπτη θέση στην λήψη συμφεροντολογικών αποφάσεων. Η εκδοχή του αμοιβαίου αλτρουισμού που αποβαίνει σε αμοιβαίο όφελος, συμβαίνει σπάνια. Η εφαρμογή σε αληθινούς κρατούμενους αποδεικνύει ότι το σκεπτικό είναι σωστό: Η προδοσία είναι το κυρίαρχο αποτέλεσμα.

Νομίζετε πως η θεωρία δεν εφαρμόζεται στον πραγματικό κόσμο ή ότι ισχύει μόνο σε εγκληματίες; Τότε η λογική επιδίωξη των κυβερνήσεων θα έπρεπε να ήταν οι δαπάνες τους να κατευθύνονται στο σύστημα υγείας, στην παιδεία, στις υποδομές. Αν όμως μια χώρα παραμελήσει τις στρατιωτικές δαπάνες, ενώ η γειτονική εξοπλίζεται συνεχώς, κινδυνεύει να υποστεί επίθεση και να χάσει εδάφη. Πρόκειται για το ίδιο δίλημμα. Αν επενδύσουν στην ειρήνη κερδίζουν και οι δυο. Πόσοι όμως το ακολουθούν;

Για τον ίδιο λόγο, πόσο σίγουρος είναι ο Κεντρικός Τραπεζίτης πως κανένα άλλο μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν θα μπει στον πειρασμό να αγοράσει πρώτος bitcoin; Πόσο απίθανο είναι ένας από τους υπόλοιπους 18 να κινηθεί αυτόνομα; Ένας μόνο αρκεί. Θα είναι το πρώτο πλακάκι στο ντόμινο.

Ας υποθέσουμε πως ο κ. Στουρνάρας διστάζει επειδή όλοι οι συνάδελφοι του ακολουθούν ενιαία στρατηγική. Διακατέχονται από αμοιβαία εκτίμηση, έχουν ειλικρινή συνεργασία, βαδίζουν αγαπημένοι, ένα σώμα μία ψυχή. Ακόμα και σε αυτό το μάλλον απίθανο σενάριο, ποιος αποκλείει πως δεν θα πραγματοποιήσει την πρώτη κίνηση μια άλλη Κεντρική Τράπεζα, εκτός ΕΚΤ;«.

Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Θρήνος σε Χαλκιδική και Πιερία: 3 γυναίκες σκοτώθηκαν σε τροχαία

Μάτι: «Στοιχειοθετείται το αδίκημα της θανατηφόρου έκθεσης κατά συρροή»

Συναγερμός στη Γερμανία: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πεζούς στο Βερολίνο! 7 τραυματίες

Μηδενικά ενοίκια: Ποιοι μένουν στη λίστα και τον Ιούνιο – Όλες οι λεπτομέρειες
Συντάξεις: Πότε θα πληρωθούν κύριες και επικουρικές – Αναλυτικά οι ημερομηνίες
Ψήφος εμπιστοσύνης στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ από νέο θεσμικό επενδυτή – Η AtlasInvest απέκτησε το 3,6% του Ομίλου έναντι 11,2 εκατ. ευρώ
Η Ελλάδα ένας από τους πιο περιζήτητους δανειολήπτες στην Ευρώπη, σύμφωνα με το Bloomberg
Υψηλή προσφορά 26 δισ. ευρώ για το 10ετές ομόλογο
Συντάξεις και επιδόματα Ιουλίου: Oι ημερομηνίες πληρωμών