Αθήνα

 

26 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

sergoulopoulos 2
Απάντηση Σεργουλόπουλου σε Σεφερλή και Τσαβαλιά: “Εμένα θέλει ο κόσμος, είμαι το παν”

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άσχημα μαντάτα! Η Wall Street Journal βλέπει «σύγκρουση» Ελλάδας-δανειστών με νέα μέτρα ή… νέο Μνημόνιο

Ενώ ακόμη δεν υπάρχει απόφαση στο Eurogroup και δε διαφαίνεται κάποια θετική εξέλιξη όσον αφορά στο ελληνικό ζήτημα, η Wall Street Journal δημοσιεύει μια ανάλυση του Simon Nixon, με τίτλο: “Ελλάδα και πιστωτές επιστρέφουν σε τροχιά σύγκρουσης”.

«Σε μία ήπειρο που μαστίζεται από πολλαπλές κρίσεις, η Ελλάδα παραμένει το “λίκνο” της ευρωπαϊκής δυσλειτουργίας, σημειώνει χαρακτηριστικά το δημοσίευμ, που συμπληρώνει πως μπορεί η χώρα να έφυγε από τα πρωτοσέλιδα τους τελευταίους μήνες, ωστόσο οι ποικίλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει παραμένουν “θαμμένες” κάτω από το κύμα ρευστότητας που φέρνουν τα πακέτα διάσωσης», αναφέρει η αμερικάνικη εφημερίδα.

Και συνεχίζει ο Simon Nixon: “Παρόλα αυτά, η Ελλάδα παραμένει η μεγαλύτερη απειλή για την επιβίωση της Ευρωζώνης. Και αυτό επειδή η ιδιαίτερη περίπτωσή της υποχρεώνει την Ευρωζώνη να κάνει κάτι που μέχρι σήμερα έχει αποδειχθεί ανίκανη να πράξει εκτός υπό ορισμένες συνθήκες έντονου οικονομικού στρες: Να λάβει συλλογική πολιτική απόφαση”.

Η WSJ αναφέρεται συγκεκριμένα στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, λέγοντας πως η απόφαση μοιάζει προφανής: Θα πρέπει να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και να τεθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για τα εναπομείναντα δύο έτη της διάρκειάς του. Αυτή η απόφαση με τη σειρά της θα “ξεκλειδώσει” την επόμενη δόση.

Ωστόσο, η κατάσταση δεν είναι τόσο απλή όσο ακούγεται. Το δημοσίευμα εξηγεί πως Γερμανία και Ολλανδία έχουν υποσχεθεί στα κοινοβούλιά τους να μην ζητήσουν επιπλέον χρήματα για την Ελλάδα εάν το ΔΝΤ δεν ανανεώσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Το ΔΝΤ από την πλευρά του, όμως, διαμηνύει πως δεν θα το κάνει μέχρι να διασφαλίσει πως το φορτίο χρέους της Ελλάδας είναι διατηρήσιμο. Για το Ταμείο τίθεται ζήτημα θεσμικής αξιοπιστίας. Έχει ήδη προσυπογράψει δύο αποτυχημένα προγράμματα και είναι αποφασισμένο να μην συμμετάσχει σε τρίτο εάν δεν πειστεί πως η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές στο τέλος του προγράμματος.

“Πολεμική” για το πλεόνασμα

Η σύμπλευση των δύο πλευρών -Ευρωζώνης και ΔΝΤ- εξαρτάται από τη συμφωνία για τους μακροπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους, συνεχίζει η WSJ. Βάσει των όρων του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, η Ελλάδα δεσμεύεται μεσοπρόθεσμα να πετυχαίνει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ.

Η Γερμανία θεωρεί πως “μεσοπρόθεσμα” σημαίνει τουλάχιστον ακόμη μια δεκαετία. Το ΔΝΤ, αντιθέτως, θεωρεί απίθανο η Ελλάδα να καταφέρει να πετυχαίνει τόσο υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα για τόσο μεγάλο διάστημα. Λίγες χώρες έχουν καταφέρει κάτι ανάλογο παρελθόν και καμία από αυτές δεν είχε τόσο αδύναμη διακυβέρνηση όσο η Ελλάδα, το πολιτικό σύστημα της οποίας παραδοσιακά υπήρξε διάτρητο σε σχέση με τα αιτήματα των κατεστημένων συμφερόντων.

Στην πραγματικότητα, σημειώνει το δημοσίευμα, το ΔΝΤ είναι σκεπτικό για το εάν η Ελλάδα θα καταφέρει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% ακόμη και το 2018 και θα ήταν πιο άνετο με έναν στόχο 1,5% του ΑΕΠ την επόμενη δεκαετία. Ωστόσο, μια τέτοια συμφωνία θα ήταν πολιτικά “τοξική” για τη Γερμανία δεδομένου ότι, βάσει των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωζώνης, πολλές χώρες υποχρεούνται να διατηρούν ανάλογα υψηλά πλεονάσματα για πολλά χρόνια.

Φυσικά, όσο χαμηλότερος στόχος τεθεί για το έλλειμμα, τόσο μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους θα χρειαστεί.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο τρόπος επίλυσης αυτού του αδιεξόδου κάθε άλλο παρά ξεκάθαρος είναι. Η αντιπαράθεση έχει ήδη απειλήσει δυο φορές στο παρελθόν να εκτροχιάσει το πρόγραμμα. Και στις δύο περιπτώσεις ήταν η Γερμανία που έκανε τα “στραβά μάτια” και αποφάσισε να αποδεσμεύσει χρήματα για την Ελλάδα στη βάση της δέσμευσης από το ΔΝΤ ότι θα “ανέβει στο τρένο” έως τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Όμως μοιάζει απίθανο να λειτουργήσει και τρίτη φορά αυτό το… “πασάλειμμα”. Ήδη, το ολλανδικό κοινοβούλιο έχει ξεκαθαρίσει ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι απαραίτητη για να εγκρίνει μελλοντικά άλλη δόση προς την Ελλάδα.

Δύο (εφιαλτικά) σενάρια

Και φτάνουμε, λοιπόν, στο… ζουμί.

Οι αξιωματούχοι φοβούνται πως υπάρχουν δύο πιθανοί τρόποι να δοθεί τέλος στο αδιέξοδο.

Ο πρώτος είναι Γερμανία και ΔΝΤ να προχωρήσουν σε έναν συμβιβασμό για τους μεσοπρόθεσμους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος. Το τίμημα μιας τέτοιας συμφωνίας, ωστόσο, θα είναι η Ελλάδα να κληθεί να εμφανίζει πλεόνασμα 3,5% κάθε χρόνο μετά το 2018 και το ΔΝΤ να ζητήσει από την Αθήνα να νομοθετήσει πρόσθετα μέτρα λιτότητας προκειμένου να πειστεί ότι ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί. Όπως έχουν τα πράγματα, δεν είναι σαφές ότι οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση θα ήταν ικανή να νομοθετήσει νέα μέτρα, δημιουργώντας τον κίνδυνο νέας πολιτικής αστάθειας.

Ο δεύτερος, είναι να συνεχιστεί το αδιέξοδο έως το καλοκαίρι αλλά και μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου -ένα σημείο στο οποίο η βλάβη που θα έχει υποστεί η ελληνική οικονομία θα είναι τόσο μεγάλη που θα χρειαστεί και τέταρτο πρόγραμμα στήριξης για να παραμείνει στο ευρώ.

Και τα δύο σενάρια απειλούν να αναζωπυρώσουν την ελληνική κρίση του περασμένου έτους. “Διαθέτει, ωστόσο, ακόμη η Ευρωζώνη την ικανότητα λήψης αποφάσεων που απαιτείται για να την ανακόψει;”, διερωτάται καταλήγοντας η Wall Street Journal…

Πηγή: Wall Street Journal

Ροή Ειδήσεων

ambulance 131023

11/09/2024 | 23:30

Νιγηρία: Τουλάχιστον 30 νεκροί και 400.000 εκτοπισμένοι από τις πλημμύρες

11/09/2024 | 23:20

Ζ.Κωνσταντοπούλου: «Εμείς είμαστε η ενεργή, πραγματική αντιπολίτευση»

11/09/2024 | 23:02

Τροχαίο δυστύχημα στη Νίκαια: Βίντεο ντοκουμέντο δείχνει τον 28χρονο να «καρφώνεται» με κλεμμένη μηχανή πάνω σε αυτοκίνητο
pierrakakis 110924

11/09/2024 | 22:51

Κυρ.Πιερρακάκης: Θα υπάρξει ποιοτική αλλαγή στην εκπαίδευση

11/09/2024 | 22:38

CR7, ένα φαινόμενο που έχει σκοράρει σε κάθε γεωγραφικό πλάτος με «θύματα» 48 εθνικές ομάδες

11/09/2024 | 22:26

Στις στοιχηματικές πλατφόρμες, οι πιθανότητες νίκης του Τραμπ στις εκλογές μειώνονται
mixailidis2 110924

11/09/2024 | 22:18

Ιεροκλής Μιχαηλίδης για Δημήτρη Σταρόβα: «Είναι μια χαρά, θέλει λίγη προπόνηση στον λόγο»

11/09/2024 | 22:09

Κλήρωση ΛΟΤΤΟ 2552: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί

11/09/2024 | 21:58

Νίκος Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ θα είναι η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση
zampetoglou 110924

11/09/2024 | 21:34

Νάνσυ Ζαμπέτογλου: «Η κόρη μου έχει αλλάξει τη γλώσσα του αυτοκινήτου στα ιαπωνικά»

11/09/2024 | 21:22

Αστέρας Τρίπολης: Ανακοινώνει την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου τον Μακελελέ

11/09/2024 | 21:01

Δημοσκόπηση GPO: Στo 27,2% η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου, δεύτερο το ΠΑΣΟΚ με 11,8% – Το 57,4% δηλώνει υπέρ της πρότασης μομφής στον Κασσελάκη
germanou77

11/09/2024 | 20:53

Ναταλία Γερμανού: Η φωτογραφία που την έκανε να συγκινηθεί

11/09/2024 | 20:35

Μάχη για τη ζωή δίνει το ζευγάρι που παρασύρθηκε από μεθυσμένο οδηγό – Εκτός κινδύνου το παιδάκι τους

11/09/2024 | 20:23

Το Shopping Star με την Ηλιάνα Παπαγεωργίου κάνει πρεμιέρα
paidika xwria sos 1
Αυξήσεις σε τρία επιδόματα μετά τη ΔΕΘ – Νέα προνόμια για τρίτεκνους και πολύτεκνους
tiktok mak
Εντείνονται οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ στους TikTokers: Στο στόχαστρο οι αδήλωτες δραστηριότητες και τα έσοδα από το Creator Fund
foroi 1 1024x576 1 1068x601 1 2
Δεκατέσσερις ερωτήσεις και απαντήσεις για τις αυξήσεις αποδοχών και τις μειώσεις φόρων – Οι «εξηγήσεις» του ΥΠΕΘΟ
euro oikonomia
«Άλμα» στο 3% ο πληθωρισμός τον Αύγουστο: Στέγαση και ένδυση – υπόδηση τροφοδότησαν το δείκτη – κατά 49,1% ανατιμήθηκε το ελαιόλαδο
eforia
Ελεύθεροι επαγγελματίες: Κέρδη και ζημίες από τις αλλαγές στην τεκμαρτή φορολόγηση
dypa 768x496 1 768x461 1
ΔΥΠΑ: Πρόγραμμα επαγγελματικής εμπειρίας για 25.000 νέους